Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

solik

Pionier e-mobilności
Wybór firm leasingowych będzie prowadzony przez Bank na zasadach zapewniających obiektywne, proporcjonalne i niedyskryminujące warunki.
❤️

elektropiotr

Nowy na Forum
Mylisz się, nabór dla leasingu ZOSTAŁ ogłoszony, są już nawet banki które mają podpisane umowy.
Polecam czytanie za zrozumieniem wątku, PRZED zadaniem pytania, zamiast zapiekłości w negowaniu podawanych na tacy informacji.
Ehh, odpuść, bo nic nie wnosisz do dyskusji i uzurpujesz sobie rolę szeryfa tego forum. Ja dzielę się informacjami jakie mam pozyskane, a Ty zabraniasz pytać o informacje na temat ogłoszonego programu? Może zabraniasz innym dzielić się informacjami, które ktoś posiada, w imię czego? Bo Ty tak chcesz?? Mówimy o programie, który jest oficjalnie ogłoszony, a nie są ogłoszone wyłącznie nabory, natomiast informacje nt warunków są już rozsyłane o czym napisałem powyżej.

Czepiasz się szczegółów czy nabór wniosków dla JDG został ogłoszony czy nie (wątek jest o JDG a nie o leasingobiorcach) został ogłoszony czy nie, a wprowadzasz w błąd mówiąc że nabór został ogłoszony dla JDG, a został ogłoszony przez BOŚ dla leasingodawców dopiero:

a na stronie NFOŚiGW jest wyraźnie napisane że taki nabór dla JDG i instytucji zostanie dopiero ogłoszony:

Mówisz że nabór ogłoszony i wszystko wiadomo, a nie odpowiedziałeś nawet na moje drugie pytanie jakie są limity kwotowe przy różnych odliczeniach VAT. Gdyby nabór dla klientów końcowych był ogłoszony, to te dane by były znane i byś mi odpowiedział na drugie pytanie.

Ale to czy jest ogłoszony nabór czy nie, NIE MA znaczenia dla całego wątku na forum i nie możesz innym zabraniać rozmowy na ten temat, bo inaczej 15 stron dyskusji na tym forum by nie było. Doceniam Twoją aktywnośćn a forum. Wiele wiadomości napisałeś, wierzę że wielu osobom pomogłeś i za to Ci chwała, ale mnie akurat czepiasz się bez sensu, dlatego proszę już o nie drążenie i nie czepianie się bez wnoszenia wartości dodatnej dla tego wątku. Szczególnie w stosunku do osób które swoimi informacjami chętnie się dzielą. Rozumiem że zdarzają się osoby, które pytają bez sensu, ale ja tak jak mówiłem przeczytałem cały wątek zanim zadałem pytanie. Dlatego mimo wszystko pozdrawiam i proponuję zamknięcie dyskusji o tym czy mam prawo zadawać pytania czy nie i życzę miłego dnia :)

Cav

Pionier e-mobilności
Długo masz zamiar jeszcze się mądrzyć nie mając racji?
Po raz kolejny powtarzam - albo czytasz ze zrozumieniem, albo chociaż nie odpowiadaj w ten sposób tym, którzy rozumieją, co czytają.

Dla niekumatych, albo leniwych którzy koniecznie NIE CHCĄ przeczytać wątku, powtarzam konkluzje z wątku:

- droga leasingu jest już otwarta, żeby ją rozpocząć wystarczy podpisanie umów między leasingodawcami, a BOŚ (wybranym w naborze jako bank finansujący) i rozpoczęcie sprzedaży.
Niektórzy leasingodawcy już przyjmują zamówienia na samochody z dotacją.
Np. arval - sam jestem w trakcie procedowania takiego wynajmu, a wręcz niektóre modele się już skończyły i już ich zamówić nie można.

- droga bezpośredniego zakupu na firmę jest zamknięta i nie wiadomo kiedy się to zmieni, do tego trzeba ogłosić nabór i podać jego warunki.
Zapewne nie zrobią tego zanim nie skończą obrabiać wniosków osób fizycznych, a na dziś mają z tym ogromne problemy, nie wypłacili jeszcze nic nikomu od kilku miesięcy.

Dopuszczalne progi cenowe też są znane, ale tylko dla leasingu (bo nabór był ogłoszony), natomiast można domniemywać, że w przypadku zakupu bezpośredniego będą takie same, ale pewności nie ma.

mario91

Nowy na Forum
Dopuszczalne progi cenowe też są znane, ale tylko dla leasingu (bo nabór był ogłoszony), natomiast można domniemywać, że w przypadku zakupu bezpośredniego będą takie same, ale pewności nie ma.
To przy odliczeniu połowy VATu załapie sie model 3 long range?

