Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Ten podpis jest Ci potrzebny aby podpisać wniosek badający Twoja zdolność kredytową.
W Arvalu zdolność już miałem badaną, zwykły wniosek podpisany recznie i zeskanowany jakieś 2 tygodnie temu. Ten elektroniczny z Autenti ma podobno być wykorzystany do podpisania wniosku o dotację.
Info z dziś od Arvala:
czekamy jeszcze na informację z BOŚ.
Są wprowadzane pewne zmiany we wnioskach i oczekujemy ostatecznej wersji.

solik

Pionier e-mobilności
Aktywowałeś może już ten kwalifikowany certyfikat podpisu elektronicznego Autenti? Podpisałeś nim wniosek o dotację?

Ja mam wideoweryfikację zaplanowaną na poniedziałek :)
Tak, wszystko za mna, autenti na kamerce sprawdza dowod, trwa to 3 minuty

do 20 dni decyzja (taka dostalem informacje), podpisane i potwierdzone przez autenti

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
Tak, wszystko za mna, autenti na kamerce sprawdza dowod, trwa to 3 minuty

do 20 dni decyzja (taka dostalem informacje), podpisane i potwierdzone przez autenti
Tak, jest, firma w na koniec tygodnia przesyła paczkę wniosków do BOŚ i w przeciągu 20 dni BOŚ ma odpowiedzieć.
Widać że Arval jednak ogarnia temat.
Ktoś też w sąsiednim wątku pokazywał wzór wniosku z którego wynikało że są w stanie poręczyć za korzystającego co zwalnia go do złożenia weksla na rzecz BOŚ. Jak to okaże się prawda to zdecydowanie punkt dla nich.
Jeszcze tylko muszą wpleść w umowę i ofertę tą opłatę wstępną. Chociaż jak są tak daleko to na pewno mają to już jakoś rozwiązane.
Będzie to dla nich jakieś utrudnienie, bo oni raczej nie brali nic z góry na FV. Pozostanie też VAT za FV do opłaty.
Niech szlak przecierają.

solik

Pionier e-mobilności
Ktoś też w sąsiednim wątku pokazywał wzór wniosku z którego wynikało że są w stanie poręczyć za korzystającego co zwalnia go do złożenia weksla na rzecz BOŚ.
Tez ja :) to realny wniosek nie wzor

tutaj do pobrania szablon wniosku, plik excela, ma zakladki, pod takim samym sklada sie podpis elektroniczny ( dokladnie to pod sekcja Oswiadczenia)

w sekcji o danych korzystajcego proszeni jestesmy o numer konta do rozliczenia dotacji (swoj numer konta), tutaj info:
Jest on podany na wypadek, gdyby to Klient wpłacał 27 tys zł brutto, a my potem byśmy zwracali dla Klienta dotację.

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
Tez ja :) to realny wniosek nie wzor

tutaj do pobrania szablon wniosku, plik excela, ma zakladki, pod takim samym sklada sie podpis elektroniczny ( dokladnie to pod sekcja Oswiadczenia)

Trochę bez sensu że są te dwa wątki ;) Jednak Iwo namieszał ;)
Mają obowiązek przestawić ocenę Twojej zdolności do BOŚ, ale w sumie nie jest to doprecyzowane jak głęboką ;)
Jak dla BOŚ taka wystarczy to Ok, oni ją tylko akceptują.
Myślałem że mogą pójść wytycznymi z programu za "gotówkę" żeby się nie wychylać bo tam trzy lata będą badać tylko pod kwotę dotacji.
A mówili co z tym OW, jak to wplotą do oferty? Bo tego się schować "nie da" ;)
Z tego co piszesz to chyba jednak pójdą tą drogą że będą chcieli żebyś odrazu zapłacił za OW.
Po wypłacie dotacji przeleją Ci kasę na rachunek, tak można i skoro już proszą o rachunek to po to.
Tylko teraz muszą to ubrać w jakiś marketing to OW.
Tak czy inaczej ważne że do przodu jednak.
A porównywałeś tylko ratę jaka była bez programu a jaka jest teraz. Ale nie teraz od tej większej ceny którą prezentują tylko od tej co oferowali np dwa miesiące temu. Ale to już tylko moja ciekawość tylko ;)

solik

Pionier e-mobilności
A porównywałeś tylko ratę jaka była bez programu a jaka jest teraz. Ale nie teraz od tej większej ceny którą prezentują tylko od tej co oferowali np dwa
Tak, ja na TM3 SR+ wnioskuje, mam rate po staremu bo Tesla w starej cenie z tranzytu, teraz rata skoczyla bo.. ten sam model zdrozal o 20 tys :) bez programu to nie wiem czy oferowali kiedys ten model bo sie nie interesowalem i nie wiem jaka cena ale widac jak OW sporo obniza miesieczna rate

solik

Pionier e-mobilności
Z tego co piszesz to chyba jednak pójdą tą drogą że będą chcieli żebyś odrazu zapłacił za OW
Jesli wyplata z programu ma byc za 3 miesiace a za tydzien do odbioru auto to moge przelac, byleby w finalnym rozrachunku oddali i tyle

Piernik

Posiadacz elektryka
Tak, ja na TM3 SR+ wnioskuje, mam rate po staremu bo Tesla w starej cenie z tranzytu, teraz rata skoczyla bo.. ten sam model zdrozal o 20 tys :) bez programu to nie wiem czy oferowali kiedys ten model bo sie nie interesowalem i nie wiem jaka cena ale widac jak OW sporo obniza miesieczna rate
I jak Ci pasuje to Git. Nie ma co drążyć.
Dziś często "starzy" chcą mieś a "młodzi" używać ;) takie przysłowiowe czasy ;)
Dlatego mnie interesuję leasing z wykupem.
Jesli wyplata z programu ma byc za 3 miesiace a za tydzien do odbioru auto to moge przelac, byleby w finalnym rozrachunku oddali i tyle
No te dotacje to na 99,9 % będą. Zamiast prostą drogą to brukowaną ale dojadą ;)
Ale co przy tym papierów narobią, procesów stworzą i instytucji zaangażują :)
Jedyny plus takich pomysłowych rozwiązań że masa ludzi będzie miała robotę.