Dostałem dziś fakturę od Energi..

nabrU

Moderator
5 godzin mi spokojnie wystarcza na ładowanie samochodów, pranie, suszenie, zmywanie i potencjalnie ładowanie magazynu energii (za parę miesięcy jak mi zainstalują). Nie jest więc tak źle. Zwróć też uwagę że tania taryfa to mniej niż 25% ceny drogiej a Wy w PL nie macie chyba nawet 50% (pewnie zalezy od operatora).

W czerwcu / lipcu przechodzę na taryfę Intelligent gdzie jest 6h taniego i stałego okienka w nocy plus dodatkowe 30-minutowe tanie sloty przydzielane dynamicznie w pozostałych godzinach.

Last edited:

aadamuss

Posiadacz elektryka
Tania taryfa około 1 pln, droga 1.3 pln. Nie wiem czy jeszcze warto ładować w taniej czy lepiej ładować w dzień jak świeci słońce.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie masz rozliczenia rocznego przy fotowoltaice?
Energa ma co 2 miesiące ale teraz się ślizneli bo mieli liczenia i kombinacji dużo. Co zresztą tłumaczą na swojej stronie (cytowałem ich wyżej).
Nie da się tego zmienić i to nie ma znaczenia, bo jak widać opłaty liczą sobie co miesiąc.
Generalnie nie jest źle kwotowo, tylko jak widać jest mętnie i diabeł tkwi w szegolach.
Niby co to za kwoty te opłaty stałe? Ale to jest miejsce do robienia kasy z tzw groszy. Widać jak one idą w górę itd...
To jest straszne, że własne Państwo jest moim wrogiem, gdy ja jako prosument za własne powstały pieniądze i w tym okresie zawieruchy powinienem dostać Order Słońca Narodu. A chorzy od fajek i smogu powinni mi Panowie kupić a Panie zrobić loda, bo mniej będą kasłać i pluć w chusteczkę.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tania taryfa około 1 pln, droga 1.3 pln. Nie wiem czy jeszcze warto ładować w taniej czy lepiej ładować w dzień jak świeci słońce.
G12R to 13-16 tańszego bo już nie taniego to 3 godzinki i akurat starczy na doładowywania. Noc to 22. 00 do 7.00
Ale za to strefa droga jest najdroższa i tu trzeba będzie to przeliczyć ponownie.
Do tej pory byłem w optymalnej dla nas

gim-kg

Pionier e-mobilności
Generalnie nie jest źle kwotowo, tylko jak widać jest mętnie i diabeł tkwi w szegolach.
Niby co to za kwoty te opłaty stałe? Ale to jest miejsce do robienia kasy z tzw groszy. Widać jak one idą w górę itd...
Ale Bronek co konkretnie?
Przekroczyłeś 2000 kWh i opłaty dystrybucji lecą z nowego cennika. Jedynie cena prądu jest zamrożona, ale jest prawie taka sama w taryfie dziennej jak i nocnej.
Ja dostałem fakturę za 01.01.23 - 30.04.23. Akurat dobrze bo uruchomiana 01.04.23 rozbudowana cześć PV trochę zrobiła górkę.
To samo z godzinami ujemnymi/dodatnimi. Wyszło mi ponad 10 kWh lepiej dla mnie, niż gdyby liczyć to starym sposobem.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja do tego podchodzę kwotowo, nie mam zamiaru zmieniać za bardzo nawyków itp.
Wyłączyłem gaz zastępując go pompą ciepła, a ta jest w okresie zimowym prądożerna. Gdyby nie ona, to było by tanio, ale w pradzie.
Gaz by mnie kosztował trochę więcej, ale niewiele.

Pompa wzięła w tym okresie rozliczeniowym ok 4000 kWh! Liczę to, razem z pompą głębinową i całym obiegiem ogrzewania. To wychodzi akurat w tym okresie lekko taniej niż bym pozostał przy gazie, ale 50 parę tys poszło się.... czyli koszt pompy. Więc to tylko pewien rodzaj zabezpieczenia na wypadek wzrostu cen gazu. Prąd mi mniej straszny, bo go produkuję ok 10Mwh rocznie i mogę to rozbudować o jakieś drugie tyle.
Ale tu nic nie można przewidzieć, to jest ta tragedia. Nie wiesz co będzie, bo to nie tylko ekonomia ale i polityka.
Ja się nie godzę ale muszę na te wszystkie współczynniki, to mnie wkurw ia. Mogą je zmieniać do woli. Wolałbym proste rozliczenia a nie taką ekwylibrystykę.

aadamuss

Posiadacz elektryka
I tak jesteś wygrany bo masz dwa źródła ogrzewania. Przy dużych mrozach lub niskiej cenie gazu możesz dopalić gazem. Tak samo latem grzanie ciepłej wody gdzie COP spada możesz robić gazem. Mniej startów sprężarki bo nie pyka na cwu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tak też chcę to skonfigurować aby gaz gdy to okaże się korzystne robił za np też za, grzałkę, ale to kwestia cen i specyfiki korzystania. Niemniej jest to bardziej elastyczne.
Mnie zadowala to iż jest lekko taniej.
A najbardziej się cieszę z własnej wody, miała być do podlewania, a okazało się że jest lepsza od wodociągowej.
Że nie wpadłem na to 30 lat temu?

nabrU

Moderator

U nas cena prądu w tradycyjnej całodziennej taryfie jest ograniczona odgórnie do 34 pensów (czyli jakieś 1,77zł). Tyle że w taryfie Tracker, w której cena śledzi ceny rynkowe zarówno prąd jak i gaz są już od min. 2 -3 miesięcy o wiele tańsze (prąd na dzisiaj 19p czyli 99 groszy za kWh). Gaz np. to 4,60p/kWh (czyli jakies 24 grosze). Oczywiście taka taryfa to ryzyko, że może nagle wzrosnąć więc trzeba śledzić trendy. Ale w razie 'W' zmiana taryfy u na to jeden telefon do dostawcy.

1683747609238.png

vwir

Pionier e-mobilności
Odnośnie gazu - takie info, może komuś się przyda. Mnie zaskoczyło. Jako iż wszystko grzałem gazem, to byłem w grupie taryfowej 3 (dokładnie to 3.6). To oznacza, że płacę miesięcznie 50PLN samego abonamentu (czy jak to się to nazywa). Nie mogę tego zmienić i przejść do grupy 1 (tej, która nie zużywa w ogóle gazu). Nie bo nie. Sami mnie kiedyś przeniosą, na koniec mojego okresu rozliczeniowego, gdy zauważą, że zużywam mało gazu. Paranoja jakaś.