Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

ciastek

Pionier e-mobilności
Ale wtedy też będzie przysługiwać 27k (przy deklaracji >15k km/rok) ?
Tak. Kwoty te są zapisane w programie priorytetowym "Mój elektryk", a nie w warunkach konkretnego naboru. Patrz Załącznik nr 1 Program Priorytetowy pod nazwą „Mój elektryk” wraz z Wytycznymi w zakresie kosztów kwalifikowalnych lub Program priorytetow Mój elektryk. Do tego z FAQ:
Zgodnie z programem priorytetowym, osoby fizyczne mają możliwość uzyskania dofinansowania na pojazdy zeroemisyjne kategorii M1 w wysokości:
- 18 750,00 zł lub
- 27 000,00 zł – przy posiadaniu Karty Dużej Rodziny.
Przedsiębiorcy, będą mogli wnioskować o dofinansowanie na pojazdy kategorii M1 w wysokości:
- 18 750,00 zł lub
- 27 000,00 zł – przy deklaracji przebiegu rocznego powyżej 15 tys. km.
-- https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/program-moj-elektryk--pytania-i-odpowiedzi-12102021

Jako219

Zadomawiam się
"Co więcej, jeszcze w październiku ruszy nabór dla beneficjentów instytucjonalnych, którzy nabywają pojazdy elektryczne za gotówkę lub na kredyt. Leasingobiorcy będą musieli poczekać trochę dłużej."

Czyli dupa, a raczej obiecanki cacanki i dalej nic nie będzie wiadomo.
Trzeba będzie wziąć jednak auto w kredycie 50/50 i samu się starać o dopłatę.
A jak ten kredyt 50/50 ma się do leasingu? Skutek optymalizacji w działalności gosp. podobny?

ciastek

Pionier e-mobilności
A jak ten kredyt 50/50 ma się do leasingu? Skutek optymalizacji w działalności gosp. podobny?
Nie znam się, więc się wypowiem.
Zakładając, że auto z leasingu byś na koniec wykupił i że będziesz je miał co najmniej 5 lat, to tak - podatkowo wyjdzie podobnie.
Największa różnica jest w odliczaniu VAT - w leasingu odliczasz od każdej raty, w kredycie/gotówce cały VAT w momencie zakupu.

Cav

Pionier e-mobilności
Dla mnie lepszy (od zawsze), bo tańszy.
A jak razem z polskim wałem zniknie możliwość odsprzedaży auta bez podatku po leasingi dla jdg, to i dla każdego będzie lepszy.

Cav

Pionier e-mobilności
Zakładając, że auto z leasingu byś na koniec wykupił i że będziesz je miał co najmniej 5 lat, to tak - podatkowo wyjdzie podobnie.
Czy 5 lat czy mniej - bez większej różnicy.
Zakładając brak wpłaty własnej, bo przy dużej wpłacie własnej i vat 50%, kredyt może wyjść lepiej.
Największa różnica jest w odliczaniu VAT - w leasingu odliczasz od każdej raty, w kredycie/gotówce cały VAT w momencie zakupu.
Dokładnie - a to może mieć znaczenie, jeśli np. w tym samym czasie odsprzedajesz poprzedni samochód, też z vat.

vwir

Pionier e-mobilności
Pomijasz tutaj pewne kwestie. Ja na przykład nigdy nie miałem ubezpieczenia AC. Więc gdy chciałem sam sobie ubezpieczyć auto to kwoty ubezpieczenia AC kręciły się w okolicach 10tys pln (na rok). Przy sporych kombinacjach zszedłbym w okolice 6tys. Tymczasem w leasingu mam 4,8tys za OC+AC+assistance. Na samym tylko ubezpieczeniu leasing nadrobił swój roczny koszt i to z nawiązką.

Cav

Pionier e-mobilności
Pomijasz tutaj pewne kwestie. Ja na przykład nigdy nie miałem ubezpieczenia AC. Więc gdy chciałem sam sobie ubezpieczyć auto to kwoty ubezpieczenia AC kręciły się w okolicach 10tys pln (na rok). Przy sporych kombinacjach zszedłbym w okolice 6tys. Tymczasem w leasingu mam 4,8tys za OC+AC+assistance. Na samym tylko ubezpieczeniu leasing nadrobił swój roczny koszt i to z nawiązką.
To działa w dwie strony.
Bo jeśli ubezpieczenie nie będzie na Ciebie, bo będziesz miał auto np. w wynajmie (czasem też w leasingu), to stracisz wszystkie zniżki, na które przez wiele lat pracowałeś posiadając samochód.
A kiedy wynajem się skończy, to będzie znacznie większa różnica niż 1,2 tys rocznie przez pierwszy rok.

Powyższe to mój przypadek, bez zniżek za ubezpieczenie musiałbym zapłacić dwa razy więcej.

vwir

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak w wynajmie, ale w leasingu nie. W leasingu ubezpieczenie jest na mnie, więc moje zniżki to mój problem. Powyżej odnosiłeś się do leasingu a nie wynajmu, dlatego o tym pisałem.

Raty mocno zależą od tego jak sam sobie to ustawisz, więc moje raty mało Ci powiedzą. Mnie akurat najbardziej opłacało się mieć najwyższą możliwą wpłatę własną i najkrótszy możliwy okres leasingowania. Więc ratę leasingową mam prawie trzy razy wyższą niż za Twój wynajem.