Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie jest jeszcze inaczej i bardziej korzystnie szczególnie np na starych zasadach (Nissan Leaf)
Nie jesteśmy watowcami, więc wszystko w leasingu oprócz amortyzacji wchodziło w koszty, po wykupie darowizna dla 1 stopnia rodziny i na wszelki wypadek po 6 m-ch sprzedaż lub nie.
Ad amortyzacjia, to tez nie w kij dmuchał. Tesla byla prive kupiona za kasę, ale wpuszczona jest w środki trwale i amortyzowana ok 4600 zł miesiecznie do odliczenia.
Per saldo nawet z ubezpieczeniem wychodzilo podobnie lub leciutko drożej niz za gotówkę.
Owszem trzeba mieć z czego odliczać. Branie leasingu czasem jest tylko formą pozyskania rzeczy bez patrzenia na koszty, dlatego ta uwaga.
Ubezpieczenie tez można różnie w leasing realizować , ale czasem takie coś kosztuje kilka stówek
Do tego bywa iż mandaty mają dodatek np. 50zl ekstra dla leasingodawcy.
Ps A i zawsze boorę pojazdy za najmnieszy czynsz inicjalny, na ok 3-4 lata z minimalnym wykupem, praktycznie to mniej niż rata.
Po prostu potrzebne nam raczej duze raty z racji odliczeń, a wole wykupić bo to interes niz barc cos na siłę nowego. Bo nie wiem co będę chciał pod koniec itp.
Kazdy tu sobie musi sam pokombinowac. Nie ma reguły.

Cav

Pionier e-mobilności
Chyba nie zawsze ubezpieczenie w leasingu jest na Ciebie, zależy od jego rodzaju.
Poza tym często wynajem to też de facto leasing, tyle że z możliwością nie wykupowania pojazdu.
Ale jeśli ubezpieczenie jest na Ciebie, ale składka nie jest liczona z Twoich zniżek, tylko jak dla leasingodawcy to plus, niewątpliwie.
Mnie to osobiście nie robi aż takiej różnicy, bo przy ubezpieczeniu na osobę prawną i tak zniżki mało kto liczy, więc pewnie leasingowe ceny byłyby lepsze.

Co do raty - nie analizowałeś może przypadku bez wpłat własnych i okresu 36 miesięcy?

vwir

Pionier e-mobilności
Nie, ja mam dość szczególną sytuację i liczyłem tylko tak jak mnie się najbardziej opłaca. Ale wrzuć swoje warunki na fmleasing - firmy same się do Ciebie zgłoszą z ofertami i zobaczysz czy Ci się to opłaca czy nie. Ja tak zrobiłem. Choćby po to, żeby mieć kartę przetargową podczas negocjacji (finalnie jestem w santanderze, który zjechał z kosztami poniżej jakiegokolwiek innego najtańszego leasingu, z najtańszym gapem i najtańszym ubezpieczeniem). Więc warto się trochę tym zająć.

solik

Pionier e-mobilności
Tzn. jakby się to miało do 1600 zł za wynajem Ioniqa5?
Zeby osiagnac porownywalna rate w klasycznym leasingu bys musial dac wklad 10-20%, 3-4 lata i wysoki wykup rzedu 40%

Arvalowi tez inaczej wychodza raty bo ma wlasna ubezpieczalnie Greenval (do auta dostaje sie polise OC, sa co prawda warunki AC w owu ale podejrzewam ze auta ich nie maja i to samo z GAP)

• Polisa: 2020363049/052021
  • Dla pojazdu: CITROEN E-C4
  • Zakład odpowiedzialny: GREENVAL INSURANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY
  • Adres: 10-11 Leinster Street South ,

Last edited:

chewbacca

Posiadacz elektryka
To ja dodam jeszcze od siebie, że przy wyliczeniach dla 5 lat (30% wkładu początkowego) całkowity koszt leasingu to jakieś 7% (sprawdzałem w kilku firmach i jest podobnie) zaś jeśli chodzi o kredyt gotówkowy na samochód (taki zwykły, nie 50/50) to przy 5 latach wychodzi już jakieś 114%...(?) Więc kredyt w tym przypadku wydaje się dużo mniej korzystny...
Dodam jeszcze, że są na rynku firmy leasingowe, które dla pewnych warunków leasingowania mają bardzo korzystny leasing dla aut elektrycznych. Np. Santander przy okresie leasingowania na 3 lata i wpłacie początkowej 30% nie pobiera żadnej opłaty za leasing - czyste 100% :). W EFL jest promocja na elektryki na 101% ale już przy 40% wkładu początkowego i 2 latach leasingowania...

chewbacca

Posiadacz elektryka
Zobacz jak Ci wyliczą całkowicie ten leasing, razem z ubezpieczeniem.
Ubezpieczenie wyliczyli 5500zł (AC+OC+NNW, model SR+, brutto 209990zł, wartość ubezpieczenia netto + 50%vat).
Do tego jeszcze miesięcznie dochodzi obowiązkowy GAP za 66zł i ubezpieczenie na życie (fakt, do tego zmuszają w tej promocyjnej ofercie): 83zł/m-c. Ale i tak sam pakiet OC+AC+NNW wychodzi bardzo porównywalnie do kalkulacji z innych firm a to ubezpieczenie na życie za 83zł/m-c podbija koszt leasingu o jakieś niecałe 1,5%... No i chociaż jest to ubezpieczenie:p

Najnowsze dyskusje