MiKo

Posiadacz elektryka

solik

Pionier e-mobilności
Albo rozliczyc caly VAT z wkladu a potem sie rozmyslic ;)

sekcja "Jak odliczyć 100% VAT od opłaty wstępnej przy leasingu samochodu osobowego, który będziesz wykorzystywał także prywatnie?"

elektropiotr

Nowy na Forum
Długo masz zamiar jeszcze się mądrzyć nie mając racji?
Po raz kolejny powtarzam - albo czytasz ze zrozumieniem, albo chociaż nie odpowiadaj w ten sposób tym, którzy rozumieją, co czytają.
Kolego, a w czym nie mam racji? Proszę zacytować.

Wygłupiłeś się i nie umiesz się do tego przyznać, a sam się mądrzysz i odpowiadasz mi NIE NA TEMAT, bo pytanie dotyczy zakupu gotówkowego przez przedsiębiorców a nie leasingu, a Ty po raz kolejny piszesz o leasingu. Powtarzam Ci trzeci raz, że dealerzy dostali informacje od NFOŚiGW o tym że w IV kwartale będzie nabór dla przedsiębiorców i wnioski będzie można składać bezpośrednio w NFOŚiGW. Jest informacja że w tym przypadku samochód na etapie składania wniosku powinien być zakupiony, zarejestrowany i ubezpieczony.

Oznacza to, że być może są osoby na forum które nie chce czekać na ogłoszenie naborów, a dofinansowanie traktują jako dodatkowy bonus, który nie warunkuje ich decyzji o zakupie, to mogą zaryzykować zanim program będzie ogłoszony i kupić pojazd już teraz. Oczywiście do Ciebie to nie dociera, nie każdy musi traktować to jak transakcję życia a rzucony ochłap jak walkę za wszelką cenę i wyścig żeby podpisać umowę zanim ktoś ubiegnie. Oczywiście warunki mogą się zmienić, ale tak samo mimo ogłoszonego naboru dla firm leasingowych, odgórnie może ktoś podjąć decyzję o zamknięciu programu i przesunięciu funduszy na inne cele, wystarczy jak się suwerenowi nie spodoba i słupki polecą w dół.

Dyskusja z Tobą nie ma żadnego sensu, bo masz klapki na oczach i sobie coś wymyśliłeś i próbujesz narzucać innym w autorytarny sposób, że tylko w leasingu można kupować bo tak sobie wymyśliłeś i "zabraniasz" dyskutować innym o innych formach. Ludzie nie chcą słuchać takich "rad". Do tego plączesz się w tym co sam mówisz, bo najpierw oburzasz się na innych pisząc cytuję "Dlatego jak pisałem, że mi leasing się nie opłaca, to różni tacy chcieli mnie zjeść, a dopiero teraz pewnie zrozumieli, o czym była mowa.", potem mądrzysz się i piszesz mi że droga leasingu jest otwarta a jako przykład podajesz Avral, który akurat jest najmem długoterminowym a nie klasycznym leasingiem operacyjnym i z dumą piszesz że sam taki podpisujesz. Tymczasem nie ma jeszcze firmy leasingowej, która oferuje taki leasing, bo trwa dopiero nabór na te firmy.

Dobra rada: stonuj trochę swoje wypowiedzi i przestań innym narzucać swojego zdania, to może inni "nie będą chcieli Cię po raz kolejny zjeść". Niech da Ci to coś do myślenia, bo co chwilę dyskutując z kimś będziesz sfrustrowany. Dobra wiadomość że jesteś blisko tych wniosków, bo sam dostrzegasz że coś jest chyba nie tak w prowadzonych przez Ciebie dyskusjach skoro "ludzie chcą Cię zjeść" ;-)

Dla niekumatych, albo leniwych którzy koniecznie NIE CHCĄ przeczytać wątku, powtarzam konkluzje z wątku:

Nie obrażaj forumowiczów, na tym forum jest więcej mądrych ludzi niż Ci się wydaje, którzy niekoniecznie chcą słuchać wypowiedzi w takim tonie.

- droga bezpośredniego zakupu na firmę jest zamknięta i nie wiadomo kiedy się to zmieni, do tego trzeba ogłosić nabór i podać jego warunki.
Zapewne nie zrobią tego zanim nie skończą obrabiać wniosków osób fizycznych, a na dziś mają z tym ogromne problemy, nie wypłacili jeszcze nic nikomu od kilku miesięcy.

No i wprowadzasz ludzi w błąd i sam się "mądrzysz", bo nieprawdą jest że nie wiadomo kiedy się to zmieni, bo jest zapowiedź na IV kwartał ogłoszenia naboru dla przedsiębiorców i są informacje wysyłane do dealerów. Każdy może zapytać swojego dealera o to.

A tak zupełnie na luzie i z dystansu, proponuję odpuścić dalszą dyskusję kto się "mądrzy". Nie mam do Ciebie nic personalnie, nawet masz wiele wypowiedzi na forum z którymi się zgadzam, po prostu fajnie jak trochę odpuścisz z narzucaniem swojej wizji, która nie dla każdego będzie słuszna. Miło wysłuchać Twoje zdanie, ale bez pouczania i bez narzucania swojej wizji.

Pozdrawiam

Last edited: