No takie słuchy chodzą.Ale wtedy też będzie przysługiwać 27k (przy deklaracji >15k km/rok) ?
Ale jak będzie, to okaże się, jak w końcu ogłoszą nabór dla firm.
No takie słuchy chodzą.Ale wtedy też będzie przysługiwać 27k (przy deklaracji >15k km/rok) ?
Tak. Kwoty te są zapisane w programie priorytetowym "Mój elektryk", a nie w warunkach konkretnego naboru. Patrz Załącznik nr 1 Program Priorytetowy pod nazwą „Mój elektryk” wraz z Wytycznymi w zakresie kosztów kwalifikowalnych lub Program priorytetow Mój elektryk. Do tego z FAQ:Ale wtedy też będzie przysługiwać 27k (przy deklaracji >15k km/rok) ?
-- https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/program-moj-elektryk--pytania-i-odpowiedzi-12102021Zgodnie z programem priorytetowym, osoby fizyczne mają możliwość uzyskania dofinansowania na pojazdy zeroemisyjne kategorii M1 w wysokości:
- 18 750,00 zł lub
- 27 000,00 zł – przy posiadaniu Karty Dużej Rodziny.
Przedsiębiorcy, będą mogli wnioskować o dofinansowanie na pojazdy kategorii M1 w wysokości:
- 18 750,00 zł lub
- 27 000,00 zł – przy deklaracji przebiegu rocznego powyżej 15 tys. km.
A jak ten kredyt 50/50 ma się do leasingu? Skutek optymalizacji w działalności gosp. podobny?"Co więcej, jeszcze w październiku ruszy nabór dla beneficjentów instytucjonalnych, którzy nabywają pojazdy elektryczne za gotówkę lub na kredyt. Leasingobiorcy będą musieli poczekać trochę dłużej."
Czyli dupa, a raczej obiecanki cacanki i dalej nic nie będzie wiadomo.
Trzeba będzie wziąć jednak auto w kredycie 50/50 i samu się starać o dopłatę.
Nie znam się, więc się wypowiem.A jak ten kredyt 50/50 ma się do leasingu? Skutek optymalizacji w działalności gosp. podobny?
Dla mnie lepszy (od zawsze), bo tańszy.A jak ten kredyt 50/50 ma się do leasingu? Skutek optymalizacji w działalności gosp. podobny?
Czy 5 lat czy mniej - bez większej różnicy.Zakładając, że auto z leasingu byś na koniec wykupił i że będziesz je miał co najmniej 5 lat, to tak - podatkowo wyjdzie podobnie.
Dokładnie - a to może mieć znaczenie, jeśli np. w tym samym czasie odsprzedajesz poprzedni samochód, też z vat.Największa różnica jest w odliczaniu VAT - w leasingu odliczasz od każdej raty, w kredycie/gotówce cały VAT w momencie zakupu.
To działa w dwie strony.Pomijasz tutaj pewne kwestie. Ja na przykład nigdy nie miałem ubezpieczenia AC. Więc gdy chciałem sam sobie ubezpieczyć auto to kwoty ubezpieczenia AC kręciły się w okolicach 10tys pln (na rok). Przy sporych kombinacjach zszedłbym w okolice 6tys. Tymczasem w leasingu mam 4,8tys za OC+AC+assistance. Na samym tylko ubezpieczeniu leasing nadrobił swój roczny koszt i to z nawiązką.
BTW: jaką masz ratę leasingową za Mach-e?Na samym tylko ubezpieczeniu leasing nadrobił swój roczny koszt i to z nawiązką.