Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

vwir

Pionier e-mobilności
No a ja za auto o 50tys droższe zapłaciłem 4800 za ubezpieczenie (nie miałem żadnej historii ubezpieczeń na AC). No i nie muszę płacić za ubezpieczenie na życie. To już robi znacznie więcej niż 1,5%. A oprocentowanie leasingu mam na poziomie 2,14%. Więc tak jak pisałem - koszt wyższego ubezpieczenia (z doliczonym obowiązkowym ubezpieczeniem na życie) niweluje to oprocentowanie 'standardowego' leasingu. Z nawiązką.

chewbacca

Posiadacz elektryka
No a ja za auto o 50tys droższe zapłaciłem 4800 za ubezpieczenie (nie miałem żadnej historii ubezpieczeń na AC). No i nie muszę płacić za ubezpieczenie na życie. To już robi znacznie więcej niż 1,5%. A oprocentowanie leasingu mam na poziomie 2,14%. Więc tak jak pisałem - koszt wyższego ubezpieczenia (z doliczonym obowiązkowym ubezpieczeniem na życie) niweluje to oprocentowanie 'standardowego' leasingu. Z nawiązką.
Mogę poprosić o jakieś info co to za leasing i na jakich warunkach takie oprocentowanie? Jestem jeszcze przed wyborem leasingodawcy (i przed odbiorem auta) i chętnie poproszę ich też o kalkulację :)

chewbacca

Posiadacz elektryka
Santander Leasing. Dokładnie ten sam od leasingu 0%. Tylko nie w promocji, lecz standardowa oferta ;)
No to mi w standardowej ofercie przeliczyli (6 lat, 30% wkładu własnego) na 110%... przy 5 latach i takim samym wkładzie: 107%. Ubezpieczenie identyczne (jedynie bez tego ubezpieczenia na życie).. Nie wiem jak to zrobiłeś :)

vwir

Pionier e-mobilności
Ja mam 45% własnego i 3 lata. zaczęli coś w okolicach 104% czy jakoś tak (dokładnie nie pamiętam). Ale babka zadzwoniła i powiedziała wprost, że może zjechać niżej, jeśli będę miał tańszą kontrofertę. No to wrzuciłem na fmleasing i sprawdziłem co było najtańsze. Jedna oferta była bodajże 102,4%. No to ta ofertę jej wysłałem i zjechała poniżej. Dokładnie tak samo było z ubezpieczeniem - zaczynała od 5700pln. Ale powiedziała, żebym szukał kontrofert to zjedziemy w dół. Najniższą dostałem 4950, wysłałem jej i zjechała do 4800. To wszystko dotyczy przypadku 'zwykłej' oferty. W przypadku promocji leasingu 0% wartości są już praktycznie nienegocjowalne. Więc zaczęło się od tego, że 0% było lepszą oferta, a skończyło się na tym, że 0% było gorszą ofertą.

Moim zdaniem warto się pobawić, bo trwa to w sumie może z tydzień, a zostaje w kieszeni sporo kasy.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Ja mam 45% własnego i 3 lata. zaczęli coś w okolicach 104% czy jakoś tak (dokładnie nie pamiętam). Ale babka zadzwoniła i powiedziała wprost, że może zjechać niżej, jeśli będę miał tańszą kontrofertę. No to wrzuciłem na fmleasing i sprawdziłem co było najtańsze. Jedna oferta była bodajże 102,4%. No to ta ofertę jej wysłałem i zjechała poniżej. Dokładnie tak samo było z ubezpieczeniem - zaczynała od 5700pln. Ale powiedziała, żebym szukał kontrofert to zjedziemy w dół. Najniższą dostałem 4950, wysłałem jej i zjechała do 4800. To wszystko dotyczy przypadku 'zwykłej' oferty. W przypadku promocji 0% wartości są już praktycznie nienegocjowalne. Więc zaczęło się od tego, że 0% było lepszą oferta, a skończyło się na tym, że 0% było gorszą ofertą.
Super! Dzięki za info! Faktem jest, że przy 3 latach faktycznie oferta będzie tańsza siłą rzeczy ale nigdy nie wpadłem na to, żeby negocjować leasing:) Teraz już będę!

Jako219

Zadomawiam się
Mogę poprosić o jakieś info co to za leasing i na jakich warunkach takie oprocentowanie? Jestem jeszcze przed wyborem leasingodawcy (i przed odbiorem auta) i chętnie poproszę ich też o kalkulację :)
A masz plan jak przy zamówionym już aucie i niegotowych w tym miejscu firmach leasingowych skorzystać z dopłat mój elektryk?

Jako219

Zadomawiam się
A masz plan jak przy zamówionym już aucie i niegotowych w tym miejscu firmach leasingowych skorzystać z dopłat mój elektryk?
Firmy leasingowe nie za dużo wiedza (nie potrafią np. Odpowiedzieć czy będzie można post factum odebrac dopłatę) a oni będą z procesem gotowi na początku grudnia

chewbacca

Posiadacz elektryka
Nie odbiorę auta dopóki nie będzie dopłat... :cool: Przynajmniej w przypadku Tesli tak to działa, że odbiór można przełożyć na następną dostawę (czyli jakies 3 miesiące) bez utraty "opłaty rezerwacyjnej" (która w tym przypadku i tak nie jest jakaś duża - 500zł).

Jako219

Zadomawiam się
Nie odbiorę auta dopóki nie będzie dopłat... :cool: Przynajmniej w przypadku Tesli tak to działa, że odbiór można przełożyć na następną dostawę (czyli jakies 3 miesiące) bez utraty "opłaty rezerwacyjnej" (która w tym przypadku i tak nie jest jakaś duża - 500zł).
Sprytnie. Mnie udało się zamówić po starej cenie wiec tym bardziej chciałbym aby dało się przesunąć a nie rezygnować całkowicie z możliwością ponownego zamówienia. Myślałem jeszcze o tym kredycie 50/50 - może ktoś się wypowie co przećwiczył / ćwiczy tą opcję? Z ofert leasingu, potwierdzam najlepszą ofertę póki co mam z Santandera ale będą się aktualizować o obecny wibor.