Dwa liczniki, dwa systemy rozliczeń

nnnnn

Pionier e-mobilności
Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw, postanowiłem przetestować rozwiązanie z dwoma licznikami, wniosek do taurona złożony 21 dni na wydanie decyzji. Bezpośrednio będzie to też test i porównanie systemów netmeteringu i netbillingu godzinowego. Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę wrzucać co jakiś czas porównania opłacalności systemów.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Samo dodanie drugiego falownika już poprawia sytuację bo gdy jeden sie wyłącza to w jego miejsce może wskoczyć drugi.
Zbyt wysokie napięcie pojawia się w dni gdy są super warunki wiec magazyn i tak nie zmagazynuje tej energii.
Pomoc może też zwiększenie mocy przyłączeniowej nawet do 40kW(~1500zl), bo może wymusić zmianę w infrastrukturze, tylko trzeba poczekać z 3-4 lata.
Idea jest taka aby magazyn był spory rzędu 30kWh i codziennie był gotów na przyjecie produkcji z 4.8kWp. Ustawienie paneli nie będzie super optymalne, ale z pomiarów nasłonecznienia wynika, że problematycznych może być kilkanaście dni w roku. Generalnie idziemy w kierunku drugiego EV więc raczej się zmarnuje energia bo często są dni że jedno auto jest w domu przez cały dzień.

daniel

Señor Meme Officer

nnnnn

Pionier e-mobilności
Zgłoś się do jakiegoś YouTubera, np https://www.youtube.com/@PaneleFotowoltaiczne, bo Twój przypadek będzie chyba unikalny w skali kraju.
Tego gościa akurat nie lubię bo często manipuluje danymi, kilkukrotnie mu już zwracałem uwagę na błędy ale się tym nie przejął. Zobaczymy, czy się uda wszystko ogarnąć. Ale chyba nie będę unikatem w Tauronie nikt się nie dziwił że tak chce zrobić, zarówno obsługa z Tauron Dystrybucja jak i z NFOŚiGW nie byli zaskoczeni takim pytaniem. Zobaczymy co wyjdzie.

.Kropek.

Zadomawiam się
Ja bym spojrzał na wiatrowa dotacje pod wiatrak i magazyn bo wtedy możesz zostać na starych zasadach, dostać dofinansowanie na magazyn i masz 2gie źródło generowania prądu. A panele na wiacie podpiął bym pod zwiększenie mocy obecnej umowy.
Wiem że dofinansowanie do wiatraka nie zmusza do przejścia na nowy system rozliczeniowy - dzwoniłem i pytałem w urzędzie.
Porównania nie ma co robić bo nowy system jest gorszy i to jest stwierdzone wzdłuż i wszerz. Ceny dynamiczne nic tu nie zmienia wg mnie bo nie można zarabiać na cenach ujemnych na razie.
Ja przymierzam się właśnie do takiej operacji bo mam 2kwp zrobione jeszcze na stare zasady. Chce dołożyć paneli 6kwp, wiatrak 3-5kw podłączony przez magazyn do hybrydowego inwertera - więc nie będzie się liczył jak moc produkcyjna (z tego co rozumiem). Zużycie roczne już z 2kwp to 9000kwh więc powinno być ok.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja bym spojrzał na wiatrowa dotacje pod wiatrak i magazyn bo wtedy możesz zostać na starych zasadach, dostać dofinansowanie na magazyn i masz 2gie źródło generowania prądu. A panele na wiacie podpiął bym pod zwiększenie mocy obecnej umowy.
Wiem że dofinansowanie do wiatraka nie zmusza do przejścia na nowy system rozliczeniowy - dzwoniłem i pytałem w urzędzie.
Myślałem o tym i miałem przez 3 miesiące stacje pogodową zainstalowaną, ale wiatru tyle co kot napłakał. 80% czasu nie wieje a jak wieje to latają rzeczy po podwórku.
Wiatrak nie zmusza do przejścia na nowy system tylko w przypadku offgridu. Wtedy można dostać dotację i zostać przy starym prosumencie na panelach, ale podłaczenie magazynu do sieci nie jest legalne. Pytałem na infolinii ministerstwa.
Porównania nie ma co robić bo nowy system jest gorszy i to jest stwierdzone wzdłuż i wszerz. Ceny dynamiczne nic tu nie zmienia wg mnie bo nie można zarabiać na cenach ujemnych na razie.
Na dom mi wystarcza obecna instalacja (zostaje jeszcze 1MWh), wiata ma zasilać samochód (lub dwa) a jak będzie dobra cena na sprzedaży godzinowej to z magazynu puszczę w sieć na rozliczaniu godzinowym a samochód naładuję ze starego prosumenta. Taki test.
Zużycie roczne już z 2kwp to 9000kwh więc powinno być ok.
Nie rozumiem tego

.Kropek.

