Dopompuj koła w swoim samochodzie

ducarider

Posiadacz elektryka
jest upływ powietrza mimo tego, że czujniki pokazują prawidłową wartość. Przy 2,9 miałem 2,6 realne. Te czujniki nie są dokładne. One interpolują ciśnienie. BMW ma tak samo

ypl

Pionier e-mobilności
jest upływ powietrza mimo tego, że czujniki pokazują prawidłową wartość. Przy 2,9 miałem 2,6 realne. Te czujniki nie są dokładne. One interpolują ciśnienie. BMW ma tak samo
No właśnie zawsze mi pracownik doglądający garażu w firmie i zmieniający koła mówił, że mam za małe ciśnienie, ja mu mówię czujniki pokazują prawidłowo, ale on jakiś miernik z wolumenu przyniósł i tym sprawdzał. Ja niedowierzałem, ale mówisz, że faktycznie czujniki w BMW nie pokazują realnego ciśnienia tylko jakieś wyliczone algorytmem?

DużyŁoś

Fachowiec
No właśnie zawsze mi pracownik doglądający garażu w firmie i zmieniający koła mówił, że mam za małe ciśnienie, ja mu mówię czujniki pokazują prawidłowo, ale on jakiś miernik z wolumenu przyniósł i tym sprawdzał. Ja niedowierzałem, ale mówisz, że faktycznie czujniki w BMW nie pokazują realnego ciśnienia tylko jakieś wyliczone algorytmem?
Pytanie czy są tam czujniki ciśnienia czy tylko czujniki zakłóceń obrotów ? :)

ducarider

Posiadacz elektryka
Pytanie czy są tam czujniki ciśnienia czy tylko czujniki zakłóceń obrotów ? :)
W Tesla ciśnienia.
W BMW do 2015 były czujniki obrotu, interpolowało.
Tak dokładnie, że przy 19 runflat leciałem z Wawy dość szybko z 0 ciśnieniem i nie pokazało. Dopiero w domu jak śmierdziało gumą i opona miała z 70 stopni się zorientowałem :/.
Teraz mam BMW z 21 i jest już pomiar, ale tak jak w Tesla interpoluje dosyć niedokładnie. Trzeba raz na 2 miesiące dopompować mimo tego, że komp pokazuje prawidłowe ciśnienie.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
W BMW do 2015 były czujniki obrotu, interpolowało.
nie do końca tak jest, BMW posiada dwa systemy:

RDC - droższy, gdzie pomiar dokonywany jest czujnikami w kołach
RPA - tańszy, gdzie obliczenia robione są przez system ABS

oba idą równolegle, można np. wyłączyć system RDC w aucie z 2010 i przejść na RPA, gdy ktoś nie ma kaski na 8 czujników...

ducarider

Posiadacz elektryka
nie do końca tak jest, BMW posiada dwa systemy:

RDC - droższy, gdzie pomiar dokonywany jest czujnikami w kołach
RPA - tańszy, gdzie obliczenia robione są przez system ABS

oba idą równolegle, można np. wyłączyć system RDC w aucie z 2010 i przejść na RPA, gdy ktoś nie ma kaski na 8 czujników...
Miałem na myśli, że RPA jest w standardzie od bodajże 20 roku

xcszuv

Zadomawiam się
A ja mam zagadkę . Opony zimowe Michelin Pilot Alpin 5 235/45 R18 98 V XL
Po okolo miesiącu użytkowania bez problemu teraz następuje ubytek powietrza wg czujnika około 0.2 bara na gdzieś na 10.dni.
Txn koło zostało w serwisie opon zdjęte nie ma żadnych uszkodzeń gwoździ itp
Macie pomysł?

edit a jednak był gwóźdź pomiedzy

Last edited:

Michal

Moderator
U mnie było podobnie i wyszła pęknięta felga niestety, i to od wnętrza, więc kompletnie nie widać.

rawier

Posiadacz elektryka
A ja mam zagadkę . Opony zimowe Michelin Pilot Alpin 5 235/45 R18 98 V XL
Po okolo miesiącu użytkowania bez problemu teraz następuje ubytek powietrza wg czujnika około 0.2 bara na gdzieś na 10.dni.
Opona została w serwisie opon zdjęta nie ma żadnych uszkodzeń gwoździ itp
Macie pomysł?
Miałem podobną sytuację - u mnie był problem ze zbyt mocno przykręconym czujnikiem ciśnienia (wcześniej wymienili go na gwarancji). Podjechałem do zaprzyjaźnionej wulkanizacji i po sprawdzeniu opony stwierdzili że to czujnik. Poprawili i było ok.

xcszuv

Zadomawiam się
Umówiłem się dzisiaj ponownie.do zprzyjaźnionego serwisu opon gdzie już z 10 lat jeżdżę z rożnymi autami . Podpowiem wasze sugestie. Jak nic nie znajdzie to co .? zgłoszenie serwisowe gwarancyjne ?