Duży bagażnik niska cena najmu 😛

Andreedk

Nowy na Forum
Poradźcie proszę.

Rodzina 2+2 nie umiejąca się pakować bo rozpieszczona dużymi bagażnikami (Ford galaxy wcześniej, teraz superb w kombiku).

Jeżdżę ok 25 - 30 tys rocznie. Ale w promieniu do ok 150 km od domu.

Z uwagi na najpewniej mocno rosnące ceny paliw - konflikt na bliskim wschodzie rozważam szybsze niż myslalem przejście na elektryka - bo taniej.

Żona już jeździ 3 lata e208.

Rozważam dwie opcje. Zostawiam Skodę jako rodzinne i na wyjazdy i biorę najtańsze miejskie autko do kręcenia się wkoło komina.
I tu pytanie: co? Niekoniecznie Dacia spring. Ale najtańszy najem długoterminowy a nie najniższa cena za auto.

Ale superb stojąc w garażu traci na wartości i to nie mało - mimo że nie nabija kilometrów. Stąd opcja druga- sprzedać superba i wziąć w najem duże rodzinne.
Buduje dom więc kasa się liczy. Nie mam konkretnego budżetu- im mniej tym lepiej 😂 ale liczy sie ostateczna rata a nie cena auta. Nowy lub lekko używany - byle leasing lub najem i za 2-3 lata zmiana. Tylko co? Warunek - duży bagażnik . Przyspieszenie mało ważne. Ważniejszy zasięg - raz w tygodniu trasa Gliwice -Kraków -Gliwice (chciałbym z prędkością autostradową to pchnąć bez ładowania po drodze). (Jak wezmę maleństwo elektryczne to pojadę superbem).

Tesla Y long range RWD - podoba mi się. Bagażnik fajny (szklany dach już mniej).
ID7 - jednak za drogi
EV9 - za drogi (chyba że jakieś wyprzedaże rocznika)
Enyaq??

Co innego byście polecili biorąc pod uwagę wielkość bagażnika?

Nie cena auta a wysokość miesięcznej opłaty.
Tak wiem - i tak muszę się przejechać samemu 🤪

nabrU

Moderator
Ford Explorer to dobry typ (bateria 77kWh, znośne zużycie, dużo miejsca w środku bo to platforma MEB, choć bagażnik to nie Superb). Tylko czy jeszcze są jakieś sensowne ceny na niego w programie Ambasador?

Andreedk

Nowy na Forum
Ford Explorer to dobry typ (bateria 77kWh, znośne zużycie, dużo miejsca w środku bo to platforma MEB, choć bagażnik to nie Superb). Tylko czy jeszcze są jakieś sensowne ceny na niego w programie Ambasador?
Program ambasador to zbyt mały limit kilometrów. Dostałem ofertę na Forda capri - większy bagażnik za 4 tys miesięcznie (przy przebiegu 25 tys rocznie) Wg mnie dużo za duzo

nabrU

Moderator
Oferty na Explorera były do 1000zł przy 15k rocznie. Trochę nieciekawie jeśli rata wynajmu rośnie 4-krotnie przy większym przebiegu. Czy Twoja oferta była na pewno w programie Ambasador?

chess_m

Posiadacz elektryka
Może Tmy z leasingiem 2,49%?
LR RWD z wpłatą 40k (akurat pod dotację) i wysokim wykupem wychodzi po 2,4k mc na 48mcy. AWD niewiele drożej.
A po tych 48 miesiącach zawsze można rozważyć wykup.
Jeszcze fajniej by to wyszło z TM3 i leasingiem 0% ale na bagażniki z Y nie wygra:)

chess_m

Posiadacz elektryka
Szklany dach może być faktycznie problemem, ale to jest do ogarnięcia przesłoną od majfrendów.

W opcji popierdółka do jazdy dookoła komina wybór jest spory. Może jakiś stelantis?
Np. gdzieś mi mignął anons opla o nowej Fronterze za 300 PLN/mc po dotacji.
Ktoś na forum pisał o fajnej ofercie na wynajem Fiata 600.

Ale nie wiem czy jest sens utrzymywanie floty 3 aut.

Mi osobiście podobałby się ID7 ale pomijając jakieś super okazje pewnie będzie za drogi.
Więc wracamy do TMY LR RWD.

Jeszcze można się zastanowić czy jednak nie da się rodziny nauczyc rozsądniej pakować?

Bo wtedy może da się rozważyć np. Ionika5 (520 litrów) albo zrobić mix wersji popierdółka z wmiarę dużym bagażnikem.

To chyba jakaś roczna demówka, da się ogarnąć leasing, bagażnik 516, a trasę Gliwice-Krk-Gliwice
też od biedy ogarnie (chociaż pewnie już nie zimą)

Oczywiście to nie jest Superb/TMY/ID7 ale też rata leasingu nie powinna boleć :).