Elektryk za 30 tys. zł

macavity

Nowy na Forum
Cześć,
pilnie potrzebny mi drugi samochód. Tylko i wyłącznie na codzienne użytkowanie na krótkich dystansach (ok. 25 km dziennie). W domu mam siłę i fotowoltaikę z lekką nadprodukcją.
Po analizie forum i ogłoszeń, wyłoniło się dwóch kandydatów:
- Nissan Leaf I
- Dacia Spring
Leafy są dobrze znanymi i chwalonymi samochodami. Z jednej strony są to już starsze auta, ale z drugie strony ponoć proste i łatwo o wymianę elementów w tym baterii. Natomiast oferowane w ogłoszeniach Springi są niewiele droższe, a dużo młodsze. Przeglądałem to forum w poszukiwaniu odpowiedzi ale brakuje mi porównania obu jednostek.

vwir

Pionier e-mobilności
Kucze cena tego ZOE jeszcze bardziej spadła. https://www.otomoto.pl/osobowe/ofer...-r90-z-e-40-life-z-akumulatorem-ID6HbxtP.html Nie jest to za tanio czasem?
Na co zwrócić uwage przy takim ZOE? Czytałem, że pompy ciepła lubią padać i coś z ładowaniem w tej wersji silnika. Screen z CanZe jest więc powiedzmy, że gość udostępni. Ale czy można jakoś SOH oszukać w takim stylu jak to robią handlarze?
Nie słyszałem o oszukiwaniu SOH w Zoe. Zresztą te auta i baterie są już tak tanie, że średnio opłaca się kombinować. Nawet jeśli padnie ta sprężarka to naprawisz i już. Moim zdaniem świetna cena. Jeśli sprężarka nie rzęzi, auto ładuje się zarówno z jednej i z trzech faz to brać i tyle. Nawet jeśli coś się później wysypie to naprawa nie spowoduje, że będziesz musiał sprzedać nerkę.

jarqu

Posiadacz elektryka
Jest tu dział o Zoe na forum kiedyś w wątku Zoe weryfikacja pisałem:

Samodzielne to możesz organoleptycznie posłuchać czy słychać łożyska w silniku ale ciężko powiedzieć jak ma to dokładnie brzmieć. Pozatym podjechać na ładowarkę najlepiej taka AC 22kw albo i więcej 43kw i zobaczyć czy ładuje się bez problemu czy nie wywali jakiś błędów.

vwir

Pionier e-mobilności
Jest tu dział o Zoe na forum kiedyś w wątku Zoe weryfikacja pisałem:

Samodzielne to możesz organoleptycznie posłuchać czy słychać łożyska w silniku ale ciężko powiedzieć jak ma to dokładnie brzmieć. Pozatym podjechać na ładowarkę najlepiej taka AC 22kw albo i więcej 43kw i zobaczyć czy ładuje się bez problemu czy nie wywali jakiś błędów.
To jest wersja R, nie ma ładowania 43kW.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Poszukaj sobie na mobywatelu - ja znalazłem. Data pierwszej rejestracji raczej jest chybiona i ma odczyt przebiegu 153575 km 01.05.2024 z car vertical. Cos jest na pewno nie tak, bo historia pojazdu ta na www go nie znajduje ale w mobywatelu już tak. I tam ma 59 KM. Czyli może być jakiś ulep albo celowo podał fałszywy vin

boa

Pionier e-mobilności
Cześć,
pilnie potrzebny mi drugi samochód. Tylko i wyłącznie na codzienne użytkowanie na krótkich dystansach (ok. 25 km dziennie). W domu mam siłę i fotowoltaikę z lekką nadprodukcją.
Po analizie forum i ogłoszeń, wyłoniło się dwóch kandydatów:
- Nissan Leaf I
- Dacia Spring
Leafy są dobrze znanymi i chwalonymi samochodami. Z jednej strony są to już starsze auta, ale z drugie strony ponoć proste i łatwo o wymianę elementów w tym baterii. Natomiast oferowane w ogłoszeniach Springi są niewiele droższe, a dużo młodsze. Przeglądałem to forum w poszukiwaniu odpowiedzi ale brakuje mi porównania obu jednostek.
Zanim zainteresujesz się Springiem to zobacz tę jedną gwiazdkę podczas gdy inni jednak mają 5 lub są bliżej kompletu :( https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/autokatalog/crashtest/details/789/dacia-spring-electric/

boa

Pionier e-mobilności
Poszukaj sobie na mobywatelu - ja znalazłem. Data pierwszej rejestracji raczej jest chybiona i ma odczyt przebiegu 153575 km 01.05.2024 z car vertical. Cos jest na pewno nie tak, bo historia pojazdu ta na www go nie znajduje ale w mobywatelu już tak. I tam ma 59 KM. Czyli może być jakiś ulep albo celowo podał fałszywy vin
Z ogłoszenia wygląda sympatycznie, choć dla mnie subiektywnie wnętrza Zoe są słabe i nie lubię tych kart Renault. Ale jeśli namieszane jest w przebiegu, papierach i coś ogólnie śmierdzi z tym autem, to lepiej odpuścić. Może w ASO sprawdzą dobrze? Ma ktoś doświadczenie z Renault w takim kontekście? Byłoby pomocne