lookash_c
Pionier e-mobilności
...ze średnicą zawracania blisko 12 m :-]3 to małe zwinne auto![]()
...ze średnicą zawracania blisko 12 m :-]3 to małe zwinne auto![]()
Bo nie ma skrętnej tylnej osi 😉...ze średnicą zawracania blisko 12 m :-]
Nie wiem jak Ty ale ja co chwila nie zawracam...ze średnicą zawracania blisko 12 m :-]
Mercedesy zasadniczo też nie mają a zakręcają praktycznie w miejscu. Myślałem że tak mają wszystkie tylnonapedowe ale widać nie jest to regiła.Bo nie ma skrętnej tylnej osi 😉
Z tym zakręceniem w miejscu Merca to się ośmieszyłeś, miałem wcześniej Merce. Mówisz o samochodzie zaprojektowanym jako AWD (Tesla) vs samochód stricte RWD (Merc). Zawsze potencjalnie napędzane przednie koła ograniczają skręt... 11.6m to jest dokładnie tyle samo co Mercedes E class z 2020r, więc raczej widzę tu różnicę na korzyść Tesli, która będąc projektowana jako AWD ma taki sam promień skrętu jak RWD Mercedes:Mercedesy zasadniczo też nie mają a zakręcają praktycznie w miejscu. Myślałem że tak mają wszystkie tylnonapedowe ale widać nie jest to regiła.
Nie wiem czy się ośmieszyłem czy nie - zawsze miałem C-klasy z napędem na tył bez skrętnych tylnych osi (chyba nawet takie nie występowały) i zawracało toto w miejscu. Teslę też mam z napędem tylko na tył i ta zawraca zdecydowanie słabiej. Znaczna część C-Klasy sprzedawana była jako 4matic z napędem AWD. Nie wnikam co kto projektował bazowo, a co nie. Nie urywam, że w MB ten promień skrętu był popisowy i nigdzie z takowym się nie spotkałem więc może mieli jakieś patenty dla przedniego zawieszenia.Z tym zakręceniem w miejscu Merca to się ośmieszyłeś, miałem wcześniej Merce. Mówisz o samochodzie zaprojektowanym jako AWD (Tesla) vs samochód stricte RWD (Merc). Zawsze potencjalnie napędzane przednie koła ograniczają skręt... 11.6m to jest dokładnie tyle samo co Mercedes E class z 2020r, więc raczej widzę tu różnicę na korzyść Tesli, która będąc projektowana jako AWD ma taki sam promień skrętu jak RWD Mercedes:
Ja jeździłem E-class'ami i nie było wcale dobrze, nie widzę żadnej różnicy w stosunku do Tesli, z tego co widzę 2020 C-class ma lepsze parametry o dokładnie 0,4m (średnica zawracania 11.2m), jeżeli taka różnica oznacza że "skręca w miejscu" to OK, ale mi osobiście się nie wydaje żeby to było jakoś super:Nie wiem czy się ośmieszyłem czy nie - zawsze miałem C-klasy z napędem na tył bez skrętnych tylnych osi (chyba nawet takie nie występowały) i zawracało toto w miejscu. Teslę też mam z napędem tylko na tył i ta zawraca zdecydowanie słabiej. Znaczna część C-Klasy sprzedawana była jako 4matic z napędem AWD. Nie wnikam co kto projektował bazowo, a co nie. Nie urywam, że w MB ten promień skrętu był popisowy i nigdzie z takowym się nie spotkałem więc może mieli jakieś patenty dla przedniego zawieszenia.
Bardziej zakładam, że Tesla zasadniczo projektowana jest na Amerykę gdzie na zwykłym parkingu przy markecie da się zaparkować sporym pick-upem, a i ulice w mieście są jakieś szersze i nie ma zbytniej presji aby skupiać się na niższym promieniu skrętu.
Mnie też ale znam lepsze osiągnięcia w tej klasieMi zupełnie promień skrętu w Tesli nie przeszkadza.
Testowałem Y i 3 i specjalnie przyjechałem na swoje miejsce parkingowe, gdzie mam mało miejsca i stwierdzam, że jest porównywalnie i nawet wygodniej. Porównywałem do swoich samochodów ze stopki.Mi zupełnie promień skrętu w Tesli nie przeszkadza.