Dostałem dziś fakturę od Energi..

Cav

Pionier e-mobilności
Różnica w cennikach jest, ale nawet ta cena z tańszej taryfy jest wyższa niż limit ceny, dlatego się wyrównały po zastosowaniu limitu.
Spoko, to tylko na ten rok, za rok zapłacisz 1,50/0,9 za samą energię.
Zwłaszcza jeśli na wyborach będzie za mała frekwencja....

adamusek

Zadomawiam się
Ja do tego podchodzę kwotowo, nie mam zamiaru zmieniać za bardzo nawyków itp.
Wyłączyłem gaz zastępując go pompą ciepła, a ta jest w okresie zimowym prądożerna. Gdyby nie ona, to było by tanio, ale w pradzie.
Gaz by mnie kosztował trochę więcej, ale niewiele.

Pompa wzięła w tym okresie rozliczeniowym ok 4000 kWh! Liczę to, razem z pompą głębinową i całym obiegiem ogrzewania. To wychodzi akurat w tym okresie lekko taniej niż bym pozostał przy gazie, ale 50 parę tys poszło się.... czyli koszt pompy. Więc to tylko pewien rodzaj zabezpieczenia na wypadek wzrostu cen gazu. Prąd mi mniej straszny, bo go produkuję ok 10Mwh rocznie i mogę to rozbudować o jakieś drugie tyle.
Ale tu nic nie można przewidzieć, to jest ta tragedia. Nie wiesz co będzie, bo to nie tylko ekonomia ale i polityka.
Ja się nie godzę ale muszę na te wszystkie współczynniki, to mnie wkurw ia. Mogą je zmieniać do woli. Wolałbym proste rozliczenia a nie taką ekwylibrystykę.
Bronek dokłądnie ja tak samo kalkuluję, jeszcze nie mam pompy ciepła pod podłogówkę, narazie mam gaz ale zużywam go bardzo niewiele (rachunki w zimie za ok 300zł/miesiąc przy domie ponad 300m2, dogrzewałem się kominkiem z ciepłą zabudową (tylko 7kw mocy, rozpalany co 3 dzień średnio), rekuperacją z GWC i dwoma grzałkami w środku, dojdzie klima multisplit 5 jednostek (nie miałem jeszcze prądu naprodukowanego dopiero ten sezon uderzę), od niedawna grzałka do wody użytkowej. na parterze troszkę chłodniej bywało w sypialni, zanosi sie na nadwyżki prądu więc może testowo wstawię olejaka 2000W ;)
Generalnie mam miejsce na rozbudowę PV do ok 20kWp i przy obecnych cenach i starym prosumencie lepiej rozbudowac instalację i lecieć na prądzie...