Dostałem dziś fakturę od Energi..

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Dzięki Tobie my z Energi mamy dobry dzień. Dzięki za analizę u Kolegi, bo jedziemy na tym samym wózku.
Też słyszałem tym godzinowym rozliliczeniu międzyfazowym. Czyli to jakby powiedzieć do kogoś że mija się z prawdą, a w sumie to łze jak pies.
Takie danie w ryj ale z otwartej ręki. Jestem mniej wstrząśniety, jak zmieszany, tym bardziej, że wystarczy przestawić w liczeniku jeden parametr aby być w 100% uczciwym. Chyba C80? Z Normal na Ferraris czy jakoś tak.
Ale lepszy rydz jak nic.
Na moje godzinowe wyrównanie jest korzystniejsze dla odbiorcy, bo załóżmy że gotujesz herbatkę kiedy przyszły chmurki a jak skończysz to świeci pełna lampa. W takim wypadku licznikowe rozliczanie m/fazowe Tobie nie pomoże bo zużycie miałeś gdy nie było produkcji a produkcję bez obciążenia. Przy godzinowym podejściu to się zniesie.
W przypadku ciągłego poboru na jednej fazie i produkcji na 3 masz ten sam efekt końcowy, czyli tu i tu faktyczną różnicę produkcji vs zużycie. Licznikowe rozliczenie m/fazowe bezpośrednio obniży zużycie i produkcję a tak masz ten efekt na fakturze. Jeśli taki zabieg wyrównanie m/fazowego byłby dzienny to to by było jeszcze korzystniejsze.

Bronek

Pionier e-mobilności
Czyli to jak z każdym rozliczeniem, są ludzie zadowoleni i nie, są sytuację korzystne lub nie.

Podobnie np że śmieciami. Od osoby, od wody od powierzchni, trzy warianty i... wiadomo..
Dlatego ja do tego podszedłem bardziej globalnie. Per saldo i licząc rok do roku widzę korzyści i w domu i w garażu. Dla spokoju ducha nie wnikam, gdyż jest lepiej niż zapowiadano, a to przez korzystanie z elektryka. Nawet powiem wie ej Tesli, bo do hodzi brak przeglądów, a taki przegląd to miesiąc dwa opłat za prąd

Sierek

Fachowiec
Od 1.04.2022 wszyscy dostawcy energii są zobowiązani do rozliczania przez bilansowanie godzinowe.

Cytat z ustawy:
Sprzedawca dokonuje rozliczenia ilości energii elektrycznej, o której mowa w ust. 2, na podstawie wskazań Układu pomiarowo-
rozliczeniowego dokonującego pomiaru ilości energii elektrycznej w PPE, z uwzględnieniem poniższych zasad:

a) OSD udostępnia Sprzedawcy dane obejmujące godzinowe ilości energii elektrycznej wprowadzonej i pobranej z sieci przez
Prosumenta przed sumarycznym bilansowaniem i po sumarycznym bilansowaniu ilości energii elektrycznej wprowadzonej
do i pobranej z sieci, zarejestrowanej uprzednio przez Liczniki zdalnego odczytu na wszystkich fazach instalacji elektrycznej,
dokonywanym w systemie informatycznym OSD;
b) rozliczenia pomiędzy Sprzedawcą a Prosumentem są prowadzone na podstawie ilości energii sumarycznie zbilansowanej w każdej
godzinie
; sumarycznie zbilansowana ilość energii elektrycznej, wprowadzona do i pobrana z sieci przez Prosumenta jest wyznaczana
dla danej godziny metodą wektorową według następującego wzoru:
Eb(t) = Ep(t) − Ew(t),
gdzie poszczególne symbole oznaczają:
Eb(t) ilość energii sumarycznie zbilansowanej w godzinie (t), wyrażoną w kWh, podlegającą rozliczeniu w danym okresie
rozliczeniowym; wartość dodatnia oznacza ilość energii elektrycznej pobranej w danej godzinie (t) z sieci, a wartość ujemna
oznacza ilość energii elektrycznej wprowadzonej w danej godzinie (t) do tej sieci,

Ep(t) sumę ze wszystkich faz ilości energii elektrycznej pobranej w godzinie (t) z sieci, wyrażoną w kWh,
Ew(t) sumę ze wszystkich faz ilości energii elektrycznej wprowadzonej w godzinie (t) do sieci, wyrażoną w kWh.

Michal

Moderator
Za mało się odłożyło w banku 'prądowym' (tzn. na falowniku jest fajnie, na Mój_Licznik już mniej, a na fakturze mała tragedia) :D Falownik naprodukował więcej niż rok temu i myślałem, że będę miał spokój z dopłatami za pompę, a wygląda na to, że nic z tego..

Pozdrawiam
Przy Twoim zużyciu, to musiałbyś mieć instalacje 20 kWp :p musisz zamontować te drzwi obrotowe ;)

JareG

Pionier e-mobilności
Przy Twoim zużyciu, to musiałbyś mieć instalacje 20 kWp :p
A nad tym to pracuję.. :D
musisz zamontować te drzwi obrotowe ;)
.. za duży temat - prościej będzie pouszczelniać co się da, i poustawiać do pionu użytkowników 🤣

Pozdrawiam

consigliero

Pionier e-mobilności
To jest właściwa droga, wyłapać nadmierne zużycie, zoptymalizować zużycie energii, może piętro jest niepotrzebnie grzane. Pójście drogą zwiększania produkcji jest złym wyborem, bo w ten sposób przewymiarujesz instalację.
Spróbowałem oszacować swoje zużycie energii elektrycznej w domu. Od razu zaznaczę że nie należę do nazbyt oszczędnych. Zużycie wziąłem ze swojego licznika smart i odjąłem dwa liczniki które posiadam, na stację ładowania oraz pompę ciepła. Za okres lipiec sierpień do dzisiaj mam zużycie około 1012 kWh z liczników w sumie około 598 kWh reszta to zużycie w domu. Jednym słowem na te dwa miesiące i 8 dni potrzebowaliśmy 414 kWh, czy to dużo czy mało ciężko mi się wypowiedzieć. Klimatyzacja była używana kilka razy i wentylacja chodzi cały czas reszta nie odbiega od standardów.

Attachments

• AE674F2B-29EB-472C-B71E-41949E9E7CC5.jpeg
    AE674F2B-29EB-472C-B71E-41949E9E7CC5.jpeg
    103,5 KB · Liczba wyświetleń: 1
  • 4741AB00-E06F-4DD1-96B4-5CE19BBE1E04.jpeg
    4741AB00-E06F-4DD1-96B4-5CE19BBE1E04.jpeg
    102,4 KB · Liczba wyświetleń: 2
  • 83CE918F-420B-41EA-8330-89D2E2E0C056.jpeg
    83CE918F-420B-41EA-8330-89D2E2E0C056.jpeg
    85,7 KB · Liczba wyświetleń: 2
  • AF2E933E-9D40-4ED3-A221-6E4777965F39.jpeg
    AF2E933E-9D40-4ED3-A221-6E4777965F39.jpeg
    217,7 KB · Liczba wyświetleń: 0
  • 0AA428BD-C1C4-4FC7-93D2-053C7CD3031F.jpeg
    0AA428BD-C1C4-4FC7-93D2-053C7CD3031F.jpeg
    189,8 KB · Liczba wyświetleń: 0
Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Dostałem fv ale jeszcze bez szczegółów., będą za 2 dni
Energa tym razem za 4 miesiące 30/11/2022 - 31/03/2023
Już z pompą ciepła, 11 kW i FV 9, 8 kwp ale produkcja widomo kiepska bo zimowa. Magazyn też prawie był pusty.
4260 zł, po tysiaku z hakiem za miesiąc .
Niby dużo ale gaz zero i 7 tyś km przejechane bez centa za paliwo
W domu 22 st C, zero oszczędzania energii, nie licząc pilnowania dużych poborów w tanich godzinach G12R. Np pranie, ładowanie itp.
To pierwsze miesiące z pompą, więc nie mam doświadczenia, ale nie było cierpienia z powodu zimna czy braku wody. Zima raczej też nie sroga. Ale długo jest zimno. Efektywność fv lekko gorsza od ub roku.
Jedno medium, to wygoda, gaz jest w rezerwie ale nawet jako zamiennik grzałki i w pompie się nie opłaca, bo grzałka pracowała tylko w trybie antylegionella i w sumie dobę.
I to w tanich godzinach.
Z lenistwa niespecjalnie optymalizuję pracę pompy,a teraz już produkcja prądu słonecznego ruszyła, to będzie fajnie.
2x więcej paneli byłoby optymalnie jak dla mnie, plus 10kwh minimum magazyn. Tylko mi się już nie chce... Ok 100 000 zł za panele i pompę musi się zamortyzować. A przez zainwestowanie w PC to jeszcze kilka lat? Same panele już by za rok były prawie na zero. (jestem "stary prosument" )

Last edited:

gim-kg

Pionier e-mobilności
@Bronek ja już mam ze szczegółami. Miały być opłaty do 2MWh w tej samej wysokości a tu d… Zmiany małe ale są.
Taryfa G12W, wartości netto 2022 vs 2023:
Energia czynna dzień: 0,4988 vs 0,5038
Energia czynna noc: 0,3228 vs 0,3278
Opłata OZE: 0,00090 vs 0,00000
Opłata kogeneracyjna: 0,00406 vs 0,00496
Opłata mocowa: 13,25 vs 13,35

Bronek

Pionier e-mobilności

kiki111

Fachowiec
Również dostałem (około 3600 od początku roku do 30.04) oczywiście przekroczyłem magiczne 2MWh i dla G12R wygląda to tak: T1 1,3479zł; T2 1,0042zł brutto.
Ja mam jeszcze innego fikołka na fakturze którego nie rozumiem. Kwota z podsumowania faktury nie zgadza się z kwotą do zapłaty, rozjeżdża się o ponad 500zł i nie mogę pojąć skąd ta różnica.
Druga sprawa to wszystkie taryfy z grupy G12 chyba się zrównały w tym roku?