Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

solik

Pionier e-mobilności
Tzn no, zle sie wyrazilem, Arval, bez BNP bo Arval u nich jest od aut.

zarowno Arval jak i NFOSiGW przesunely termin na „poczatek listopada” albo najlepiej wpisac Q4, no moze sie uda przed nowym rokiem, ja zamowilem TM3 wiec fakture wezme na finansujacego zeby nie czekac az oni zamowia

chewbacca

Posiadacz elektryka
Tzn no, zle sie wyrazilem, Arval, bez BNP bo Arval u nich jest od aut.

zarowno Arval jak i NFOSiGW przesunely termin na „poczatek listopada” albo najlepiej wpisac Q4, no moze sie uda przed nowym rokiem, ja zamowilem TM3 wiec fakture wezme na finansujacego zeby nie czekac az oni zamowia
Też zamówiłem TM3 :) a Arval robi tez normalne leasingi operacyjne czy raczej tylko najem długoterminowy?

solik

Pionier e-mobilności
Najem stricte, ja biore najem z dotacja bo nie wiem co bedzie za 3 lata, mniejsza rata i w niej ubezpieczenie (nie mam znizek wiec dla mnie ubezpieczenie roczne za TM3 to pewnie 6-7 tys, wystarczy sobie na 12 podzielic i dodac do raty) plus likwidacja wykupu prywatnego zniecheca do wiazania sie z autem

Cav

Pionier e-mobilności
"Co więcej, jeszcze w październiku ruszy nabór dla beneficjentów instytucjonalnych, którzy nabywają pojazdy elektryczne za gotówkę lub na kredyt. Leasingobiorcy będą musieli poczekać trochę dłużej."

Czyli dupa, a raczej obiecanki cacanki i dalej nic nie będzie wiadomo.
Trzeba będzie wziąć jednak auto w kredycie 50/50 i samu się starać o dopłatę.

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Poślizg z leasingiem wynika z niedostosowanych do tego przepisów przepisów.

Projekt ustawy (druk nr 1633) zawiera między innymi (343 strony!) dopuszczenie przeznaczenia dopłat na leasing (a nie tylko zakup) samochodów.

Procedowanie na aktualnym posiedzeniu sejmu (wczoraj i dziś) tego projektu zostało odwołane.
Odbyło się tylko 1 czytanie, a pozostałe planowane na tym posiedzeniu kroki (głosownie, ew. kolejne prace komisji, kolejne czytanie) zostały odwołane i wstępnie przesunięte na kolejne posiedzenie (28, 29 października 2021).

W zamyśle rządu było zapewne 'przepchnięcie' tego projektu na obecnym posiedzeniu, ale jak widać nie wyszło.

Sama idea projektu uzyskała przychylność chyba większości klubów, lecz błyskawiczne procedowanie, ogrom zagadnień, mało czasu na zaznajomienie i przeanalizowanie było wytykane przez posłów i chyba brak spodziewanej większości (lub awaria systemu głosowania ;) spowodowała przerwanie prac.

Na nieszczęście dla czekających na dopłaty do leasingów, bardzo mały fragment tego projektu (zmieniający tylko 1 punkt w ustawie) umożliwiający uruchomienie dopłat do leasingów jest w jednym worku z tysiącami innych zmian, które to mogą utknąć gdzieś w komisjach...

Cav

Pionier e-mobilności
Poślizg z leasingiem wynika z niedostosowanych do tego przepisów przepisów.

Projekt ustawy (druk nr 1633) zawiera między innymi (343 strony!) dopuszczenie przeznaczenia dopłat na leasing (a nie tylko zakup) samochodów.
No tak, mogłem się domyślić, że pis nie potrafi zrobić choćby jednej ustawy prawidłowo.
Zrobili nabory, kazali podpisywać umowy leasingodawcom z bankami, trwało to chyba od pół roku. tylko że to wszystko przez cały czas było niezgodne z prawem......

chewbacca

Posiadacz elektryka
"Co więcej, jeszcze w październiku ruszy nabór dla beneficjentów instytucjonalnych, którzy nabywają pojazdy elektryczne za gotówkę lub na kredyt. Leasingobiorcy będą musieli poczekać trochę dłużej."

Czyli dupa, a raczej obiecanki cacanki i dalej nic nie będzie wiadomo.
Trzeba będzie wziąć jednak auto w kredycie 50/50 i samu się starać o dopłatę.
Ale wtedy też będzie przysługiwać 27k (przy deklaracji >15k km/rok) ?

Najnowsze dyskusje