Duży bagażnik niska cena najmu 😛

Andreedk

Nowy na Forum
Poradźcie proszę.

Rodzina 2+2 nie umiejąca się pakować bo rozpieszczona dużymi bagażnikami (Ford galaxy wcześniej, teraz superb w kombiku).

Jeżdżę ok 25 - 30 tys rocznie. Ale w promieniu do ok 150 km od domu.

Z uwagi na najpewniej mocno rosnące ceny paliw - konflikt na bliskim wschodzie rozważam szybsze niż myslalem przejście na elektryka - bo taniej.

Żona już jeździ 3 lata e208.

Rozważam dwie opcje. Zostawiam Skodę jako rodzinne i na wyjazdy i biorę najtańsze miejskie autko do kręcenia się wkoło komina.
I tu pytanie: co? Niekoniecznie Dacia spring. Ale najtańszy najem długoterminowy a nie najniższa cena za auto.

Ale superb stojąc w garażu traci na wartości i to nie mało - mimo że nie nabija kilometrów. Stąd opcja druga- sprzedać superba i wziąć w najem duże rodzinne.
Buduje dom więc kasa się liczy. Nie mam konkretnego budżetu- im mniej tym lepiej 😂 ale liczy sie ostateczna rata a nie cena auta. Nowy lub lekko używany - byle leasing lub najem i za 2-3 lata zmiana. Tylko co? Warunek - duży bagażnik . Przyspieszenie mało ważne. Ważniejszy zasięg - raz w tygodniu trasa Gliwice -Kraków -Gliwice (chciałbym z prędkością autostradową to pchnąć bez ładowania po drodze). (Jak wezmę maleństwo elektryczne to pojadę superbem).

Tesla Y long range RWD - podoba mi się. Bagażnik fajny (szklany dach już mniej).
ID7 - jednak za drogi
EV9 - za drogi (chyba że jakieś wyprzedaże rocznika)
Enyaq??

Co innego byście polecili biorąc pod uwagę wielkość bagażnika?

Nie cena auta a wysokość miesięcznej opłaty.
Tak wiem - i tak muszę się przejechać samemu 🤪

nabrU

Moderator
Ford Explorer to dobry typ (bateria 77kWh, znośne zużycie, dużo miejsca w środku bo to platforma MEB, choć bagażnik to nie Superb). Tylko czy jeszcze są jakieś sensowne ceny na niego w programie Ambasador?

Andreedk

Nowy na Forum
Ford Explorer to dobry typ (bateria 77kWh, znośne zużycie, dużo miejsca w środku bo to platforma MEB, choć bagażnik to nie Superb). Tylko czy jeszcze są jakieś sensowne ceny na niego w programie Ambasador?
Program ambasador to zbyt mały limit kilometrów. Dostałem ofertę na Forda capri - większy bagażnik za 4 tys miesięcznie (przy przebiegu 25 tys rocznie) Wg mnie dużo za duzo

nabrU

Moderator
Oferty na Explorera były do 1000zł przy 15k rocznie. Trochę nieciekawie jeśli rata wynajmu rośnie 4-krotnie przy większym przebiegu. Czy Twoja oferta była na pewno w programie Ambasador?

chess_m

Posiadacz elektryka
Może Tmy z leasingiem 2,49%?
LR RWD z wpłatą 40k (akurat pod dotację) i wysokim wykupem wychodzi po 2,4k mc na 48mcy. AWD niewiele drożej.
A po tych 48 miesiącach zawsze można rozważyć wykup.
Jeszcze fajniej by to wyszło z TM3 i leasingiem 0% ale na bagażniki z Y nie wygra:)

Młody

Follow the White Rabbit
Nie kupiłbym auta ze szklanym dachem bez pełnej automatycznej zasłony. Po kilku dniach zachwytu przy pierwszym słonecznym dniu człowiekiem tylko kombinuję jak to zakryć.