Dostałem dziś fakturę od Energi..

JareG

Pionier e-mobilności
Chyba z faktury widzisz ile energii pobrałeś?
Coś tam widzę (o ile dobrze patrzę :D), ale to wymagałoby założenia, że licznik pokazuje prawdę 🤣 Poza tym: zużycie 118,856+585,103=703,956 oddana 1192,601+960,714=2153,315 czyli po odjęciu 2153,315-703,956=1449,359 i od tego -20% (a tak właściwie to kiedy pobierają ten haracz? przy wprowadzaniu, czy w momencie pobierania?) wychodzi 1207,799 - a na fakturze jest 845+197 czyli 1042. Gdzieś wyparowało ponad 50kWh..? Tak wynika z tego, co na papierze. Nie cierpię cyferek!

Najlepiej to byłoby wypożyczyć (bo szkoda 600 zeta jeśli nie kantują) takiego cudaka, którego sugerował Bronek i zrobić 2-miesięczne pomiary.

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
A kwestie bilansowania międzyfazowego?
W Enerdze twierdzą, że nie jest potrzebne (licznik nie obsługuje) i że oni to jakoś matematycznie wyrównują czy co.. masz się od nich odpier*** i wierzyć, że jest tak jak mówią :D

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Coś tam widzę (o ile dobrze patrzę :D), ale to wymagałoby założenia, że licznik pokazuje prawdę 🤣 Poza tym: zużycie 118,856+585,103=703,956 oddana 1192,601+960,714=2153,315 czyli po odjęciu 2153,315-703,956=1449,359 i od tego -20% (a tak właściwie to kiedy pobierają ten haracz? przy wprowadzaniu, czy w momencie pobierania?) wychodzi 1207,799 - a na fakturze jest 845+197 czyli 1042. Gdzieś wyparowało ponad 50kWh..?
Raczej ze 150.

Idź z tą fakturą do BOK, niech Ci ją wyjaśnią, gdzie się podziała reszta.

JareG

Pionier e-mobilności
Raczej ze 150.
No popatrz, zasrane cyferki.. fakt, wychodzi 165,799
Idź z tą fakturą do BOK, niech Ci ją wyjaśnią, gdzie się podziała reszta.
Wczoraj próbowałem - 3 stanowiska, do każdego pod 10 ryja, ciasno i trza stać jak kołek 🤬 Zrobiłem wycof, może dziś/jutro spróbuje na jakimś zadupiu typu Lipno, może mniej chętnych będzie..

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie dojdziesz i nie pogadasz . Próbowałem i nie ma z kim lub nie wiadomo gdzie ten ktoś jest . Z mojego BOKa odsyłaja do Koszalina a tam ..... jw Jarek napisał. Ja doszedłem do genialnej konkluzji ,że płacę o grubo ponad połowe mniej niz płaciłem i tego sie trzymam dla zdrowego snu . W przyszłym roku powiniem zamoryzowac wydatek.

A widzą ryje naszych włodarzy i ich poczynania na każdym polu . To w złodziejskim kraju ,Energa musi nas walić w rogi , bo by nie pasowała . W końcu przejął ja Orlen a to zoobowiązuje.

Cav

Pionier e-mobilności
No popatrz, zasrane cyferki.. fakt, wychodzi 165,799

Wczoraj próbowałem - 3 stanowiska, do każdego pod 10 ryja, ciasno i trza stać jak kołek
Tak z marszu to się może nie dać, trzeba się wcześniej umówić na godzinę.
Albo zadzwonić na infolinię, ew. złożyć reklamację (można przez net).

JareG

Pionier e-mobilności
To cudo może się zwrócić gdy problem będzie permanetny . To jak kiedys z Radiem CB . Po dwóch manadatach , kupiłem
To jak mój ś.p. kolega od Mercedesów - jechał z zlot, z 3Miasta przez Bydgoszcz (a szybko jeździł, i dlatego nie żyje) i go wymacali na grubych kilka stów (dawno było); wracał tak samo, i tak samo go wymacali. Po zajechaniu do 3Miasta poszedł od razu do kumpla od CB i kupił zestaw 🤣

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Tak z marszu to się może nie dać, trzeba się wcześniej umówić na godzinę.
Tak to było za Covida, teraz idziesz i pobierasz numerek.. i czekasz.
Albo zadzwonić na infolinię, ew. złożyć reklamację (można przez net).
Z dzwonieniem nie próbowałem (nie cierpię pierd** przez telefon, lubię popatrzeć w oczy), ale może tego neta spróbuję.. co mi tam. Ino pewnie to zagrzebane jest, jak to mają w zwyczaju w ramach akcji 'frontem do klienta'.

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Tak to było za Covida, teraz idziesz i pobierasz numerek.. i czekasz.
Formalnie nic się nie zmieniło.
To pobieranie numerka to przymknięcie oka na procedury.
Opcja nr 1 nadal działa.

