Dostałem dziś fakturę od Energi..

JareG

Pionier e-mobilności
(...) Okazało się, że na jednej z faz licznik zaczął pokazywać ładowanie auta jako... produkcja prądu ;) (...)

Kończąc przydługawy wywód - sprawdź to u siebie. Podepnij w środku nocy jednofazowe EVSE. W miarę możliwości po kolei na każdej fazie. W czasie ładowania patrz na licznik, czy pokazuje zużycie czy produkcję. Najlepiej w tym czasie wyłączyć prąd do pozostałej części domu, żeby inne odbiorniki nie fałszowały testu.
Czy takie coś się nada do sprawdzenia faz?
(wziąłbym wersję 32A)

Pozdrawiam

Attachments

• Allegro-przejsciowka-3fazy.jpg
    Allegro-przejsciowka-3fazy.jpg
    321,3 KB · Liczba wyświetleń: 2

Michal

Moderator
Chyba nie do końca :p
Zwykle robi się tak, że jedno pomieszczenie jest podpięte pod jedną fazę. Dużo zależy od tego jak masz to podłączane w tablicy bezpieczników. Jeśli gniazdka opisane jako "kuchnia" mają pojedynczy bezpiecznik, to znaczy, że są pod jedną fazą, jeśli potrójny, to pod trzema.

Cav

Pionier e-mobilności
Kurde.. ja po prostu założyłem panele, zgłosiłem to i wymienili mi licznik.. i nic więcej nie robiłem (wcześniej dostawałem faktury co 2 miesiące). Czyli mam iść i zażyczyć sobie faktury rocznej?
Zdecydowanie.
A zmieniłeś w ogóle umowę na Prosumenta? ;-)

JareG

Pionier e-mobilności
Zdecydowanie.
A zmieniłeś w ogóle umowę na Prosumenta? ;-)
Sama się zmieniła :D Stoi na fakturze, żem jest prosument..

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
Chyba nie do końca :p
Zwykle robi się tak, że jedno pomieszczenie jest podpięte pod jedną fazę. Dużo zależy od tego jak masz to podłączane w tablicy bezpieczników. Jeśli gniazdka opisane jako "kuchnia" mają pojedynczy bezpiecznik, to znaczy, że są pod jedną fazą, jeśli potrójny, to pod trzema.
Popatrzyłeś w ogóle na link?

Michal

Moderator

gim-kg

Pionier e-mobilności
Niestety w Energa rozliczanie co 2 miesiące jest standardowe. Można zmienić jednynie na rozliczanie miesięczne.

Last edited:

lookash_c

Pionier e-mobilności
Niestety w Energa rozliczanie co 2 miesiące jest standardowe. Można zmienić jednynie na rozliczanie miesięczne.
O, to w takim razie PGE ze swoim maksymalnie półrocznym okresem rozliczeniowym nie jest złe...