Wiatrak nie zmusza do przejścia na nowy system tylko w przypadku offgridu. Wtedy można dostać dotację i zostać przy starym prosumencie na panelach, ale podłaczenie magazynu do sieci nie jest legalne. Pytałem na infolinii ministerstwa.
To coś się nie zgadza. Trzeba sprawdzić.
Jak połączenie magazynu ma być nie legalne? Podstawa prawna albo coś bo czegoś mi tu brakuje.
Przy takim układzie i tak inwerter jest wąskim gardłem bo przy jego mocy 6kw, paneli 6kw i wiatrak 5kw to i tak do sieci oddam max 6kw. Dlatego sumowanie mocy magazynu i inwertera jest wtedy kiedy przekracza to moc PV. A jak nie przekracza to przyjmują moc PV jako moc układu.
Wiatrak jak będzie się kręcił przy naładowanym magazynie to nic nie odda do sieci chyba że inwerter będzie ustawiony w rozładowywanie baterii do sieci.
Myślałem o tym i miałem przez 3 miesiące stacje pogodową zainstalowaną, ale wiatru tyle co kot napłakał.
Które miesiące?
Bo w Polsce jest tak że pik słońca jest latem, a pik wiatru zima więc coś się nie zgadza. I te krzywe są do siebie przeciwnie proporcjonalne. Pytania na jakiej wysokości mierzyłes bo wiatrak chciałem postawić na słupie 8 lub 12 metrów.
Jak masz jakiś wykres to się podziel.
Zużycie roczne, już z zainstalowana instalacja solarna o mocy 2kW w piku, to ok. 9000kwh rocznie więc powinno być ok przy dołożeniu paneli 6kwp i wiatraka tak aby pokryć zapotrzebowanie roczne.