Z dzwonieniem nie próbowałem (nie cierpię pierd** przez telefon, lubię popatrzeć w oczy), ale może tego neta spróbuję.. co mi tam. Ino pewnie to zagrzebane jest, jak to mają w zwyczaju w ramach akcji 'frontem do klienta'.
Wydaje mi się, że było dość łatwo, tyle że założyłem od razu Energa24 - może dlatego (i tam).

Kuba K.

Posiadacz elektryka
W Enerdze twierdzą, że nie jest potrzebne (licznik nie obsługuje) i że oni to jakoś matematycznie wyrównują czy co.. masz się od nich odpier*** i wierzyć, że jest tak jak mówią :D

Pozdrawiam
W Energa jest akurat lux bo robią rozliczanie m/fazowe w ramach godziny czyli jeśli w ciągu godziny wprowadziłeś na wszystkich fazach 10kWh i pobrałeś 10kWh to na fakturze policzą 0kWh a nie 10kWh - 10kWh * 80% = 2kWh zużycia - u mnie to dotyczy ok 6% zużycia czyli 1.2% oszczędności

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Coś tam widzę (o ile dobrze patrzę :D), ale to wymagałoby założenia, że licznik pokazuje prawdę 🤣 Poza tym: zużycie 118,856+585,103=703,956 oddana 1192,601+960,714=2153,315 czyli po odjęciu 2153,315-703,956=1449,359 i od tego -20% (a tak właściwie to kiedy pobierają ten haracz? przy wprowadzaniu, czy w momencie pobierania?) wychodzi 1207,799 - a na fakturze jest 845+197 czyli 1042. Gdzieś wyparowało ponad 50kWh..? Tak wynika z tego, co na papierze. Nie cierpię cyferek!

Najlepiej to byłoby wypożyczyć (bo szkoda 600 zeta jeśli nie kantują) takiego cudaka, którego sugerował Bronek i zrobić 2-miesięczne pomiary.

Pozdrawiam
to tak nie działa - faktura = oddana * 0.8 - zużycie
za każdy oddany przez licznik kWh możesz odebrać 0.8kWh
przy czym dzięki bilansowaniu godzinnemu w Energa z twoich 118,856 zużytych robi się tak naprawdę 73 (a tym samym z wprowadzonych 1192,601- 1147 czyli jesteś 9kW do przodu
ja u siebie przetestowałem zestaw licznik energy, falownik, licznik na dom i pomiary zgadzają się z dokładnością do 1.2% (licznik domowy wg mnie zaniża)

JareG

Pionier e-mobilności
to tak nie działa - faktura = oddana * 0.8 - zużycie
za każdy oddany przez licznik kWh możesz odebrać 0.8kWh
przy czym dzięki bilansowaniu godzinnemu w Energa z twoich 118,856 zużytych robi się tak naprawdę 73 (a tym samym z wprowadzonych 1192,601- 1147 czyli jesteś 9kW do przodu
Skomplikowane to.. to co, te 'nabite' 1042kWh to jest OK, czy nie jest?

Pozdrawiam

Kuba K.

Posiadacz elektryka

Bronek

Pionier e-mobilności
Wygląda że jest ok
Dzięki Tobie my z Energi mamy dobry dzień. Dzięki za analizę u Kolegi, bo jedziemy na tym samym wózku.
Też słyszałem tym godzinowym rozliliczeniu międzyfazowym. Czyli to jakby powiedzieć do kogoś że mija się z prawdą, a w sumie to łze jak pies.
Takie danie w ryj ale z otwartej ręki. Jestem mniej wstrząśniety, jak zmieszany, tym bardziej, że wystarczy przestawić w liczeniku jeden parametr aby być w 100% uczciwym. Chyba C80? Z Normal na Ferraris czy jakoś tak.
Ale lepszy rydz jak nic.

JareG

Pionier e-mobilności
Mówiąc szczerze, mam wrażenie bycia wycyckanym przez Energę :D Jakoś tak jak dla mnie za duża jest różnica pomiędzy cyferkami z falownika, a tymi z faktury 🤣
No nic, tej zimy wzywają do oszczędzania więc spróbuję zejść z tych >2000kWh miesięcznie.. a na wiosnę chyba trza będzie pomyśleć o dodatkowych panelach albo co..

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Mówiąc szczerze, mam wrażenie bycia wycyckanym przez Energę :D Jakoś tak jak dla mnie za duża jest różnica pomiędzy cyferkami z falownika, a tymi z faktury
W sensie że energia oddana zbyt niska?

JareG

Pionier e-mobilności
W sensie że energia oddana zbyt niska?
Za mało się odłożyło w banku 'prądowym' (tzn. na falowniku jest fajnie, na Mój_Licznik już mniej, a na fakturze mała tragedia) :D Falownik naprodukował więcej niż rok temu i myślałem, że będę miał spokój z dopłatami za pompę, a wygląda na to, że nic z tego..

Pozdrawiam