Dostawy II kw. 2025 roku

churro

Zadomawiam się
U mnie z 16 zmieniło na 11. Czy ktoś już ma zarejestrowany wóz? Odbiór mam w poznaniu
ten 16 to na fakturze czy skrypt to wcześniej wypluł?
U mnie 0 kontaktu ze strony tesli i scm po podpisaniu umowy, widzę że Tesla dostała płatność i status "przygotowywanie dokumentów".

churro

Zadomawiam się
Najpierw chyba musi być auto oclone aby dokumenty przesłali.
Grok potwierdza, czyli termin odbioru w następnym tygodniu wygląda nierealnie.

Dokumenty do rejestracji Tesla wysyła zazwyczaj po przybyciu pojazdu do portu w Europie (np. Zeebrugge w Belgii) i zakończeniu odprawy celnej, a nie dopiero gdy auto fizycznie dotrze do Polski. Etap „Przygotowanie dokumentów” oznacza, że Tesla już pracuje nad formalnościami, ale wysyłka następuje zwykle po potwierdzeniu, że samochód jest w porcie i wszystkie płatności oraz formalności (np. umowa leasingowa) są uregulowane.
Szczegóły:
  • Po dopłynięciu statku do portu w Europie (co zajmuje 2–4 tygodnie z fabryki, np. w Chinach), pojazd przechodzi odprawę celną (kilka dni).
  • Następnie Tesla finalizuje dokumenty (np. certyfikat COC, faktura) i wysyła je kurierem do klienta lub firmy leasingowej. To może zająć 1–2 dni robocze po odprawie.
  • Transport z portu do Polski (np. do centrum dostaw) to dodatkowy etap, który nie jest wymagany do wysyłki dokumentów – dokumenty są wysyłane wcześniej, abyś mógł przygotować się do rejestracji.
Kiedy oczekować dokumentów?: Jeśli statek jest w drodze, dokumenty dotrą prawdopodobnie w ciągu 1–2 tygodni po przybyciu do portu, zakładając brak opóźnień. Auto może dotrzeć do Polski później, ale nie wpływa to na wysyłkę dokumentów.

inter

Pionier e-mobilności
Ciekawe jak bardzo ten skrypt kłamie, niby ETA mam 5 czerwca i to byłby idealny dzień na odbiór.
ETA to Delivery Center: 2025-06-05T00:00:00
Pierwsze dostawy to około 10-12 dni od dotarcia statku do portu.