Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

MiKo

Posiadacz elektryka
Czy ktokolwiek z Panów ma już ogarnięty jakiś podmiot, który uczestniczy w programie Mój Elektryk w formie leasingu dla jdg?
Rozmawiałem z większością większych firm leasingowych i na obecną chwilę żadna z nich nie oferuje leasingu z dotacją. Uzyskałem informacje, że sytuacja ma się zmienić za miesiąc dwa, jednak bez konkretów.

W moim województwie w oddziałach BOŚ nic nie wiedzą,
BOŚ to bank, nie firma udzielająca leasingu. W dużym uproszczeniu to firma leasingowa będzie podpisywać umowę z BOŚ Bank na dotacje. Klient końcowy (twoja firma) nie ma potrzeby rozmawiać bezpośrednio z BOŚ Bank.

Meewosh

Nowy na Forum
Rozmawiałem z większością większych firm leasingowych i na obecną chwilę żadna z nich nie oferuje leasingu z dotacją. Uzyskałem informacje, że sytuacja ma się zmienić za miesiąc dwa, jednak bez konkretów.

BOŚ to bank, nie firma udzielająca leasingu. W dużym uproszczeniu to firma leasingowa będzie podpisywać umowę z BOŚ Bank na dotacje. Klient końcowy (twoja firma) nie ma potrzeby rozmawiać bezpośrednio z BOŚ Bank.
No właśnie - czyli tylko czekać, zwłaszcza że całą procedurę muszę przejść przez leasingodawcę.
Dzięki za wyjaśnienia.

Cav

Pionier e-mobilności
Otóż nie masz racji, bo jak wykupisz na firmę to placisz VAT od sprzedaży, a jak wykupisz na prywatnego
Nie ma takiego obowiązku, gdy to się nie opłaca.
A wręcz jest dużo większy sens wykupić na firmę w takim przypadku, bo łatwiej sprzedać samochód z 23% vat.
i sprzedasz w ciągu 6m to placisz pit. Musiałbyś więc wyłożyć 150k, wykupić na prywatnego (powodzenia z uzyskaniem fv na te 150k wykupu) odczekać 6m, namęczyć się z kupcem i sprzedać.

Albo wykupić na firmę i sprzedać tracąc połowę vatu i płacąc pit natychmiastowo.
;)
Odliczasz 100 % vat (zakup w celu odsprzedaży jest wyłącznym wykorzystaniem na potrzeby działalności, nie musisz tego zrobić od razu, możesz korygować proporcjonalnie post factum).
Do tego płacisz pit od RÓŻNICY między ceną wykupu i sprzedaży.
Czyli albo tego pitu lub citu nie zapłacisz nic, albo wręcz podatek będzie ujemny, bo raczej na aucie w ten sposób nie zarobisz.

grzywek

Zadomawiam się
Odliczasz 100 % vat (zakup w celu odsprzedaży jest wyłącznym wykorzystaniem na potrzeby działalności, nie musisz tego zrobić od razu, możesz korygować proporcjonalnie post factum).
Do tego płacisz pit od RÓŻNICY między ceną wykupu i sprzedaży.
Czyli albo tego pitu lub citu nie zapłacisz nic, albo wręcz podatek będzie ujemny, bo raczej na aucie w ten sposób nie zarobisz.
Wydaje mi się, że nie rozmawiamy o przypadku, że ktoś kupi auto i sprzeda po tygodniu, więc nie rozumiem sensu przywoływania tego "zakupu w celu odsprzedaży".

Fakt jest taki, że amortyzację / VAT odliczasz na bieżąco, a przy sprzedaży po kilku latach trzeba to będzie jakby zwrócić. I to 100% VAT gdy odliczyło się 50%. Oczywiście cena będzie niższa niż cena zakupu, więc w praktyce jak wartość auta będzie 50% to wyjdzie na zero. A dotychczas wychodziło na plus.

Piszesz, że łatwiej jest sprzedać auto z fakturą. Nie zgadzam się. Bo auto bez faktury i VAT czyli sprzedawane jako osoba fizyczna, może być teoretycznie te 23% tańsze, więc dla kupującego-firmy wychodzi na to samo.

Cav

Pionier e-mobilności
Wydaje mi się, że nie rozmawiamy o przypadku, że ktoś kupi auto i sprzeda po tygodniu,
1. Wręcz przeciwnie - właśnie o takim przypadku rozmawiamy.
Przeczytaj wątek.

Chodziło o alternatywę dla przypadku zostawienia auta dealerowi po leasingu.

2. Co do późniejszej odsprzedaży - oczywiście że w takim przypadku odliczenie 100% vat też jest możliwe, proporcjonalnie do okresu używania.
Czyli sprzedając po roku odliczasz 4/5 vatu 100% i 1/5 vatu 50% (bo tyle korzystałeś z samochodu w sposób łączony).

Piszesz, że łatwiej jest sprzedać auto z fakturą. Nie zgadzam się.
Możesz się nie zgadzać, ale tak jest.
Sprzedając z vat, włączasz do grona potencjalnych kupców firmy, które w Polsce kupują lwią część samochodów.
Bo auto bez faktury i VAT czyli sprzedawane jako osoba fizyczna, może być teoretycznie te 23% tańsze, więc dla kupującego-firmy wychodzi na to samo.
Co Ty za bzdury wypisujesz?
Auto bez vat oznacza tą samą cenę brutto, a nie niższą o 23%.
Tyle że bez możliwości odzyskania vat, bo już został utopiony.
Nikt Ci nie sprzeda samochodu za 77% jego faktycznej wartości.

Last edited:

grzywek

Zadomawiam się
1. Wręcz przeciwnie - właśnie o takim przypadku rozmawiamy.
Ok przepraszam, starałem się śledzić cały wątek i myślałem, że rozmawiamy tu o leasingu i dopłatach w ramach ścieżki leasingu oraz późniejszym wykupie i sprzedaży jako firma lub osoba fizyczna z VAT lub bez VAT, obecnie i po wejściu Nowego Wału.
W takim razie przydałoby się podzielić wątek na dopłaty leasing i nie leasing...

Cav

Pionier e-mobilności
Po nowym wale jest podobnie jak pisałem, tyle że totalnie nie opłaca się brać wykupu niższego niż wartość auta w dniu wykupu.

raph

Zadomawiam się
Cześć,
Może ktoś podsumować, jaki jest status ?
Moja wiedza na ten temat:
1. Leasing - firmy leasingujące dogadują się z BOŚ i powoli pojawi się oferta
2. Pytanie, czy można od razu kupić na JDG bez bawienia się w leasing ?

Dzięki

Najnowsze dyskusje