Elektryczne auto zastępcze z OC sprawcy

Piotrek503

Nowy na Forum
Witam, zostałem pozbawiony mojego elektrycznego pojazdu (Fluence ZE). Chciałbym wynająć inny samochód elektryczny z OC sprawcy. Niestety wszystkie oferty, które otrzymałem to, co najwyżej hybryda, a ja nie chcę znowu jeździć kopciuchem. Proszę o poradę gdzie mógłbym uzyskać w pełni elektryczne auto zastępcze lub plugin ostatecznie?

solik

Pionier e-mobilności
Hehe fajnie sie wam pisze ale ja znam sytuacje z pierwszej linii frontu (ubezpieczalnia i wypozyczalnia) i te sprawy w wiekszosci sa przegrane :) prawo nie reguluje aut zastepczych

Cav

Pionier e-mobilności
Ale to znaczy że decyduje poszkodowany, a nie ubezpieczyciel.
Inna sprawa, że egzekucja swoich praw może nie być prosta.
Więc wielu woli położyć uszy po sobie i brać co dają, choćby mieli do interesu dopłacić.
Sam w ten sposób dopłacałem kiedyś do pełnego ubezpieczenia auta zastępczego, bo nie chciało mi się iść w sądzie walczyć, o coś, co mi się należało jak psu micha.

Piotrek503

Nowy na Forum
Nawet kilka wypożyczalni kontaktowało się ze mną, wszystkim odmówiłem auta spalinowego. Następnie zapytałem o zgodę opiekunkę szkody na wypożyczenie auta w kwocie 849pln za 7 dni wynajmu i zgodę otrzymałem. Jedyna trudność to konieczność odebrania auta elektrycznego z W-wy i odstawienia również do W-wy.

deniro

Zadomawiam się
Dopadło i moje Niro EV, szkoda z OC sprawcy, kierująca obtarła przedni błotnik i felge.
Stało się godzinę temu więc jutro z rana będę zgłaszał się do kia ASO. Kurcze pewnie mi i nie dadzą EV tylko spalinowego, macie jakieś doświadczenia z kia ASO z autem EV ?

Mam 2 ASO kia w bliskiej okolicy i myślę czy brać co dają czy szukać po wypożyczalniach ?
Ehh a planowałem w weekend trasę 800km elektrykiem.

Widzę że jest obdarta felga, ciekawe czy wymienią na nową ?
Z góry dzięki za podpowiedź.

danielm

Pionier e-mobilności
brałbym z wypożyczalni jak nie będą chcieli dać w ASO, z OC sprawcy przysługuje Ci więcej niż z AC, tylko że ubezpieczyciel będzie próbować Ci wmówić że Ci nie wolno i ustali Ci takie stawki że fiata 126p Ci nikt nie wypożyczy. szukaj wypożyczalni która załatwi to bezgotówkowo i wie jak się bujać z ubezpieczycielem

Gingol

Fachowiec
Ja zawsze załatwiałem to tak, że dzwoniłem do Mercedesa, BMW albo innego salonu premium, który miał dział likwidacji szkód i opisywałem sytuację czy podejmą się naprawy i ogarną uczciwie auto zastępcze z ICH floty samochodów zastępczych i później rozlicza się z ubezpieczycielem. Oni mają plany i zależy im na przejęciu takiej naprawy i na początku naprawy stoją frontem do klienta. W ten sposób naprawiając nawet auto klasy niższej zawsze śmigałem autem klasy wyższej bo serwis często zjechał z ceną za dobę wypożyczenia auta, czasami trzeba było poczekać na lepszą furmankę, kwestia dogadania się z opiekunem szkody. W przypadku pojazdu elektrycznego sprawa jest bardziej skomplikowana, ale niewykluczone, że duże salony, które mają duże działy likwidacji i większą flotę, szczególnie w większych miastach dysponują już flotą zastępczych elektryków, pewnie nie 😀. Jakby nie było, nigdy nie decydowałem się na auta z wypożyczalni bo z założenia uważam, że to przelatane truposze, a szkód miałem już wiele i z OC sprawcy i AC własnego.

deniro

Zadomawiam się
A ktoś z was przerabiał temat otartej alufelgi ?

Słabo ta alufelga wygląda no jest prosta nie bije, ale kia Niro EV ma te alu takie specyficzne jakby wystający wzór i to jest zarysowane całe wokół. Boje się, że będą chcieli to malować zamiast wymienić na nowe.

Najnowsze dyskusje