Dwa liczniki, dwa systemy rozliczeń

adamusek

Posiadacz elektryka
Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw, postanowiłem przetestować rozwiązanie z dwoma licznikami, wniosek do taurona złożony 21 dni na wydanie decyzji. Bezpośrednio będzie to też test i porównanie systemów netmeteringu i netbillingu godzinowego. Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę wrzucać co jakiś czas porównania opłacalności systemów.

Podzielam zdanie kolegów, lepiec zostać w całości na netmeteringu nawet na 70%. Przy obecnych cenach paneli rozbudowa to grosze; a w przyszłości można polepszyć autokonsumpcję przez zastosowanie magazynu.
Chyba że dla potomności eksperyment to co innego; opłacalności niewiele a ryzyka sporo; chyba że załapiesz się na dotacje na drugą instalację i będzie to zestaw z baterią.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Podzielam zdanie kolegów, lepiec zostać w całości na netmeteringu nawet na 70%. Przy obecnych cenach paneli rozbudowa to grosze;
Kurde, u mnie każda firma za dołożenie 4.7kWp co wiążę się z wymianą lub dołożeniem falownika chciała 25k PLN. Handlowcy przychodzili i mówili że wszystko będzie ok a falowniki będą wskakiwać jeden w miejsce drugiego. Gość, który był inżynierem powiedział że on mi to może założyć, ale to nie będzie działać i będzie gorzej niż było, bo jeden będzie podbijał drugi. Myślę, że mogę przychylić się do tej opinii.
a w przyszłości można polepszyć autokonsumpcję przez zastosowanie magazynu.
Chyba że dla potomności eksperyment to co innego; opłacalności niewiele a ryzyka sporo;
Nie widzę ryzyka, wszystko jest z literą prawa. U mnie była już sytuacja, że miałem dwa liczniki bo jednego nie zdemontowali a drugi docelowy był założony i tauron nie widział problemu kazał płacić za oba, przez pół roku.
chyba że załapiesz się na dotacje na drugą instalację i będzie to zestaw z baterią.
Tutaj też dostałem potwierdzenie że nie jest to sprzeczne z programem. Teraz nie ma opcji na zestaw bez baterii. Mój stary zestaw ma ponad 4 lata i poza za wysokim napięciem nic się nie dzieje.

Ev3

Pionier e-mobilności
Kurde, u mnie każda firma za dołożenie 4.7kWp co wiążę się z wymianą lub dołożeniem falownika chciała 25k PLN.
Też mniej więcej tyle płaciłem.
Handlowcy przychodzili i mówili że wszystko będzie ok a falowniki będą wskakiwać jeden w miejsce drugiego. Gość, który był inżynierem powiedział że on mi to może założyć, ale to nie będzie działać i będzie gorzej niż było, bo jeden będzie podbijał drugi.
Będzie.
Ale u mnie działają dwa, w tym jeden stary jednofazowy.
Wyłącza się czasem na kilka minut w szczycie, ale to pikuś.

adamusek

Posiadacz elektryka
Kurde, u mnie każda firma za dołożenie 4.7kWp co wiążę się z wymianą lub dołożeniem falownika chciała 25k PLN. Handlowcy przychodzili i mówili że wszystko będzie ok a falowniki będą wskakiwać jeden w miejsce drugiego. Gość, który był inżynierem powiedział że on mi to może założyć, ale to nie będzie działać i będzie gorzej niż było, bo jeden będzie podbijał drugi. Myślę, że mogę przychylić się do tej opinii.
Ja mam aktualnie 2 falowniki 6 i 8kwp napiecia max 248V, za chwile wskoczy trzeci 8kwp, wszystko na południe. Koszt już podaję netto 3400 falownik fronius 8.2kwp i panele 18x400zl netto =10600, do tego wiaodmo zabezpieczenia ppoż ok 600 zł mamy niecałe 12k netto. wiadomo montaż itp ale jakie 25k za 4.7 ??
Mam 2 elektryki, 7xklima, grzalke do wody itp. więc jest gdzie zuzyć.
Ale znam osoby co maja po 250V i więcej przed włączeniem PV wtedy tylko aku ratuje.

adamusek

Posiadacz elektryka
Hmm, a wiesz, że MP6 startuje od drugiego września i jest stado napalonych fotowolciarzy co nie załapali się na MP5 i teraz chcą wyrwać kasę? Nie wiadomo na ile instalacji starczy pieniędzy.
liczmy średnio 10000zł/instalacje to jest dla 40tys gospodarstw czyli tyle się montuje w kwartał ;)

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja mam aktualnie 2 falowniki 6 i 8kwp napiecia max 248V, za chwile wskoczy trzeci 8kwp, wszystko na południe. Koszt już podaję netto 3400 falownik fronius 8.2kwp i panele 18x400zl netto =10600, do tego wiaodmo zabezpieczenia ppoż ok 600 zł mamy niecałe 12k netto.
Co mi po cenie netto? 3400+10600+600= 14600 netto, do tego system montażowy, kable załóżmy 1.5k PLN, mamy 16k dodajmy Vat, mamy 17.3 a reszta to marża. Mogę podesłać Ci oferty z ostatniego roku, które dostawałem od instalatorów. Oferty miałem w przedziale 23.3-28k. Oczywiście twoja instalacyj jest 2 razy większa a to oznacza że instalatorzy kroją nas jeszcze bardziej na marży.
wiadomo montaż itp ale jakie 25k za 4.7 ??
Mam 2 elektryki, 7xklima, grzalke do wody itp. więc jest gdzie zuzyć.
Ale znam osoby co maja po 250V i więcej przed włączeniem PV wtedy tylko aku ratuje.
Dla przykładu ceny za 4.8kWp montaż na wiacie z magazynem 30kWh ceny 52-68K PLN bez wiaty. A ceny w hurtowni z Vat 23% wrzucam poniżej
1725016117876.png
Jedna z hurtowni w internecie dostarczająca elementy w 3 dni. Czyli dla 30kWh mamy koszt 38.5brutto z 8% Vat a oferta minimalna to 52k. 14k marży i kosztów montażu.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Wrzucę jeszcze jedno porównanie
1725016716863.png
Bez dotacji wchodzi tylko ulga termomodernizacyjna. ostatnie dwie oferty to kompleksowa oferta i nie interesuje mnie nic. W pierwszych 5 ofertach wiata jest osobno koszt instalacji i przygotowania szacowany na 7k. Plus ileś tam godzin mojej pracy. Jak widać opłacalność bardzo kiepska, ale jeśli uwzględnimy, że 1kWp paneli kosztuje z falownikiem 3k to cena za magazyn spada do 1.3-1.6k za kWh.