Ekoen HUB Poznań

PrzemoKiaEv6

Nowy na Forum
Czy ktoś orientuje się jak wygląda polityka cenowa Ekoen na stacjach?
22.04 ok godz 21 cena w aplikacji 1,99
23.04 ok 12 cena 1,59
23.04 ok 22 cena 1,99

Czy ktoś wie z czego to wynika, czy mają np dynamiczne ceny w zależności od np. pogody?
A może po prostu zawsze w określonych godzinach jest taniej.

STMS

Pionier e-mobilności
Czy ktoś orientuje się jak wygląda polityka cenowa Ekoen na stacjach?
22.04 ok godz 21 cena w aplikacji 1,99
23.04 ok 12 cena 1,59
23.04 ok 22 cena 1,99

Czy ktoś wie z czego to wynika, czy mają np dynamiczne ceny w zależności od np. pogody?
A może po prostu zawsze w określonych godzinach jest taniej.

promocja jest [tania energia w tanich godzinach] - jak poszukasz to były o tym artykuły

apka elocity pokaże Ci co i jak i w jakich godzinach

Ev3

Pionier e-mobilności
Ekoen to to pod stadionem?
No to mają zrąbaną ładowarkę.

Dacia po podłączeniu do niej zaraportowała, że "ładowanie niemożliwe", zapaliła wszystkie kontrolki na czerwono i odmówiła dalszej współpracy .
Do tego stopnia, że trzeba ją było wypchnąć ze stanowiska, żeby nie blokować innych i szukać klucza do odpięcia akumulatora, żeby reset systemu wykonać.

Chociaż pewnie zamknięcie na kilkanaście minut też by pomogło, tak było w Zoe w podobnych przypadkach.
Ale syn nie mógł czekać, więc pożyczył kluczyk do śrubek od aku i w ten sposób usprawnił jeździdło.

Oczywiście późniejsze ładowania na innych stacjach nie robiły już tego problemu.

STMS

Pionier e-mobilności
Ekoen to to pod stadionem?
No to mają zrąbaną ładowarkę.

Dacia po podłączeniu do niej zaraportowała, że "ładowanie niemożliwe", zapaliła wszystkie kontrolki na czerwono i odmówiła dalszej współpracy .
...

Oczywiście późniejsze ładowania na innych stacjach nie robiły już tego problemu.

nie znam się to wypowiem 🤣

w sporze co jest wadliwe ładowarka ekoenergetyka vs dacia ? ... stawiam na wadliwość dacii 🤣

Ev3

Pionier e-mobilności
nie znam się to wypowiem 🤣

w sporze co jest wadliwe ładowarka ekoenergetyka vs dacia ? ... stawiam na wadliwość dacii 🤣
Występująca tylko na jednej ładowarce?
Próbuj dalej.....

STMS

Pionier e-mobilności
Występująca tylko na jednej ładowarce?
Próbuj dalej.....
w poznaniu są 3 szt

sprawdzałeś na reszcie czy po prostu przyjąłeś, że nie działa ?

1713939960039.png

Ev3

Pionier e-mobilności
w poznaniu są 3 szt

sprawdzałeś na reszcie czy po prostu przyjąłeś, że nie działa ?
Ja nie jestem od testowania ładowarek, zwłaszcza jeśli powodują awarię samochodu.
Niech sobie sami testują przyczynę problemu.

Syn był przeszczęśliwy, że po tym feralnym podłączeniu do ekoena, w ogóle udało mu się ponownie uruchomić auto, które odmówiło w jego wyniku dalszej współpracy.
Nie w głowie mu były kolejne próby, które mogły tylko problem pogłębić.

HINT: problem polega zapewne na współpracy tego urządzenia z tym modelem samochodu, a nie że jest ogólny.
Kiedyś tak samo zachowywały się niektóre stacje ładowania wobec Zoe.
Potem poprawili.

Obstawiam, że nie wgrali tych prawidłowych ustawień dla Springa.
Zwłaszcza że to nowiutka stacja, więc pewnie zawalili wdrożenie i konfigurację.

BTW: Zoe które kiedyś miałem, również reagowało awersyjnie na niektóre modele evse, nie chciało działać, wywalało błędy i już.
Inne evse działały od strzału.
Kupiłem w końcu nowe evse najpierw jadąc do sprzedawcy i sprawdzając że ten konkretny model zadziała z Zoe.

STMS

Pionier e-mobilności
Ja nie jestem od testowania ładowarek, zwłaszcza jeśli powodują awarię samochodu.
Niech sobie sami testują przyczynę problemu.

Syn był przeszczęśliwy, że w ogóle udało mu się po tym podłączeniu ponownie uruchomić auto, które odmówiło w jego wyniku dalszej współpracy.
Nie w głowie mu były kolejne próby, które mogły tylko problem pogłębić.

HINT: problem polega zapewne na współpracy tego urządzenia z tym modelem samochodu, a nie że jest ogólny.
Kiedyś tak samo zachowywały się niektóre stacje ładowania wobec Zoe.
Potem poprawili.

Obstawiam, że nie wgrali tych prawidłowych ustawień dla Springa.
Zwłaszcza że to nowiutka stacja, więc pewnie zawalili wdrożenie i konfigurację.

BTW: Zoe które kiedyś miałem, również reagowało awersyjnie na niektóre modele evse, nie chciało działać, wywalało błędy i już.
Inne evse działały od strzału.
Kupiłem w końcu nowe evse najpierw jadąc do sprzedawcy i sprawdzając że ten konkretny model zadziała z Zoe.

raczej koncern renault ma jakiś problem ze standardami - a poszlaka, że ZOE miało problem też kieruje raczej w stronę koncernu [bo napewno wiesz, że dacia to renault] a nie w stronę ładowarki

Ekoenergetyke jest za dużą firmą dostawczą ładowarek aby miała problemy ze standardem CCS - niby takie czepianie ale po prostu tak sądzę

jakby cokolwiek działo się z ładowarką to plugshare by miał takie meldunki a takich nie ma - tym bardziej, że to nówki sztuki zamontowane są

1713946737864.png

Ev3

Pionier e-mobilności
raczej koncern renault ma jakiś problem ze standardami - a poszlaka, że ZOE miało problem też kieruje raczej w stronę koncernu [bo napewno wiesz, że dacia to renault] a nie w stronę ładowarki
Oczywiście że wiem, dlatego też wiem jak się skończyło to w zoe.
Wiadomo, że w Renault poszli gdzieś na skróty, ale operatorzy stacji ładowania już wiedzą jak się do tego dostosować, tylko że w tym przypadku zapewne tak się nie stało.
Ekoenergetyke jest za dużą firmą dostawczą ładowarek aby miała problemy ze standardem CCS - niby takie czepianie ale po prostu tak sądzę
Tyle że problemy ustąpiły właśnie po zmianach w ładowarkach, a nie w Zoe....
Także ten - po prostu sytuacja się powtarza.