Dostałem dziś fakturę od Energi..

consigliero

Pionier e-mobilności
No to i ja się pochwalę: 167pln za pół roku. Nie żartuję. Na dachu niecałe 13kWp, dwa samochody, pompa ciepła, indukcja, dom 146m2. Ale faktem jest, że poszukałem najbardziej prądożernych urządzeń i je wymieniłem albo po prostu wyłączyłem. Z kolei pompę ciepła obsługuje HA i cały czas dopasowuje krzywą grzewczą, żeby chodziła non-stop, ale przy najniższej możliwej temperaturze. W domu mam cały czas 22 stopnie. Chwilę się tym wszystkim pobawiłem, bardziej dla frajdy niż dla efektu. Nie spodziewałem się takiego rezultatu. A używamy prądu tak jak zawsze, jeździmy samochodami tyle co zawsze (nawet ostatnio więcej).
Nam wyszło 66 bo odliczyli 125 PLN z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu (PGE) ale w dalszym ciągu nie jestem w stanie zrozumieć sposobu obliczenia. W Kwietniu będzie rok jak zgłosiłem prośbę o zmianę na jedną taryfę i jeszcze im się tego nie udało zrobić, to powinno uprościć rachunek a i tak mamy bilans dodatni z produkcji. Bardzo chętnie bym się pokusił o HA ale na razie przekracza to moje zdolności nauki, nie wiem za bardzo od czego zacząć, a sposób działania pompy ciepła jest dla mnie zagadką. Patrząc na liczniki dodatkowe to od 1 stycznia 2023 pompa pobrała do dnia dzisiejszego 2317,3 kWh a samochód w tym samym czasie 4822,7 kWh. Patrząc w historię zużycia to początek był tragiczny i trochę trwało zanim złapaliśmy oddech

Attachments

• IMG_1306.png
    IMG_1306.png
    508,9 KB · Liczba wyświetleń: 13
  • IMG_1302.jpeg
    IMG_1302.jpeg
    117,3 KB · Liczba wyświetleń: 8

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Nam wyszło 66 bo odliczyli 125 PLN z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu (PGE) ale w dalszym ciągu nie jestem w stanie zrozumieć sposobu obliczenia. W Kwietniu będzie rok jak zgłosiłem prośbę o zmianę na jedną taryfę i jeszcze im się tego nie udało zrobić, to powinno uprościć rachunek a i tak mamy bilans dodatni z produkcji. Bardzo chętnie bym się pokusił o HA ale na razie przekracza to moje zdolności nauki, nie wiem za bardzo od czego zacząć, a sposób działania pompy ciepła jest dla mnie zagadką. Patrząc na liczniki dodatkowe to od 1 stycznia 2023 pompa pobrała do dnia dzisiejszego 2317,3 kWh a samochód w tym samym czasie 4822,7 kWh. Patrząc w historię zużycia to początek był tragiczny i trochę trwało zanim złapaliśmy oddech
Spróbuj może z Loxone :) Wcale nie gorszy niż HA, ba nawet w wielu kwestiach lepszy.
Przynajmniej poczytaj. Ja na tym mam cały dom i wszystko integruje się przyjemnie.
Nawet laikowi ich koncepcja programowania nie przysposobi wiele trudu.

Chociaż tu też nie jest tak kolorowo dla domów już wybudowanych i nie są z magistralą we włacznikach, czujnikach. Ale bezprzewodowo dobrze też smiga (ponoć)

U mnie bylo 9,9kWp ale brakowało ze 1~2MWh i to bez aut elektrycznych. Więc poszło dodatkowe 10kWp w offgrid. Zobaczymy co przyniesie przyszłość.
Poza tym myślę o kolejnych 10kWp wejdzie na dach... a dom 120m2 (łącznie 20kWp na domu) ;) ale proste dachy, duze okapy

Michal

Moderator
Loxone będzie pewnie kosztowało kilkadziesiąt tys zł, więc nie wiem czy można powiedzieć, że to jest jakakolwiek alternatywa HA.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Mam 8.5kWp i w tym roku było 3500 i 4500 do zapłaty
A rok wcześniej 500 i 1000
Właśnie wybieram instalacje 13.5kWp żeby dobić do maksymalnych 22kW mocy przyłączeniowej. Licząc inflację to dziś PV jest 2x taniej niż 4 lata temu.
Samochody dołożyły 7MWh rocznie

Last edited:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Loxone będzie pewnie kosztowało kilkadziesiąt tys zł, więc nie wiem czy można powiedzieć, że to jest jakakolwiek alternatywa HA.
Niekoniecznie, zależy co chciał byś zintegrować.
Sam miniserwer to już nie zła automatyka, wizualizacja i logika. Wystarczy miniserwer i zasilacz. Reszta.... w czasie.
Nowa wersja jest też z audioserwerem. Więc jeszcze większe możliwości.
Natomiast HA wymaga znacznie większego zaangażowania w programowanie, w zamian otrzymasz niekoniecznie większą funkcjonalność. A jeśli chciał byś większą, porównywalną, lepszą. Trzeba poświecić nieporównywalnie większą ilość czasu.
Ewentualnie za to zapłacić jeszcze więcej.
HA jest ok. Dla takich ludzi którzy lubią przy tym grzebać, mają czas i ochotę. A domownicy mają cierpliwość.

link do sklepu.

