Elon i jego kamery…

viallos

Pionier e-mobilności
Może i inne samochody .. albo inne oprogramowanie ...

Właśnie dostałem aktualizację do 2022.28.2 byłem na 2022.24.8 - może coś się zmieni.

@Bronek to pewnie po tych wszystkich modach to sam sobie coś napisał i dlatego tak mu jeździ :)

Michal

Moderator
Najgorzej że nie potrafi czasami trzymać linii na autostradzie przy zwykłym tempomacie .. to już jest naprawdę słabe.
Na pustej autostradzie przy ustawieniu 150km/h potrafił jeździć od ciągłej do ciągłej dwoma pasami. Ale jak zobaczył samochody na których mógł się wzorować to nagle jakby utrzymywał linię na jednym pasie.
Zdecydowanie nieprzewidywalny.

Może odpal kalibrację kamer od nowa, bo chyba na prawdę coś masz źle :p Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby jeździł jak pijany od linii do linii...

viallos

Pionier e-mobilności
Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby jeździł jak pijany od linii do linii...
ale kilka postów wyżej .. jakby to samo u kolegi @cooler
dodatkowo zauważyłem że już nie trzyma się ładnie pasa bez AP, wcześniej odbijał od linii gdy się najechało, teraz to masakra - przejeżdża przez linie w ogóle ich nie zauważając.

Ale my z kolegą jesteśmy z tej samej miejscowości .. to chyba jakieś fatum ... heheheh :)

Michal

Moderator
ale kilka postów wyżej .. jakby to samo u kolegi @cooler
Ale my z kolegą jesteśmy z tej samej miejscowości .. to chyba jakieś fatum ... heheheh :)
@cooler jest specyficzny, bo jemu to auto już tyle razy nacisnęło na odcisk, że i tak się dziwie, że taki spokojny jest :p

Mam wrażenie, że wcześniej pisał o tym, że auto alarmowało o przejeżdżaniu pasa i chyba o to mu chodzi, a nie żeby odbijało. Z resztą nie wiem, bo nie próbowałem chyba nigdy wyjechać z drogi żeby to sprawdzić. U mnie jak najeżdżam na linię, to czuć wibracje kierownicy i tyle - może to zależy od ustawień.

viallos

Pionier e-mobilności
A masz nagranie z tego?

Chyba jeszcze nie wiem i nie wiedziałem jak to zrobić .. zresztą byłem raczej skoncentrowany na otoczeniu i kontrolowaniu tego co robi samochód a nie klikaniu po tablecie.
Skoro już piszę i mam chwilę to kolejny przypadek w którym autopilot się zupełnie nie sprawdza.
Pojechałem sprawdzić Supercharger w Lućmierzu. Abstrahując od tego że dojazd z autostrady to jakaś pomyłka to po wyjeździe na drogę 91 w kierunku Zgierza włączyłem autopilota: ustawienie +10 do ograniczenia.
Rozpędził się do 100, po czym zdaje się jakieś ograniczenie i od razu radar .. gdyby nie moje ostre hamowanie to chyba bym nieźle punkcików zarobił.
Jak ktoś będzie w okolicy to sprawdźcie jak Wasz samochód się tam zachowuje ;-)

W innym momencie na drodze w okolicy jakieś miasteczko w którym było 30 potem koniec terenu zabudowanego .. a on cały czas się telepie 40km/h jakby nie widział że się zabudowany skończył irytując jadących za mną.

Michal

Moderator
Może odpal kalibrację kamer od nowa, bo chyba na prawdę coś masz źle :p Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby jeździł jak pijany od linii do linii...
O wiem - może obaj klepiecie wajchę w dół tylko raz i włączacie tylko aktywny tempomat, a nie autopilota.
Jak jesteś na brzegu pasa i włączysz autopilot, to auto aż szarpie, żeby wjechać na środek, więc to jedyna rzecz, która mi przychodzi do głowy, która może być źle :p

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
@Michal proszę czytaj ze zrozumieniem. Ja napisałem że

Najgorzej że nie potrafi czasami trzymać linii na autostradzie przy zwykłym tempomacie .. to już jest naprawdę słabe.
Na pustej autostradzie przy ustawieniu 150km/h potrafił jeździć od ciągłej do ciągłej dwoma pasami.

Czyli właśnie dokładnie to że na zwykłym tempomacie. autopilot chyba na tej prędkości nie działa.
Ale jestem pewien że jak zobaczył samochody na tempomacie (nie autopilocie) to nagle trzymał się w pasach.

Żeby nie było .. tak mocno 'opluwane' na tym forum Audi na tempomacie trzyma mi się na autostradzie przy 170 bądź więcej. Leciałem przez Niemcy nie raz w okolicach 200 i nigdy nie miałem tego typu problemów.
Nie wspomnę o tym że jak dojeżdżam do ograniczeń prędkości bądź do ronda to kilkadziesiąt bądź nawet kilkaset metrów wcześniej wyświetla mi info .. zdejmij nogę z gazu itp itd .. nie mam niestety wersji z autonomią .. ale zaryzykuje stwierdzenie że może być dużo lepiej bo z tego co widzę to zdecydowanie wcześniej przewiduje to co będzie na drodze .. czego Tesla zdaje się nie ogrania .. tylko dopiero reaguje po fakcie.

Jak już tak piszę o Audi to mam też apkę My Audi w której mogę otwierać, zamykać samochód włącząć klimę itp itd. Oczywiście też sprawdzać stan oleju, ciśnienie opon , ilość paliwa, zasięg, lokalizację wraz z nawigacją do pozycji samochodu. No i oczywiście profile kierowców .. z pamięcią ustawień foteli, ustawień klimy czy ulubionych .. radio , rozmieszczenie ikon itp itd. No i ostatnio co wsiadam to widzę że leci aktualizacja oprogramowania online.
Myślę że nie są wcale tak daleko w tyle jak niektórym się wydaje.
Sorry za oftopic ale po 3 dniach jak wsiadłem do Audi to jednak inna klasa jest :cool:

6a8

Posiadacz elektryka
Wiecie, jeżeli chodzi o autopilota etc, to jestem totalny "newbie" ( dzisiaj zrobiłem pierwsze pareset km swoją ), ale co zauważyłem "świeżym okiem". Rozpoznawanie ograniczeń prędkości , póki jeszcze było jasno, działało poprawnie. Później jak już się zrobiła taka szarówka i deszcz - powiedziałbym więcej szkody niż pożytku, zarówno w jedną i drugą stronę. Ok , rozumiem, cudów jeszcze nie ma, ale powinno się po prostu wyłączyć, lub dać jakieś ostrzeżenie że nie ma warunków do rozpoznania. Miałem "przyjemność" jazdy na odcinku z wykrojonymi dwoma pasami ( w związku z robotami drogowymi ). Z lewej strony taki płotek z żółtymi odblaskami, żółta przerywana i drugi pas - oba wąziutkie. Na obrazowaniu otoczenia przy wyprzedzaniu ciężarówek, ta wizualizacja ciężarówki w chwili wyprzedzania robiła się taka niestabilna - lewo - prawo. Jeżeli AP/FSD na podstawie takich danych ma prowadzić samochód, no to ja słabo widzę te obietnice Elona :( No chyba że AP/FSD jest karmione zupełnie innymi danymi.

viallos

Pionier e-mobilności
powiedziałbym więcej szkody niż pożytku
Coraz więcej ... nie chciałabym aby to źle zabrzmiało .. zwyczajnych .. nie fanatyków Elona ... ludzi zaczyna jeździć tym cudem i nie jest tak jak to propaganda funboyów przedstawia 😉