Dziwne zachowanie sensora temperatury zewnętrznej

rafi278

Nowy na Forum
Ok tyle, że Tesli temat tej chłodnicy nie dotyczy, bo tu jednak częściej trzeba grzać niż chłodzić.
U mnie np temperatura w garażu 15,stopni a Tesla 2 godziny po zagarazowaniu dalej uparcie 2stopnie pokazywała, czyli temperatura jak na zewnątrz.
Wiesz jak działa pompa ciepła? Właśnie podczas grzania przez wymiennik pompy jest odbierane ciepło z otoczenia i wydmuchiwane z drugiej strony o wiele zimniejsze, stąd może te przekłamania. Podczas klimatyzowania zasada jest odwrócona i oddaje ciepło do otoczenia.

swistak

Posiadacz elektryka
Jasne. Ale kolega pisze że po 2 godzinach dalej 2st zamiast kilkunastu. Bez przesady z tym wpływem PC na czujnik.

ELuk

Pionier e-mobilności
Wpływ jest i to ogromny. A odnośnie braku tych zmian u kolegi, to trzeb by spytać czy ten odczyt sprawdzał po wybudzeniu auta?
Z aplikacji, zdalnie, więc oczywiste że się wybudziła. Ale bez uruchamiania klimatyzacji.
Ma dużą bezwładność ten czujnik, albo u mnie jest niesprawny. 🤷🏻‍♂️

ClassicGOD

Leaf on the wind
Z aplikacji, zdalnie, więc oczywiste że się wybudziła. Ale bez uruchamiania klimatyzacji.
Bez ruchu powietrza czujnik będzie miał gigantyczną bezwładność bo efektywnie mierzy wtedy temperature pobliskich elementów pojazdu. Troche jakbyś zamknął czujnik w wyłączonej ale schłodzonej lodówce i oczekiwał że od razu zarejestruje temperature na zewnątrz.

swistak

Posiadacz elektryka
Wpływ jest i to ogromny...
... będzie miał gigantyczną bezwładność...
Ależ panowie lecicie skrajnościami. "Ogromny", "gigantyczna". Bez przesady.
Toż to mały czujniczek, fakt że w pobliżu czegoś co go oszukuje. Ale 2 godziny i nie zmieniła się temperatura jego nieaktywnego już otoczenia ani o 1 stopień? Proszę Was...
Nie ma w tym logiki.
Prędzej uwierzę w to, że z jakiś przyczyn, w jakiś okolicznościach - Tesla jednak pokazuje temperaturę z neta (chmurka/słonko też obok się zmienia).
Choć i to głupie.

ClassicGOD

Leaf on the wind
Ja nie mam pojęcia jak temperature mierzy Tesla i czy podaje dane z internetu czy prawdziwe mam natomiast troche doświadczenia z wskazaniami czujników temperatury i fakt że czujnik zaokrąglający do pełnych stopni 2 razy w przeciągu 2godzin pokazał tą samą temperature nie jest niczym dziwnym. Moja pompa ciepła aktualnie pokazuje temperature zewnętrzną 6C od 4h a wiem że to jest wskazanie prawdziwe i to w zacznie bardziej aktywnym otoczeniu niż garaż.

Więc zamiast spekulować i obwiniać innych o braki w logice bo coś nie pasuje do twojej opinii przeprowadź eksperyment. Weź suszarkę, skieruj ją na okolice czujnika i po paru min sprawdź czy odczyt się zmienił. Rozwiejesz wtedy wszelkie wątpliwości.

Tylko że będziesz chyba musiał pokombinować bo z tego co widzę to czujnik jest zamknięty między aktywną przesłoną a wymiennikiem: https://service.tesla.com/docs/Mode...UID-6DB22AF9-32EC-472A-BCB5-8ADAD15F0FA2.html

macinowa

Posiadacz elektryka
Nie jest to do końca oczywiste, że się wybudziła, a napewno nie dla wszystkich. Kilka miesięcy temu były zmiany. Kiedyś auto wybudzało się natychmiast po odpaleniu apki, a teraz dopiero jak coś zrobisz w apce.