Ale to nie jest "komentarz typu", a informacja od znajomego, który taki system sobie zakładał. Z tego co pamiętam koszt wyszedł mu około 50 000 zł. Sam rozważałem taki system zanim postawiłem HA.
Mini serwer loxone w zasadzie nic nie daje, bo podłączyć da się do niego tylko moduły loxone, albo styczniki.
Audio serwer i ogólnie media serwer w HA to pierdoła.
Wideofony rzeczywiście nie są jakoś super zintegrowane w HA ale to chyba jedyna rzecz i też spokojnie da się dużo rzeczy z tym zrobić, razem z powiadomieniami na telefon itp.
Nie, mam ten system w domu.
Miniserwer daje dostęp do integracji modbus tcp/ip. A z tym faktem idzie wiele urządzeń zewnętrznych.
Dodatkowo mam dom na KNX, bo mnie inne wynalazki nie interesują zwłaszcza jakieś chińskie dziadowstwo które pożyje nie wiadomo ile.
Podstawę domu mam na KNX, oświetlenie, łączniki, rolety, czujniki. A to jest zintegrowane z Loxone. On daje wizualizacje, zaawansowaną logikę, powiadomienia, system audio, sterowanie niektóym lepszym RTV,TV, etc
Loxone ma bardzo dobre sterowniki rgbw, w świetnej cenie. Około 300zł były swego czasu. Teraz do sprawdzenia.
Ale nie polecam takiej kombinacji, bo... to system przewodowy (KNX) więc trzeba mieć magistralę pociągniętą. W istniejącym domu... to kosztowne.
Robię samemu. Ty z HA - musisz. Ja nie muszę. Ale lubię.
Loxone ma wysoką jakość, energooszczędność urządzeń. Jakąś przyzwoitą markę.
Natomiast HA?
Zlepek różnych systemów... o różnej integracji i trwałości. Gdzie przedewszystkim liczy się cena, jakość... to inna bajka
Co kto lubi, bez obrazy.
Miniserwer to ze 3200zł + zasilacz 20Xzł I już można wiele osiągnąć. Sterowniki, przekaźniki. Też nie są drogie. No i nie muszą być od Loxone. Ma spore możliwości integracji z innymi wynalazkami.