Zadomawiam się
Wiatrak nie zmusza do przejścia na nowy system tylko w przypadku offgridu. Wtedy można dostać dotację i zostać przy starym prosumencie na panelach, ale podłaczenie magazynu do sieci nie jest legalne. Pytałem na infolinii ministerstwa.
To coś się nie zgadza. Trzeba sprawdzić.
Jak połączenie magazynu ma być nie legalne? Podstawa prawna albo coś bo czegoś mi tu brakuje.
Przy takim układzie i tak inwerter jest wąskim gardłem bo przy jego mocy 6kw, paneli 6kw i wiatrak 5kw to i tak do sieci oddam max 6kw. Dlatego sumowanie mocy magazynu i inwertera jest wtedy kiedy przekracza to moc PV. A jak nie przekracza to przyjmują moc PV jako moc układu.
Wiatrak jak będzie się kręcił przy naładowanym magazynie to nic nie odda do sieci chyba że inwerter będzie ustawiony w rozładowywanie baterii do sieci.
Myślałem o tym i miałem przez 3 miesiące stacje pogodową zainstalowaną, ale wiatru tyle co kot napłakał.
Które miesiące?
Bo w Polsce jest tak że pik słońca jest latem, a pik wiatru zima więc coś się nie zgadza. I te krzywe są do siebie przeciwnie proporcjonalne. Pytania na jakiej wysokości mierzyłes bo wiatrak chciałem postawić na słupie 8 lub 12 metrów.
Jak masz jakiś wykres to się podziel.

Zużycie roczne, już z zainstalowana instalacja solarna o mocy 2kW w piku, to ok. 9000kwh rocznie więc powinno być ok przy dołożeniu paneli 6kwp i wiatraka tak aby pokryć zapotrzebowanie roczne.

nnnnn

Pionier e-mobilności
To coś się nie zgadza. Trzeba sprawdzić.
Jak połączenie magazynu ma być nie legalne? Podstawa prawna albo coś bo czegoś mi tu brakuje.
Przy takim układzie i tak inwerter jest wąskim gardłem bo przy jego mocy 6kw, paneli 6kw i wiatrak 5kw to i tak do sieci oddam max 6kw. Dlatego sumowanie mocy magazynu i inwertera jest wtedy kiedy przekracza to moc PV. A jak nie przekracza to przyjmują moc PV jako moc układu.
Z tego co Pana z infolinii zrozumiałem to jeśli chcesz wiatrak z magazynem i zadeklarujesz oddawanie energii to będziesz prosumentem według nowych zasad, otrzymasz oczywiście dotację. Jeśli zadeklarujesz że będzie to system offgrid to nie możesz oddawać do sieci, nie masz statusu prosumenta i nie masz licznika dwukierunkowego. Otrzymujesz dotację na offgrid. Ale polecam sprawdzić, bo może jakieś nieporozumienie jest. Upewnij się czy dostając dotację na układ opisany w punkcie 1a nie zmienisz swojego statusu.
1724872722238.png

Last edited:

.Kropek.

Zadomawiam się
Jestem już prosumentem i mam umowę kompleksową więc wprowadzam prąd do sieci. Nadal nie wiem co tu nie legalnego?
Różnica między dofinansowaniem przy wiatraku jest taka że nie zmuszają przejścia na net biling jest jest się na net metering a gdzie przy Mój prąd już taki wymóg jest aby dostać dofinansowanie.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja też jestem prosumentem na starych zasadach i usłyszałem na infolinii, że jeśli chcę zainstalować wiatrak, magazyn, przyłączyć to do sieci i dostać dotację to muszę przejść na netbilling. W innym przypadku ZE nie wyrazi zgody na przyłączenie.

No to mamy sprzeczne info, najlepiej jakbyś przeprowadził cały proces i opisał wtedy co i jak przebiega.