Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Gurumotive

Fachowiec
Pekao, Efl
EFL: KLIK

Nowy Leasing Europejski (NLE)​

Finansowanie pojazdów z niską emisją dwutlenku węgla
W ramach współpracy z EBI, w aktualnej ofercie EFL proponujemy Klientom Nowy Leasing Europejski. Program NLE jest dedykowany Małym i Średnim Przedsiębiorstwom i pozwala sfinansować szeroką gamę środków trwałych. Program w szczególności wspiera prospołeczne sektory działalności EBI – ochronę środowiska poprzez finansowanie samochodów osobowych i dostawczych z niską emisją dwutlenku węgla.

Informacje o Europejskim Banku Inwestycyjnym​

Działa od 1 stycznia 1958r., na mocy Traktatu Rzymskiego z 1957 r. o utworzeniu Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej. To instytucja finansowa Unii Europejskiej z siedzibą w Luksemburgu niezależna od budżetu Unii, posiada osobowość prawną i własne organy decyzyjne. Udziałowcem EBI jest 28 państw członkowskich UE.
EBI udziela kredytów (lub je gwarantuje) zarówno publicznym, jak i prywatnym podmiotom z państw-akcjonariuszy, a nadrzędnym celem jego działań jest przyczynianie się do harmonijnego rozwoju Wspólnoty.
Więcej informacji o EBI na stronie: www.eib.europa.eu

PEKAO: KLIK
Ponadto część nowych środków z EBI trafi na inwestycje w odnawialne źródła energii oraz zapewniające oszczędność energii. Środki z kredytu EBI pozwolą nam przedstawić konkurencyjną ofertę małym i średnim przedsiębiorstwom – mówi Magdalena Zmitrowicz, Wiceprezes Zarządu Banku Pekao odpowiedzialna za Pion MŚP.

Czyli obie te firmy dostały gigantyczne środki z EU na finansowanie umów leasingowych, pod warunkiem tego, że część z nich (chyba 25%) będzie przeznaczonych na OZE, oraz auta niskoemisyjne.

Stąd biorą się oferty o niskim oprocentowaniu typu 101%, jak w Santanderze. One są pozornie tanie, mają haczyki i koszty ukryte.

Tutaj opracowałem ten case: KILK

Nie da się połączyć wydawania tej kasy, z programem mój elektryk, co tłumaczy FAQ BOŚ: KLIK

48. Czy leasing z dofinansowaniem do aut elektrycznych można łączyć z Programem EIB (dofinansowanie EBI)?

W Programie benefitem dla leasingobiorcy jest niższa marża transakcyjna. Dofinansowanie w Programie EIB nie jest pomocą publiczną. Zgodnie z Comfort letter otrzymanym z KE, dotacja dla wsparcia zakupu pojazdów zeroemisyjnych nie może przekroczyć ustalonych w nim poziomów dofinansowania (i uwzględnionych w Programie). W związku z czym, nie ma możliwości ubiegania się o dodatkowe/inne dofinansowanie z innych środków czy to krajowych, czy zagranicznych dla pojazdów, które otrzymały dotacje w ramach Programu „Mój elektryk”. Wnioskodawca we wniosku o dotację składa oświadczenie, że nie uzyskał i nie będzie ubiegał się o inne dodatkowe dofinansowanie z publicznych środków krajowych lub zagranicznych, w szczególności ze środków budżetu Unii Europejskiej, na żaden Pojazd, na który otrzymał dofinasowanie w ramach niniejszego wniosku.

Jeśli wybrani finansujący nie osiągnęli odpowiedniej penetracji w leasingi CO2 friendly, to mają ciśnienie na wydawanie tej kasy np. na EV.
Z drugiej strony: jeśli zwiększają penetrację sprzedaży leasingów w sektor niskoemisyjny, to podejrzewam, że mają szansę na więcej kasy z EIB.

ERGO: Wątpię by im się śpieszyło do wdrożenia programu mój elektryk.

Najlepiej jak byś wrzucił te oferty leasingu, wraz z kosztami polis itd, oraz specką auta do wątku o leasingu.

Na tej podstawie można ocenić, czy te oferty są dla Ciebie faktycznie odpowiednie.

TomTom

Zadomawiam się
EFL: KLIK

PEKAO: KLIK

Czyli obie te firmy dostały gigantyczne środki z EU na finansowanie umów leasingowych, pod warunkiem tego, że część z nich (chyba 25%) będzie przeznaczonych na OZE, oraz auta niskoemisyjne.

Stąd biorą się oferty o niskim oprocentowaniu typu 101%, jak w Santanderze. One są pozornie tanie, mają haczyki i koszty ukryte.

Tutaj opracowałem ten case: KILK

Nie da się połączyć wydawania tej kasy, z programem mój elektryk, co tłumaczy FAQ BOŚ: KLIK

Jeśli wybrani finansujący nie osiągnęli odpowiedniej penetracji w leasingi CO2 friendly, to mają ciśnienie na wydawanie tej kasy np. na EV.
Z drugiej strony: jeśli zwiększają penetrację sprzedaży leasingów w sektor niskoemisyjny, to podejrzewam, że mają szansę na więcej kasy z EIB.

ERGO: Wątpię by im się śpieszyło do wdrożenia programu mój elektryk.

Najlepiej jak byś wrzucił te oferty leasingu, wraz z kosztami polis itd, oraz specką auta do wątku o leasingu.

Na tej podstawie można ocenić, czy te oferty są dla Ciebie faktycznie odpowiednie.

Tu jest napisane, ze kasa z eib jest wsparciem, ale niestanowiącymi pomocy publicznej - tak to rozumiem

Gurumotive

Fachowiec
Tu jest napisane, ze kasa z eib jest wsparciem, ale niestanowiącymi pomocy publicznej - tak to rozumiem
Boś tak odpowiada na te ptytania, żeby nie odpowiedzieć. Tak samo jak NFOŚIGW w tych swoich pytaniach.
Ludzie pytają o konkrety, a oni odpowiadają coś w ogóle bez kontekstu.

Pekao nie koncetruje się na samochodach w ogóle, a EFL sprzedał obligacje dłużne niedawno do.. EIB.
Nie wiem co Cię skłania do konkretnie tych firm, ani co kupujesz, ale myślę że inni szybciej ruszą.

TomTom

Zadomawiam się
Boś tak odpowiada na te ptytania, żeby nie odpowiedzieć. Tak samo jak NFOŚIGW w tych swoich pytaniach.
Ludzie pytają o konkrety, a oni odpowiadają coś w ogóle bez kontekstu.

Pekao nie koncetruje się na samochodach w ogóle, a EFL sprzedał obligacje dłużne niedawno do.. EIB.
Nie wiem co Cię skłania do konkretnie tych firm, ani co kupujesz, ale myślę że inni szybciej ruszą.

Nie mam swojej ukochanej firmy leasingowej :) Jak dla mnie to ww odpowiedz boś była dozwoleniem dla mixu o którym piszesz

turez

Zadomawiam się
View attachment 3152

A tak serio, to przeczytaj to w orygnialnym formacie:

View attachment 3153

"nie ma możliwości ubiegania się o dodatkowe dofinansowanie"

Spotkałeś się kiedyś z sytuację, w której przedmiot podlega dwóm dotacjom z EU na raz? :D

to je.ie fraudem na kilometr

Może dotować z różnych źródeł o ile jest jasna demarkacyjna. No z ebi robi dotacje kieruje dla przedsiębiorców a z NFOS dla konsumentów. Natomiast nie można dotować jednego pojazdu z różnych źródeł.