Dwa liczniki, dwa systemy rozliczeń

adamusek

Posiadacz elektryka
Co mi po cenie netto? 3400+10600+600= 14600 netto, do tego system montażowy, kable załóżmy 1.5k PLN, mamy 16k dodajmy Vat, mamy 17.3 a reszta to marża. Mogę podesłać Ci oferty z ostatniego roku, które dostawałem od instalatorów. Oferty miałem w przedziale 23.3-28k. Oczywiście twoja instalacyj jest 2 razy większa a to oznacza że instalatorzy kroją nas jeszcze bardziej na marży.
Kwestia dogadania się z instalatorem, ja stawiam carporta, system montażowy to szyby w które wsuwamy panele - instalator tylko spina panele i falownik i po robocie.
Przyłacze mam gotowe bo przygotowałem miejsce ładowania aut wcześniej.
Podaję netto bo ktoś chce sam kupić to będzie 23% a przez firme 8%.
Ja liczę że się zmieszczę za instalację w 21-22k brutto max. Aha robię na froniusie i panelach znshine bifacial double glass - można na tańszych podzespołach - jakie tobie komponenty liczyli ??

zibizz1

Pionier e-mobilności
Wiosna dołożyłem 13.7kwp z falownikiem 10kW gruncie. Koszt materiału, narzędzi + wynajmu droższych sprzętów, 25tys netto. Dołożyłem do instytucji 8.5kWp z falownikiem 8.2kW.
Nowa instalacja jest z 10m od licznika więc się nie wyłącza(sąsiadowi który jest z 50m dalej od trafo za to juz tak), stara instalacja która jest z 150m od licznika częściej zaczęła sie wyłączać ale to nie sa znaczące ilości przepadających kWh

nnnnn

Pionier e-mobilności
@adamusek @zibizz1 przyjedźcie do mnie ja Wam chętnie zapłacę za zamontowanie tego wszystkiego na wiacie i przygotowanie papierów. Materiały obliczyłem na 30-35k 10 paneli, falownik, i magazyn niskonapięciowy. Nawet nocleg w dobrym hotelu w Krakowie stawiam.:)
Wczoraj dostałem wycenę na robociznę pewnie ze dwa dni dla dwóch osób na niewysokiej wiacie, przekop pod kostką sam ogarniam, wystarczy wciągnąć kabel do arota, podłączyć wszystko i przygotować dokumentację. Wycena na 12-13kPLN!!! Przepraszam, ale to jest chora cena.

adamusek

Posiadacz elektryka
@adamusek @zibizz1 przyjedźcie do mnie ja Wam chętnie zapłacę za zamontowanie tego wszystkiego na wiacie i przygotowanie papierów. Materiały obliczyłem na 30-35k 10 paneli, falownik, i magazyn niskonapięciowy. Nawet nocleg w dobrym hotelu w Krakowie stawiam.:)
Wczoraj dostałem wycenę na robociznę pewnie ze dwa dni dla dwóch osób na niewysokiej wiacie, przekop pod kostką sam ogarniam, wystarczy wciągnąć kabel do arota, podłączyć wszystko i przygotować dokumentację. Wycena na 12-13kPLN!!! Przepraszam, ale to jest chora cena.
skad jestes ? ;)

Michal

Moderator
Raczej lepiej nie znajdziesz... Mnie też szlak trafiał jak kładłem swoje PV, bo to takie zdzierstwo za robociznę... To samo przy pompie ciepła, klimatyzacji... Wszędzie ~500-1000 zł / godzinę

zibizz1

Pionier e-mobilności
No i dokładnie z powodu tych cen sam sobie zamontowałem mimo że nie mam zupełnie czasu na takie rzeczy. Poprzednia instalacja na dachu 8.5kWp to było 5 osobodni, ostatnio 13.5kWp robiłem z miesiąc ale jakby tak dobrze policzyć to z 6 roboczodni a gdybym wział firmę to 10-15tys wiecej. Mam za daleko i nikomu innemu bym nie montował

Najnowsze dyskusje