Dziwne zachowanie sensora temperatury zewnętrznej

ClassicGOD

Leaf on the wind
Rozumiem że Twoja opinia to tylko fakty, nie spekulacje.
Nic takiego nie napisałem, wręcz przeciwnie, ja tylko spekuluje bo w przeciwieństwie do ciebie nie mam jak sprawdzić faktów. Daj znać jak przetestujesz.

eugtor

Posiadacz elektryka
Wczoraj właśnie po ładowaniu na Lidlowskim DC, wsiadłem do samochodu i odczyt temperatury wskazał -7 stopni przy realnych +3 na zewnątrz. Za chwile po ruszaniu włączył się tryb automatycznego odparowywania (którego nie znalazłem jak wyłączyć), klikanie w ikonkę podgrzewania przedniej szyby tylko zmieniało tryb z automatycznego na "max".

Attachments

• odparow.jpg
    odparow.jpg
    484,3 KB · Liczba wyświetleń: 3

eugtor

Posiadacz elektryka
To jest na pewno ta zmiana po jakimś z ostatnich updatów serii 2024.44.X - Cold Weather Improvements - gdzie zapowiadane jest "Battery preconditioning has been improved for better Supercharging performance as well as better automatic windshield defogging during and after Supercharging".
Ale było to zwykłe DC 50 kW :unsure:

pliso

Nowy na Forum
@eugtor Mam ten sam problem, pojawił się jak u Ciebie po ostatnim upadacie.
Co ciekawe temp. zew. w apce tesli jest poprawna. Przed aktualizacją temperatura zew była wyświetlana poprawnie wiec podejrzewam że to jakiś babolec wjechał przy okazji aktualizacji.

eugtor

Posiadacz elektryka
À propos wycieraczek, to czy też tak macie że w deszczu zaczyna skrzypiec wycieraczka po stronie kierowcy? Właśnie to nie sama wycieraczka i nie ramiono, a tylko ta mała gumowe rurka, co prowadzi płyn do spryskiwaczy, ociera się o gumowy element podszybia.
Na razie nie znalazłem sensownego rozwiązania i po prostu trochę odwracam jej trochę do góry, na jakiś czas to działa.
Czy to jest normalna pozycja tej rurki, też tak jej macie ułożoną?

Attachments

• 1734477210871.png
    1734477210871.png
    4 MB · Liczba wyświetleń: 12
  • 1734477266668.png
    1734477266668.png
    3,3 MB · Liczba wyświetleń: 11
  • IMG_7836.mov
    9,9 MB · Liczba wyświetleń: 0

aadam75

Zadomawiam się
À propos wycieraczek, to czy też tak macie że w deszczu zaczyna skrzypiec wycieraczka po stronie kierowcy? Właśnie to nie sama wycieraczka i nie ramiono, a tylko ta mała gumowe rurka, co prowadzi płyn do spryskiwaczy, ociera się o gumowy element podszybia.
Na razie nie znalazłem sensownego rozwiązania i po prostu trochę odwracam jej trochę do góry, na jakiś czas to działa.
Czy to jest normalna pozycja tej rurki, też tak jej macie ułożoną?
Potwierdzam, mam takie samo spostrzeżenie. Raz obróciłem tą kątową złączkę, ale z czasem znów zaczęło piszczeć. Planuję miejsce ocierania owinąć taką taśmą tekstylną z meszkiem.

swistak

Posiadacz elektryka
A tak a propos wycieraczek. Są dość głośne. Irytująco głośne (poza wspomnianym wężykiem).
Czy może wymienialiście je na nowe, inne, i wyszło że nowe nie generują takich hałasów?