Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

ciastek

Pionier e-mobilności
Skąd taka informacja? Z tego co wiem, to jak narazie żaden z banków nie oferuje jeszcze leasingu z dofinansowaniem...
Żadna z firm leasingowych nie oferuje jeszcze leasingu z dopłatą.
BOŚ jest jedynym bankiem, który podpisał umowę z NFOŚiGW. Inny bank (banki?) jeszcze się z Funduszem dogadują. Jednym z tych banków jest zapewne BNP Paribas.

Schemat przepływu pieniędzy na dopłaty do leasingu w programie "Mój elektryk":
NFOŚiGW -> banki -> firmy leasingowe -> beneficjenci

MiKo

Posiadacz elektryka
Z tego co wiem, to jak narazie żaden z banków nie oferuje jeszcze leasingu z dofinansowaniem...
To nie bank oferuje leasing, tylko firma leasingowa, która współpracuje z bankiem. W przypadku ubiegania się o dofinansowanie to istotna różnica, ponieważ firmy leasingowe "przy banku" są z tego samej grupy kapitałowej - co jest niedopuszczalne w dofinansowaniu.

Dlatego firmy leasingowe muszą podpisać umowę z bankami, które są w programie. Na przykład BOŚ Bank.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Rozumiem! Dzięki za wyjaśnienie. Czyli można przypuszczać, że najszybciej z leasingami z dofinansowaniem wystartuje EKO Profit, który jak wygooglowałem współpracuje właśnie z BOŚ Bankiem?;-) Czy to nie jedyna firma?

ciastek

Pionier e-mobilności
Czyli można przypuszczać, że najszybciej z leasingami z dofinansowaniem wystartuje EKO Profit, który jak wygooglowałem współpracuje właśnie z BOŚ Bankiem?
Wręcz przeciwnie. Z Wzór o udostępnienie środków finansowych NFOŚiGW na udzielanie dotacji w ramach Programu Priorytetowego „Mój elektryk”:
§ 2 pkt. 4 Bank nie może podejmować współpracy, (...), z Firmą Leasingową należącą do grupy kapitałowej Banku (...).

chewbacca

Posiadacz elektryka

MiKo

Posiadacz elektryka
Arval bedacy w grupie z BNP oferuje najmy z doplata rzadowa
Bardziej bym to nazwał "reklamuje" niż "oferuje". Osobiście nie byłem w stanie dowiedzieć się u nich czegoś więcej jak "planujemy".

Rozmawiałem z kilkoma firmami leasingowymi, większość "planuje" i są "optymistyczni", ale konkretów brak. Według przedstawicieli sytuacja ma się wyjaśnić pod koniec października.