Elon i jego kamery…

Michal

Moderator
Nie wiem czy to Cię pociesz ale ja mam już tak zjechane 3 felgi, a nigdy wcześniej mi się coś takiego nie zdarzyło. Te opony są po prostu do dupy z tym brakiem wystającej części...

Ps. Wydaje się, że ten radar nie mógł nic zmienić w Twoim przypadku, bo przecież to nie on wykrywa krawędzie jezdni, a służy jedynie do wykrywania aut / przeszkód na przeciwko.
Może powinieneś zrobić ponowna kalibrację kamer - oczywiście jeśli jest ona potrzebna, to Tesla powinna ja wymuszać, ale to jest coś co przyszło mi do głowy.

Ps. 2. U mnie właśnie się pobiera 2022.24.6 i chyba odpalę ponowna kalibrację bazując na Twoim doświadczeniu :p

Bronek

Pionier e-mobilności
I przymus używania automatycznych długich jest parodią! Mam dzisiaj dość jazdy i co chwile gaszenia długich np na zakrętach. Masakra😳 przez prawie 50kkm używałem manualnych długich i AP i działało to (prawie) rewelacyjnie. A teraz jest kicha i traci sens przyjemna jazda Teslą. Aż mam ochotę kupić audi lub BMW…🤔
No... I popierdzielilin faktycznie. Migają mi w dzień jak jadę na FSD czyli nawigacja i AP.
Niby świata na Auto i długie na Auto a tu migają.
Czy że nie mam czy że mam długie? CHgw.
Wysiadam zostawiam niby na jeździe i nic nie ma czyli świat) a off a na ekranie ON.
Czy tak będzie jak wsiądę. Samemu nie sprawdzisz, jest dzień nic się nie odbija od innych aut.
Mandat może być.!
Spierdoli...li.? Czy coś robię nie tak? Ale nic nie robi) em inaczej niż zwykle.
Można co prawda ustawić w wyskakującym menu jak się włącza AP ale też ono nie zawsze wyskakuje.
I dziwne bo niby jest komunikat że przy Asystentfie muszą być włączone długie w automacie ale gówno prawda, bo można to wyłączyc a AP/FSD dalej dziala
Popełniłem mały filmik, na zwykłej drodze, nie dało się więcej bo był pitem dym ba drodze

solik

Pionier e-mobilności

Mam Fiata 500e i tam asystent dlugich dziala super, tak samo jak automatyczne wycieraczki :) ah ci legacy producenci..

Wdrazanie Matrix do Tesli pewnie potrwa rok w poprawkach softu..

Zarek1988

Posiadacz elektryka
No... I popierdzielilin faktycznie. Migają mi w dzień jak jadę na FSD czyli nawigacja i AP.
Niby świata na Auto i długie na Auto a tu migają.
Czy że nie mam czy że mam długie? CHgw.
Wysiadam zostawiam niby na jeździe i nic nie ma czyli świat) a off a na ekranie ON.
Czy tak będzie jak wsiądę. Samemu nie sprawdzisz, jest dzień nic się nie odbija od innych aut.
Mandat może być.!
Spierdoli...li.? Czy coś robię nie tak? Ale nic nie robi) em inaczej niż zwykle.
Można co prawda ustawić w wyskakującym menu jak się włącza AP ale też ono nie zawsze wyskakuje.
I dziwne bo niby jest komunikat że przy Asystentfie muszą być włączone długie w automacie ale gówno prawda, bo można to wyłączyc a AP/FSD dalej dziala
Popełniłem mały filmik, na zwykłej drodze, nie dało się więcej bo był pitem dym ba drodze

Bronek, światła nadal masz na Auto pomimo wyłączenia. (Screen) tzn. Ty wylaczysz długie, później ręcznie je włączysz i automatycznie się przełączają w tryb auto.

Attachments

• 45430B13-2AC2-40AD-AF3E-DC30BB6E74A4.jpeg
    45430B13-2AC2-40AD-AF3E-DC30BB6E74A4.jpeg
    1 MB · Liczba wyświetleń: 12

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Nie wiem czy to Cię pociesz ale ja mam już tak zjechane 3 felgi, a nigdy wcześniej mi się coś takiego nie zdarzyło. Te opony są po prostu do dupy z tym brakiem wystającej części...

Ps. Wydaje się, że ten radar nie mógł nic zmienić w Twoim przypadku, bo przecież to nie on wykrywa krawędzie jezdni, a służy jedynie do wykrywania aut / przeszkód na przeciwko.
Może powinieneś zrobić ponowna kalibrację kamer - oczywiście jeśli jest ona potrzebna, to Tesla powinna ja wymuszać, ale to jest coś co przyszło mi do głowy.

Ps. 2. U mnie właśnie się pobiera 2022.24.6 i chyba odpalę ponowna kalibrację bazując na Twoim doświadczeniu :p
Opony są super. Chronią rant tak jak należy.
Zrobił to na trasie którą zawsze jeżdżę i nigdy nie było takiej sytuacji. Deszcz tez nie padał. Wiec coś się zesralo. Tylko co? To wie tylko sam elon

Bronek

Pionier e-mobilności
Bronek, światła nadal masz na Auto pomimo wyłączenia. (Screen) tzn. Ty wylaczysz długie, później ręcznie je włączysz i automatycznie się przełączają w tryb auto.
Nie, zostawały w ręcznymi . Przynajmniej na ekranie. Filmik tylko fragment pokazuje moich kombinacji, bo musiałem pilnować auta, zrobił się ruch itp.
Po wyłączeniu nadal AP był ale przynajmniej na ekranie to co ustawiłem.
Pies to... Tylko dlaczego mi dawali znaki światłami i to nie tylko dzisiaj?
Glin na trasie nie bylo.
Potem pod domem sprawdzałem i ok..

Bronek

Pionier e-mobilności
Być może ale tego nie widać było na ekranie. Automatyczne długie były wyszarzone a AP działał.
Najgorszev, że miałem AUTO I światła i długie a ludzie dawali znaki a nie wiadomo co się tam świeci czy też nie świeci?

Przypuszczam że dawałem długimi?

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Inaczej. Jak jest wyszarzone ale wewnątrz jest literka A to auto są włączone. Wyłącz AP i wyłącz automatyczne długie. Później włącz AP i zobacz że długie automatycznie się włączą

Darek1

Posiadacz elektryka
Po włączeniu AP najprościej wyłączyć długie po prostu popychając do przodu lewą dźwigienkę do przodu. Wtedy znika szary symbol świateł z A w środku i nie masz automatycznych długich. Jedziesz cały czas na krótkich.
Oczywiście musisz tak zrobić po każdym włączeniu AP - będziesz to widział, bo będziesz miał albo szarą ikonkę świateł z A albo ikonkę długich.
Nie musisz nic ruszać w ustawieniach świateł

PS
Muszę też wylać swój żal na automat świateł. W 10 letnim Oplu miałem lepszy automat. Automat Tesli to jest po prostu porażka. Za późno zmienia na krótkie i za późno zmienia na długie. Zmiana na długie następuje po 3 sekundach od minięcia samochodu. Praktycznie przeszedłem na ręczną zmianę na krótkie. Może w Kaliforni jest dłużej jaśniej, że jeszcze nie uruchomili matrixów. Nie mogę się doczekać aktualizacji