Ogólnie z tego co wiem np. wideofon z HA to temat różny dointegracji.
z Loxone nie ma problemów.
Ale nie namawiam. Zostawiam na stole alternatywę którą warto rozważyć. A przynajmniej zapoznać się rzetelnie.
Ignorująć komentarze typu "pewnie kilkadziesiąt tysięcy zł". Lepiej sprawdzić.

Michal

Moderator
Ale to nie jest "komentarz typu", a informacja od znajomego, który taki system sobie zakładał. Z tego co pamiętam koszt wyszedł mu około 50 000 zł. Sam rozważałem taki system zanim postawiłem HA.
Mini serwer loxone zgodnie z moją wiedzą w zasadzie nic nie daje, bo podłączyć da się do niego tylko moduły loxone, albo styczniki przewodem.
Audio serwer i ogólnie media serwer w HA to pierdoła.
Wideofony rzeczywiście nie są jakoś super zintegrowane w HA ale to chyba jedyna rzecz i też spokojnie da się dużo rzeczy z tym zrobić, razem z powiadomieniami na telefon itp.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ale to nie jest "komentarz typu", a informacja od znajomego, który taki system sobie zakładał. Z tego co pamiętam koszt wyszedł mu około 50 000 zł. Sam rozważałem taki system zanim postawiłem HA.
Mini serwer loxone w zasadzie nic nie daje, bo podłączyć da się do niego tylko moduły loxone, albo styczniki.
Audio serwer i ogólnie media serwer w HA to pierdoła.
Wideofony rzeczywiście nie są jakoś super zintegrowane w HA ale to chyba jedyna rzecz i też spokojnie da się dużo rzeczy z tym zrobić, razem z powiadomieniami na telefon itp.
Nie, mam ten system w domu.
Miniserwer daje dostęp do integracji modbus tcp/ip. A z tym faktem idzie wiele urządzeń zewnętrznych.
Dodatkowo mam dom na KNX, bo mnie inne wynalazki nie interesują zwłaszcza jakieś chińskie dziadowstwo które pożyje nie wiadomo ile.
Podstawę domu mam na KNX, oświetlenie, łączniki, rolety, czujniki. A to jest zintegrowane z Loxone. On daje wizualizacje, zaawansowaną logikę, powiadomienia, system audio, sterowanie niektóym lepszym RTV,TV, etc
Loxone ma bardzo dobre sterowniki rgbw, w świetnej cenie. Około 300zł były swego czasu. Teraz do sprawdzenia.

Ale nie polecam takiej kombinacji, bo... to system przewodowy (KNX) więc trzeba mieć magistralę pociągniętą. W istniejącym domu... to kosztowne.

Robię samemu. Ty z HA - musisz. Ja nie muszę. Ale lubię.

Loxone ma wysoką jakość, energooszczędność urządzeń. Jakąś przyzwoitą markę.
Natomiast HA?
Zlepek różnych systemów... o różnej integracji i trwałości. Gdzie przedewszystkim liczy się cena, jakość... to inna bajka :)

Co kto lubi, bez obrazy.
Miniserwer to ze 3200zł + zasilacz 20Xzł I już można wiele osiągnąć. Sterowniki, przekaźniki. Też nie są drogie. No i nie muszą być od Loxone. Ma spore możliwości integracji z innymi wynalazkami.

Last edited:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Można też nie mieć ani HA, ani Loxone, ani w ogóle nic :-]
Uśmiechnijcie się!
I żyć szczęśliwie! Tak, każdy ma swojego bzika.
Ale w temacie aut elektrycznych i inteligentnych domów jest podobnie. Może być drogo ale nie musi. Kwota 50tys. Uwzględniała zarobki integratorów i koszt instalacji elektrycznej za pewne. A ten potrafi być szokujący :)
Ja słyszałem, że "nie kupuj KNX, bo drogi że 50 lub 100tys. Wydasz i odłączysz po roku". Wydalem ułamek. Ciagle dziala, urządzenia nie są kosmicznie drogie kiedy samemu je sobie podłączasz. A da się. To wcale nie jest trudne.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Gdy przymierzałem się do budowy domu to też chciałem mieć automatykę domową i to była jedna z lepszych decyzji aby jej nie robić. Wystarczy sieć strukturalna. Zapominałem gasić światła przed domem to wsadziłem w puszkę pod włącznik przekaźnik Wifi i gotowe. Mogłem potem sobie kupować dowolne urządzenia. Tak, mam 12 aplikacji na telefonie do urządzeń w domu i absolutnie mi to nie przeszkadza, z centralną automatyka miałbym pewnie z 10

Last edited: