Dostałem dziś fakturę od Energi..

abes99

Posiadacz elektryka
No właśnie jakby nie liczyć, to coś sporo, a do tego pierwsze 2MWh powinny być po zamrożonych stawkach :unsure:
Zobaczymy jak zareagują na prośbę o korektę prognoz. W sumie prognozuję w tym roku zużycie w okolicach 16-18MWh, ale i fotowoltaikę właśnie rozbudowuję z 10kWp na ponad 22kWp...

nnnnn

Pionier e-mobilności
No właśnie jakby nie liczyć, to coś sporo, a do tego pierwsze 2MWh powinny być po zamrożonych stawkach :unsure:
Zobaczymy jak zareagują na prośbę o korektę prognoz. W sumie prognozuję w tym roku zużycie w okolicach 16-18MWh, ale i fotowoltaikę właśnie rozbudowuję z 10kWp na ponad 22kWp...
Rozbudowujesz na starych czy na nowych zasadach?

abes99

Posiadacz elektryka
Na starych, na nowych nie wiem czy bym się pchał. Na szczęście mamy moc umowną 26kW więc nie powinno być problemy i mam nadzieję, że jeszcze na 12 lat będzie spokój. A potem może jakiś tokamak zawita na dzielni albo coś innego i mam nadzieję, że prąd jako główne medium, będzie tani ;)

lookash_c

Pionier e-mobilności
Wy chociaż macie faktury czy prognozy, nam PGE wciąż nie rozliczyło drugiego półrocza 2022. A że rozważałem rozbudowę fotowoltaiki (ale wymagałoby to oprócz dołożenia paneli również wymiany inwertera) to nie wiem czy w to wchodzić nie mając rozeznania o kosztach...

abes99

Posiadacz elektryka
Dołóż drugi inwerter albo sprzedaj stary i kup nowy. U siebie dokładam drugi 15kW, u siostry sprzedałem w fajnej cenie stary i kupiłem nowy 10kW. Większość 3 letnich paneli (320-335Wp) też sprzedałem i montuje nowe 465Wp (1,9m) i 565Wp bifacial (2,28m).

Bronek

Pionier e-mobilności
Dodam, że za gaz za ten sam okres w ub roku zapłaciłem ok 3600zl + 1700zł prąd = 5300zł
Czyli tysiaka mam teraz mniej do zapłaty z Pompą ciepła, pomimo zawirowań rozliczeniowych.
I to w okresie najmniej efektywnym z elektrykiem który więcej pali niż poprzedni.
Czy warto mając gaz zakładać Pompę Ciepła ? Czas pokaże. Jest taniej, bezpieczniej bo gaz pozostał w rezerwie. Wszystko zależy od polityki i gospodarki, ale kasa nie została zmarnowana, najwyżej zamrożona bezstratnie na kilka długich lat.
Zobaczymy.
Na pewno to wygoda i na pewno warto jak pierwsze źródło ciepła w nowym energoszczednym domu. U mnie niekoniecznie ale to lepsze niż bank. Za darmo nie było ale mam czyste sumienie i ostatecznie dołożę paneli?

Last edited:

Michal

Pionier e-mobilności
Tylko zima była chyba znacznie łagodniejsza niż rok temu. Z gazem pewnie też zapłaciłbyś tysiaka mniej.

abes99

Posiadacz elektryka
Może i była łagodniejsza, ale sezon grzewczy mega długi. Odpalałem ogrzewanie jakoś na początku października, a gdyby nie dłuższy wyjazd majówkowy to bym jeszcze grzał, bo nocą temperatura spada do 4-5 st.C, a w dzień kilkanaście st.C. Nie mogę się doczekać ciepełka ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Tylko zima była chyba znacznie łagodniejsza niż rok temu. Z gazem pewnie też zapłaciłbyś tysiaka mniej.
Dlatego to jest nie do zmierzenia i do dyskusji czy przy gazie PC jest aż takim interesem? Z tym, że pogody nie przewidzimy a i sytuacji na rynku też. Bo tu szczególnie u nas nic się kupy nie trzyma.
Firmom podnieśli jak diabli, u nas obywateli z cenami kombinują, co będzie nikt nic nie wie?
Inflacja dodatkowo wymusiła inwestycje po starych cenach.
Zobaczymy?
Na razie efektu wow nie ma, ale gdybym miał jakimś gownem w postaci ekoczegos tam palić lub bawić się w kominki itp to pompa jest cudem natury i przy fv warunkiem koniecznym. Jedynie gaz z sieci jest podobnie mało upierdliwy a do tego inwestycyjnie taniutki

Michal

Pionier e-mobilności
Celem PC, było chyba grzanie elektrycznością w cenie gazu. Jak wychodzi taniej to super!

Bronek

Pionier e-mobilności
Może być jeszcze taniej jak zniknie ok 700zl na rok opłat za dystrybucję gazu gdybym licznik zlikwidował.
Tematu Ekologii nie ruszam, bo to sprawa oczywista i nawet jak prąd byłby z palenia czegokolwiek to i tak elektrowni nie mam w pobliżu. Więc lokalnie smrodu mniej i dzieci we wsi zdrowsze.

