Dostałem dziś fakturę od Energi..

abes99

Posiadacz elektryka
No właśnie jakby nie liczyć, to coś sporo, a do tego pierwsze 2MWh powinny być po zamrożonych stawkach :unsure:
Zobaczymy jak zareagują na prośbę o korektę prognoz. W sumie prognozuję w tym roku zużycie w okolicach 16-18MWh, ale i fotowoltaikę właśnie rozbudowuję z 10kWp na ponad 22kWp...

nnnnn

Pionier e-mobilności
No właśnie jakby nie liczyć, to coś sporo, a do tego pierwsze 2MWh powinny być po zamrożonych stawkach :unsure:
Zobaczymy jak zareagują na prośbę o korektę prognoz. W sumie prognozuję w tym roku zużycie w okolicach 16-18MWh, ale i fotowoltaikę właśnie rozbudowuję z 10kWp na ponad 22kWp...
Rozbudowujesz na starych czy na nowych zasadach?

abes99

Posiadacz elektryka
Na starych, na nowych nie wiem czy bym się pchał. Na szczęście mamy moc umowną 26kW więc nie powinno być problemy i mam nadzieję, że jeszcze na 12 lat będzie spokój. A potem może jakiś tokamak zawita na dzielni albo coś innego i mam nadzieję, że prąd jako główne medium, będzie tani ;)

lookash_c

Pionier e-mobilności
Wy chociaż macie faktury czy prognozy, nam PGE wciąż nie rozliczyło drugiego półrocza 2022. A że rozważałem rozbudowę fotowoltaiki (ale wymagałoby to oprócz dołożenia paneli również wymiany inwertera) to nie wiem czy w to wchodzić nie mając rozeznania o kosztach...

abes99

Posiadacz elektryka
Dołóż drugi inwerter albo sprzedaj stary i kup nowy. U siebie dokładam drugi 15kW, u siostry sprzedałem w fajnej cenie stary i kupiłem nowy 10kW. Większość 3 letnich paneli (320-335Wp) też sprzedałem i montuje nowe 465Wp (1,9m) i 565Wp bifacial (2,28m).

Bronek

Pionier e-mobilności
Dodam, że za gaz za ten sam okres w ub roku zapłaciłem ok 3600zl + 1700zł prąd = 5300zł
Czyli tysiaka mam teraz mniej do zapłaty z Pompą ciepła, pomimo zawirowań rozliczeniowych.
I to w okresie najmniej efektywnym z elektrykiem który więcej pali niż poprzedni.
Czy warto mając gaz zakładać Pompę Ciepła ? Czas pokaże. Jest taniej, bezpieczniej bo gaz pozostał w rezerwie. Wszystko zależy od polityki i gospodarki, ale kasa nie została zmarnowana, najwyżej zamrożona bezstratnie na kilka długich lat.
Zobaczymy.
Na pewno to wygoda i na pewno warto jak pierwsze źródło ciepła w nowym energoszczednym domu. U mnie niekoniecznie ale to lepsze niż bank. Za darmo nie było ale mam czyste sumienie i ostatecznie dołożę paneli?

Last edited:

Michal

Moderator
Tylko zima była chyba znacznie łagodniejsza niż rok temu. Z gazem pewnie też zapłaciłbyś tysiaka mniej.

abes99

Posiadacz elektryka
Może i była łagodniejsza, ale sezon grzewczy mega długi. Odpalałem ogrzewanie jakoś na początku października, a gdyby nie dłuższy wyjazd majówkowy to bym jeszcze grzał, bo nocą temperatura spada do 4-5 st.C, a w dzień kilkanaście st.C. Nie mogę się doczekać ciepełka ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Tylko zima była chyba znacznie łagodniejsza niż rok temu. Z gazem pewnie też zapłaciłbyś tysiaka mniej.
Dlatego to jest nie do zmierzenia i do dyskusji czy przy gazie PC jest aż takim interesem? Z tym, że pogody nie przewidzimy a i sytuacji na rynku też. Bo tu szczególnie u nas nic się kupy nie trzyma.
Firmom podnieśli jak diabli, u nas obywateli z cenami kombinują, co będzie nikt nic nie wie?
Inflacja dodatkowo wymusiła inwestycje po starych cenach.
Zobaczymy?
Na razie efektu wow nie ma, ale gdybym miał jakimś gownem w postaci ekoczegos tam palić lub bawić się w kominki itp to pompa jest cudem natury i przy fv warunkiem koniecznym. Jedynie gaz z sieci jest podobnie mało upierdliwy a do tego inwestycyjnie taniutki

Michal

Moderator
Celem PC, było chyba grzanie elektrycznością w cenie gazu. Jak wychodzi taniej to super!