Pekao, EflJakie to firmy?
Pekao, EflJakie to firmy?
Ale gdzie znalazłeś to info, pod tym linkiem:
EFL: KLIKPekao, Efl
Nowy Leasing Europejski (NLE)
Finansowanie pojazdów z niską emisją dwutlenku węgla
W ramach współpracy z EBI, w aktualnej ofercie EFL proponujemy Klientom Nowy Leasing Europejski. Program NLE jest dedykowany Małym i Średnim Przedsiębiorstwom i pozwala sfinansować szeroką gamę środków trwałych. Program w szczególności wspiera prospołeczne sektory działalności EBI – ochronę środowiska poprzez finansowanie samochodów osobowych i dostawczych z niską emisją dwutlenku węgla.
Informacje o Europejskim Banku Inwestycyjnym
Działa od 1 stycznia 1958r., na mocy Traktatu Rzymskiego z 1957 r. o utworzeniu Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej. To instytucja finansowa Unii Europejskiej z siedzibą w Luksemburgu niezależna od budżetu Unii, posiada osobowość prawną i własne organy decyzyjne. Udziałowcem EBI jest 28 państw członkowskich UE.
EBI udziela kredytów (lub je gwarantuje) zarówno publicznym, jak i prywatnym podmiotom z państw-akcjonariuszy, a nadrzędnym celem jego działań jest przyczynianie się do harmonijnego rozwoju Wspólnoty.
Więcej informacji o EBI na stronie: www.eib.europa.eu
Ponadto część nowych środków z EBI trafi na inwestycje w odnawialne źródła energii oraz zapewniające oszczędność energii. Środki z kredytu EBI pozwolą nam przedstawić konkurencyjną ofertę małym i średnim przedsiębiorstwom – mówi Magdalena Zmitrowicz, Wiceprezes Zarządu Banku Pekao odpowiedzialna za Pion MŚP.
48. Czy leasing z dofinansowaniem do aut elektrycznych można łączyć z Programem EIB (dofinansowanie EBI)?
W Programie benefitem dla leasingobiorcy jest niższa marża transakcyjna. Dofinansowanie w Programie EIB nie jest pomocą publiczną. Zgodnie z Comfort letter otrzymanym z KE, dotacja dla wsparcia zakupu pojazdów zeroemisyjnych nie może przekroczyć ustalonych w nim poziomów dofinansowania (i uwzględnionych w Programie). W związku z czym, nie ma możliwości ubiegania się o dodatkowe/inne dofinansowanie z innych środków czy to krajowych, czy zagranicznych dla pojazdów, które otrzymały dotacje w ramach Programu „Mój elektryk”. Wnioskodawca we wniosku o dotację składa oświadczenie, że nie uzyskał i nie będzie ubiegał się o inne dodatkowe dofinansowanie z publicznych środków krajowych lub zagranicznych, w szczególności ze środków budżetu Unii Europejskiej, na żaden Pojazd, na który otrzymał dofinasowanie w ramach niniejszego wniosku.
EFL: KLIK
PEKAO: KLIK
Czyli obie te firmy dostały gigantyczne środki z EU na finansowanie umów leasingowych, pod warunkiem tego, że część z nich (chyba 25%) będzie przeznaczonych na OZE, oraz auta niskoemisyjne.
Stąd biorą się oferty o niskim oprocentowaniu typu 101%, jak w Santanderze. One są pozornie tanie, mają haczyki i koszty ukryte.
Tutaj opracowałem ten case: KILK
Nie da się połączyć wydawania tej kasy, z programem mój elektryk, co tłumaczy FAQ BOŚ: KLIK
Jeśli wybrani finansujący nie osiągnęli odpowiedniej penetracji w leasingi CO2 friendly, to mają ciśnienie na wydawanie tej kasy np. na EV.
Z drugiej strony: jeśli zwiększają penetrację sprzedaży leasingów w sektor niskoemisyjny, to podejrzewam, że mają szansę na więcej kasy z EIB.
ERGO: Wątpię by im się śpieszyło do wdrożenia programu mój elektryk.
Najlepiej jak byś wrzucił te oferty leasingu, wraz z kosztami polis itd, oraz specką auta do wątku o leasingu.
Na tej podstawie można ocenić, czy te oferty są dla Ciebie faktycznie odpowiednie.
Boś tak odpowiada na te ptytania, żeby nie odpowiedzieć. Tak samo jak NFOŚIGW w tych swoich pytaniach.Tu jest napisane, ze kasa z eib jest wsparciem, ale niestanowiącymi pomocy publicznej - tak to rozumiem
Biorą przykład z premiera pewnieLudzie pytają o konkrety, a oni odpowiadają coś w ogóle bez kontekstu.
Nie tylko z niego, tam w okolicy takich wielu..Biorą przykład z premiera pewnie![]()
Boś tak odpowiada na te ptytania, żeby nie odpowiedzieć. Tak samo jak NFOŚIGW w tych swoich pytaniach.
Ludzie pytają o konkrety, a oni odpowiadają coś w ogóle bez kontekstu.
Pekao nie koncetruje się na samochodach w ogóle, a EFL sprzedał obligacje dłużne niedawno do.. EIB.
Nie wiem co Cię skłania do konkretnie tych firm, ani co kupujesz, ale myślę że inni szybciej ruszą.
View attachment 3152
A tak serio, to przeczytaj to w orygnialnym formacie:
View attachment 3153
"nie ma możliwości ubiegania się o dodatkowe dofinansowanie"
Spotkałeś się kiedyś z sytuację, w której przedmiot podlega dwóm dotacjom z EU na raz?
to je.ie fraudem na kilometr