Pompa Ciepła ma dla zaangażowanych i chętnych wiele możliwości optymalizacji pracy a w połączeniu z fotowoltaiką jest tego multum.
Można się bawić w automatyzację i sterowanie w celu zwiększenia maksymalnie sprawności i efektu ekonomicznego.
Dostosować tryb życia do pompy i pompę do, trybu życia. Stać się niemal częścią układu i mieć satysfakcję, horror ale tani i być z tego nawet zadowolonym.
Podobnie wielu robi z ładowaniem samochodów, znam jednego gościa co kazał, rodzinie zaczekać z wyjazdem, bo ładnie słońce świeci a auto może jeszcze trochę w sumie niepotrzebnej w danej chwili energii przyjąć.
Pompa daje takie terrorystyczne możliwości, gaz tylko ekstra może zabić...

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Moimi zdaniem gaz będzie jeszcze przez długi czas najlepszą opcją w szczególności dla tych co już go mają. Kontrakty na dostawy gazu podpisane, gazu będzie w pl więcej, sam Baltic będzie więcej przesyłał, kraje poszły ostro w terminale skroplonego gazu więc gaz będzie, a popyt maleje bo szał pomp ciepła itp więc.. Ostatnio było źle a udało się w Europie, cena spada, rosja co może zmienić? Może w przyszłości tylko wrócić na rynki bo wyjść nie może bo już to zrobiła..

Cav

Pionier e-mobilności
WOW, patrząc na te wartosci to po odliczeniu produkcji z fotowoltaiki *0.8 to za brakujące 3338kWh chcą 3879PLN? Średnio z kosztami stałymi 1kWh wychodzi 1,16PLN.
Dzisiaj się obudziłeś po śnie zimowym?
Tyle kosztuje dzienny prąd na dziś.

A gdyby nie zamrożenie byłby jeszcze droższy, bo taryfy oscylują koło 1,5.

Oczywiście mowa o sprzedaży, w produkcji nic się nie zmieniło i nadal jest koło 0,50....

Ale ktoś im pozwala nam łoić z 200% marżą...

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Tylko zima była chyba znacznie łagodniejsza niż rok temu.
Jak łagodniejsza?
Trwa już od 6 miesięcy, od listopada ciągle trzeba rano grzać - to jest istotniejsze niż kilka ekstremalnych dni.
A takie też były - w końcówce 2022.

krzyss

Pionier e-mobilności
Moimi zdaniem gaz będzie jeszcze przez długi czas najlepszą opcją w szczególności dla tych co już go mają. Kontrakty na dostawy gazu podpisane, gazu będzie w pl więcej, sam Baltic będzie więcej przesyłał, kraje poszły ostro w terminale skroplonego gazu więc gaz będzie, a popyt maleje bo szał pomp ciepła itp więc.. Ostatnio było źle a udało się w Europie, cena spada, rosja co może zmienić? Może w przyszłości tylko wrócić na rynki bo wyjść nie może bo już to zrobiła..
Pytanie czy ktos obnizy ceny gazu… bo te sa bardzo wysokie…

consigliero

Posiadacz elektryka
U nas z grubsza zużycie od października 2022 do kwietnia 2023 5160 kWh razem z ładowaniem auta. Dla porównania od października 2021 do kwietnia 2022 z ładowaniem było 5690 kWh. Niestety nie prowadziłem statystyki ile wziął samochód, teraz na koniec roku wyzerowałem obydwa liczniki i jak ostatnio patrzyłem to pompa była na poziomie mniejszym niż 1000 kWh a auto powyżej 1300 kWh. Dom mały i z prądu robimy wszystko 😎😉. Jednakże produkcja z fotowoltaiki pokrywa z naddatkiem całość zużycia i jeszcze zostaje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak ktoś chce sobie porównać to proszę...
Im więcej, tym mętniej. Nie pokazuje stron mówiących jacy są oni dobrzy i jakie nam upusty proponują...
Mój patriotyzm przypomina idiotyzm, bo tu jeszcze mieszkam. I to nie mam pretensji do kwot itp ale do pokrętnych zasad....

Screenshot_20230510-165508_NokoPrint.jpgtempFileForShare_20230510-165622_copy_1152x1536.jpg

nabrU

Pionier e-mobilności
Tak dla przeciwwagi i wiary że kiedyś może tak będzie w PL, @Bronek ;)

1683733087688.png
Plus przykładowy dzień z rozliczeniem półgodzinnym:

1683733253608.png

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak ktoś chce sobie porównać to proszę...
Im więcej, tym mętniej. Nie pokazuje stron mówiących jacy są oni dobrzy i jakie nam upusty proponują...
Mój patriotyzm przypomina idiotyzm, bo tu jeszcze mieszkam. I to nie mam pretensji do kwot itp ale do pokrętnych zasad....
Nie masz rozliczenia rocznego przy fotowoltaice?