Dorodne buraki, czyli tak nie wypada

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Tak, widziałem kilka artykułów prasowych gdzie było to wspomniane. Ale nie znalazłem na ten temat nic w taryfikatorze
W miejscach tak oznakowanych parkować mogą tylko pojazdy elektryczne, które korzystają ze stacji ładowania. Co w innym przypadku? Wtedy popełniamy wykroczenie niezastosowania się do znaku drogowego określone przed art. 92 par. 1 Kodeksu wykroczeń. Według przepisu takie zachowanie, czyli parkowanie na miejscu parkingowym przy ładowarce, po zakończeniu ładowania, podlega karze grzywny lub nagany.

Co warto zauważyć, przepis ten jest dosyć ogólny i nie określa kwoty mandatu, jaki może wystawić funkcjonariusz. Oznacza to, że może on zastosować maksymalną wartość kary grzywny, czyli aż 5 tys. zł. Dodatkowo w ramach wykroczenia kierowca otrzymuje jeden punkt karny.

Na koniec jednak uspokajamy. Choć widełki pieniężne, jakie przewiduje grzywna, wahają się między 20 a 5 tys. zł, funkcjonariusze raczej, albo przynajmniej w większości przypadków, nie będą przyznawać kary w najwyższej wysokości.

prebek

Posiadacz elektryka
Tez o burakach, ale o nas jako użytkownikach stacji ładowania
wczoraj ( piątek 23.08.2024 po 21)
IONITY Skawina
20240823_190736347_iOS.jpg
20240823_190752071_iOS.jpg
20240823_190802194_iOS.jpg
Tak to pielucha

prebek

Posiadacz elektryka
Ostre hamowanie przed ładowarą, że maluch wyleciał z butów i pieluchy :)
IONITY w Skawinie jest tak "zainstalowane", że szkoda gadać.
Tam nie istnieje możliwość ostrego hamowania, bo niema możliwości sie rozpędzić.
Prawdopodobnie brak jakiegokolwiek zarządcy do posprzątania / ogarnięcia, że o koszu na śmieci nie wspomnę - a ludziska jak to ludziska - wywalę i zostawię "ktoś" posprząta.

TomS

Zadomawiam się
Zgłaszaj przez uprzejmiedonosze.net. 100 zł + 1 pkt.
Oczywiście karanie mandatami w tym kraju jak się nie złapie na gorącym uczynku ma może max 50% skuteczności, ale co nam pozostaje. Rysować kutasy na szybach?
Nie dziwię się że aż 50% skuteczności, bo przy kiepskich przepisach mogło być bliskie zera. W PL mandat musi dostac osoba popełniając czyn niedozwolony, a tej osoby na zdjęciu nie widać , widać tylko samochód, ale na podstawie zdjęcia nie wiadomo, kto go zaparkował. W Austrii jest inaczej, wystawiają mandat na właściciela samochodu i niech sobie on sam wyjaśnia jeśli komuś użyczył samochód. - ostatnio płaciłem mandat za przekroczenie na autostradzie a Austrii, zdjęcie robione w tył samochodu, na szczęście cena tylko 50 Euro, a nauka kosztuje :)

Michal

Moderator
Jak zostawili też buty, to raczej po prostu zapomnieli zabrać swoje rzeczy...

Kszychu

Pionier e-mobilności
Nie dziwię się że aż 50% skuteczności, bo przy kiepskich przepisach mogło być bliskie zera. W PL mandat musi dostac osoba popełniając czyn niedozwolony, a tej osoby na zdjęciu nie widać , widać tylko samochód, ale na podstawie zdjęcia nie wiadomo, kto go zaparkował. W Austrii jest inaczej, wystawiają mandat na właściciela samochodu i niech sobie on sam wyjaśnia jeśli komuś użyczył samochód. - ostatnio płaciłem mandat za przekroczenie na autostradzie a Austrii, zdjęcie robione w tył samochodu, na szczęście cena tylko 50 Euro, a nauka kosztuje :)
Moje zgłoszenie zablokowanej ładowarki zostało zghostowane, ale za to jak wysłałem zdjęcie BMW zaparkowanego na pasach i blokującego wjazd na rondo, to mi odpisali 18 godzin później, że pojechali tam na miejsce i takie auto tam nie stało

piotrpo

Pionier e-mobilności
1725211372808.png

1725211416822.png

Ktoś "zapomniał" podłączyć type II z drugiej strony WSC 013CR wskazuje, na Sochaczew. Nie spodziewałem się, że Leaf ma taki zasięg, żeby dojechać na Hel i nie mieć potrzeby naładowania baterii przed powrotem.

tomA

Posiadacz elektryka
View attachment 20268
View attachment 20269
Ktoś "zapomniał" podłączyć type II z drugiej strony WSC 013CR wskazuje, na Sochaczew. Nie spodziewałem się, że Leaf ma taki zasięg, żeby dojechać na Hel i nie mieć potrzeby naładowania baterii przed powrotem.
A może liczył że jak ktoś skończy ładować to wepnie mu końcówkę uprzejmie aby on mógł zdalnie odpalić ładowanie ??? (Sam kiedyś tak zrobiłem tylko napisałem kartę i ładnie mnie wpiął za co mu dziękuję) ale ktoś może stwierdził że wszyscy są inteligentni i się domyśli i nie napisał kartki. 🙄 ja bym mu wpiął i tyle i nie robił szumu o chyba że port AC jakiś był wolny wtedy…

Najnowsze dyskusje