Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Ciechan

Fachowiec
Czy ktoś ma jakieś nowe informacje? Czy w związku z podpisaniem umowy BOŚ Banku np BOŚ Leasing udziela już leasingu z dofinansowaniem?
Leasing i Bank nie mogą być w tej samej grupie kapitałowej. Zakładam, że jako instytucje "państwowe" z Bosiu korzystać będzie PKO Leasing. Na razie nic nie wiedzą więcej. Ostatnie wieści mówią, że program oficjalnie ruszy dopiero późną jesienią - najwcześniej w październiku, bardziej realnie bliżej listopada

Rajmund

Zadomawiam się
Witajcie
Czy widzieliscie juz co planuja zrobic z leasingiem dla firm?

W skrocie nie bedzie sie juz to kompletnie oplacac.
Wykup przywatnie dopiero po 5 latach a przy wykupie liczony vat od wartosci auta a nie od ostatniej raty.
zialem rok temu Leafa w leasing i kolejny raz wyru... bez mydla.

Najpierw czekalem i sie doczekac nie potrafilem na doplaty do aut elektrycznych.
Nastepnie wymyslilem ze moze wezme w leasing na 1osobowa dzialalnosc i po 3 latach wykupie prywatnie.
Teraz sie okazalo ze moze beda doplaty do firm na zakup elektryka i moj leasingodawca stwierdzil ze nie bedzie w tym bral udzialu.
I teraz tez info zmianie zasad leasingu w 2022....

Co za kraj, co za rzadzacy.

Jak juz planuja zmiany to niech planuja dla nowych leasingow a stare niech sa wedlug zasad ktore byly kiedy sie je bralo....
Sadzic sie nie da bo sady PISowskie...

Caly czas ciezko pracujesz a oni wymyslaja podatki itp...

ehhh

solik

Pionier e-mobilności
No niestety to bylo ewenementem na skale europejska i tylko czekac az sie za to wezma.

„Przepisy /.../ art. 14 ust. 2 pkt 19 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, mają zastosowanie do składników nabytych po dniu 31 grudnia 2021 r.” – art. 51 projektu

Spopularyzuje sie wynajem dlugoterminowy i operacyjny z opcja bez wykupu. Jak na zachodzie, uzywasz X czasu potem zmieniasz.

solik

Pionier e-mobilności
Trochę może offtopic, ale imho w tym programie nie powinno być limitów cen zakupu pojazdu. Czy ktoś wie na jakiej podstawie analizy rynku zostało to oszacowane na 225k płn brutto?
Limity leasingowe + zeby lud nie krzyczal ze panstwo dofinansowuje zakup limuzyn przez JDG :p

Rajmund

Zadomawiam się
No niestety to bylo ewenementem na skale europejska i tylko czekac az sie za to wezma.

„Przepisy /.../ art. 14 ust. 2 pkt 19 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, mają zastosowanie do składników nabytych po dniu 31 grudnia 2021 r.” – art. 51 projektu

Spopularyzuje sie wynajem dlugoterminowy i operacyjny z opcja bez wykupu. Jak na zachodzie, uzywasz X czasu potem zmieniasz.
To faktycznie znaczy ze majac juz leasing to jak w 2023 bede mial ostatnia rate wykupu to bede placic vat po nowemu?

solik

Pionier e-mobilności
To faktycznie znaczy ze majac juz leasing to jak w 2023 bede mial ostatnia rate wykupu to bede placic vat po nowemu?
Wg mnie jak podpiszesz umowe leasingowa do konca tego roku to bedziesz na starych zasadach - tak jak limity rozliczen wprowadzone w 2019 nie dotyczyly umow zawartych przed 2019.

Generalnie wszystko dazy do tego, zeby osoby ktore maja JDG i maja max 1-2 kontrahentow zarabiajac przy tym niezle pieniadze pracowaly na UOP i grzecznie placily wyzsze niz przecietne podatki a nie braly jakies tam samochody i mialy ciutke lepiej. Dlatego trzeba obrzydzac prowadzenie malej firmy. To oczywiscie narracja panstwa nie moja zeby nie bylo :D

krzyss

Pionier e-mobilności
Może i to było ewenementem na skalę europejską, ale odliczenie połowy VATu przy zakupie i płacenie całego VATu przy sprzedaży to ewenement na skalę światową.
Właśnie tego najbardziej nie rozumiem. Dociera do mnie ze sprzedawanie poza dzialalnoscia po leasingu to była furtka na ominięcie obciążeń podatkowych i chcą to zlikwidować jak i inne ulgi. Jednak nie rozumiem w tej sytuacji sprawiedliwosci...
Kupilem za 246000.- odliczyc vat moglem tylko 23000.-

Sprzedaje po 5 latach za 1230000.- i mam oddac cale 23000.- vat... to słabe... bo tym sposobem to ja nic nie odliczylem, i nic nie zaoszczedzilem...
I podobnie z dochodowka... odliczylem 75% ale oddac mam 100%.