Elon Piżmo oszalał. Co teraz z zakupem Tesli? Poczekać, bojkotowa, kupować mimo wszystko czy nic nie robić?

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Zapewne każdy już słyszał: Elon Piżmo i Donald Trump chcą podpalić świat.

Elon popiera wrogą Polsce niemiecką partię AfD, mówił o braku odpowiedzialności Niemców za grzechy ojców i dziadów, romansuje z putinem i rosją, chce sprzedać im Ukrainę itd.

Trump zaś pragnie złupić Ukrainę i kupić za bezcen metale ziem rzadkich, nie chce Ukrainy w NATO ani nie widzi szans na powrót do granic sprzedać 2014 roku.

A z polskiego punktu widzenia najgroźniejsze jest to, Trump chce zredukować wydatki na US Army i wycofać wojska z Europy. Przebąkuje też o tym, że nie przyjdzie Europie z pomocą w razie agresji rosji, co już naprawdę nie jest śmieszne.

Co z zakupem Tesli? Poważnie rozważałem zakupem modelu Y, bo cena jest fair a i mam zarejestrowany na siebie stareńki samochód, który powędrowałby na złom (patrz program dopłat). Co do zarobków to minimalnie bo minimalnie ale łapię się na dopłaty dla "biednych". Było by 40 tys zł dopłat - łakomy kąsek. I nagle sru! Piżmak z Trumpem musieli wygrać wybory i zaczęli działać.

Pytanie: czy na Wasze decyzję o zakupie Tesli wpłynie ego Elona? Czy nie boicie się, że Wasze nowiutkie Tesle będą w chamski sposób rysowane po lakierze?

Gdy sobie uświadomiłem, że bez USA w NATO w zasadzie jesteśmy bezbronni to jakoś inaczej spojrzałem na te Tesle. Nie wiem jak Wy, Panowie ale ja na razie Tesli nie kupuję. Przynajmniej na razie.

Antworten

Nie kupuj. Z kilku prostych względów.

Po pierwsze kupienie Tesli teraz to taki mini manifest: mam wszystko w dupie. To się może wydawać śmieszne, ale zakup tego samochodu wpłynie na Twoje relacje społeczne.

Po drugie: Tesle w Europie będą coraz bardziej narażone na wandalizm.

Po trzecie: cholera wie, co im odpierdoli i do krytycznej aktualizacji OTA wrzucą.

A po czwarte, najważniejsze: masz juz dylematy wewnętrzno-moralne Będziesz musiał z tym zakupem przeturlać się kilka lat - psychika Ci wytrzyma?

Last edited:

map

Fachowiec
Nie kupuj. Z kilku prostych względów.

Po pierwsze kupienie Tesli teraz to taki mini manifest: mam wszystko w dupie. To się może wydawać śmieszne, ale zakup tego samochodu wpłynie na relacje społeczne.

Po drugie: Tesle w Europie będą coraz bardziej narażone na wandalizm.

Po trzecie: cholera wie, co im odpierdoli i do krytycznej aktualizacji OTA wrzucą.

A po czwarte, najważniejsze: masz juz dylematy wewnętrzno-moralne Będziesz musiał z tym zakupem przeturlać się kilka lat - psychika Ci wytrzyma?
Manifest czego? Kolejny troll? Kupujesz samochód aby pokazać coś światu, czy dlatego, że spełnia Twoje kryteria, albo fajnie się nim jeździ? Według Ciebie kupno auta to obecnie określenie się ze swoimi poglądami odnośnie polityki? Dawaj te przykłady wandalizmu, ale realne, nie jeden przypadek na milion lub zdjęcie wygenerowane przez AI.

map

Fachowiec
Tutaj słynne zdjęcie ze swastyką i prawdziwe objaśnienie jak powstało i kiedy powstało.

Zdjęcie pochodzi z listopada 2023 i było związane z aktem wandalizmu, a o sytuacji z Elonem wtedy nikt nie słyszał. Tak takie trolle jak wyżej atakują i rozpowszechniają paskudne informacje.

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Manifest czego?

Przecież napisałem.

Kolejny troll?

Z całą pewnością. Cała farma klika po marginalnym forum elektryków w nadziei, że któremuś w oszołomów ciśnienie skoczy k żyłka pęknie :D

Kupujesz samochód aby pokazać coś światu, czy dlatego, że spełnia Twoje kryteria, albo fajnie się nim jeździ?

A nie można wszystkiego po trochu? Od bardzo dawna Tesla nie są kupowane tylko dlatego, że spełniają oczekiwania. Musk od początku sprzedawał krok w przyszłość, sprzedawał wizję poprawy świata... Więc nie ma się co dziwić, że w momencie kiedy jego koncepcja poprawy świata się zmienia, to zmienia się też postrzeganie marki.

Według Ciebie kupno auta to obecnie określenie się ze swoimi poglądami odnośnie polityki?

Tesli? Tak. Taką samą deklaracja było kupienie Priusa 20 lat temu.

Dawaj te przykłady wandalizmu, ale realne, nie jeden przypadek na milion lub zdjęcie wygenerowane przez AI.

Ale ja nie musze niczego Ci udowadniać.

Nastroje są jakie są, zamykanie się w bańce i zatykanie uszu ich nie zmieni.

map

Fachowiec
Przecież napisałem.

Z całą pewnością. Cała farma klika po marginalnym forum elektryków w nadziei, że któremuś w oszołomów ciśnienie skoczy k żyłka pęknie :D

A nie można wszystkiego po trochu? Od bardzo dawna Tesla nie są kupowane tylko dlatego, że spełniają oczekiwania. Musk od początku sprzedawał krok w przyszłość, sprzedawał wizję poprawy świata... Więc nie ma się co dziwić, że w momencie kiedy jego koncepcja poprawy świata się zmienia, to zmienia się też postrzeganie marki.

Napisz o tych nastrojach, jakie są? Konkrety. W poprzednim tygodniu byłem w Arco i Innsbrucku swoją Teslą, zgadnij wszyscy byli mili dla Polaka z Teslą, ba nawet widziałem dużo Tesli, parkowały, jeździły dasz wiarę?

Znasz moje poglądy, bo mam Teslę, więc jakie są moje poglądy powiedz mi? Pewnie lepiej wiesz ode mnie.

Już pisałem kup Chińczyka, wtedy powiem, że wspierasz komunistyczny reżim i duszenie Nepalu. Kup Niemca to określę ciebie jako popierającego emigrację i zalew Europy uchodźcami z Afryki. Kup auto, a powiem ci kim jesteś. XD

Jesteś trollem w sieci tyle.

SokolEV

Posiadacz elektryka
Ja bym dzisiaj nie kupił. Ale kupiłem to jeżdżę. Rozejrzyj się po rynku porównaj z konkurencją i się zdecyduj. Moim zdaniem warto brać działania Trumpa i Muska pod uwagę. Oczywiscie jakby dawali Teslę za pół ceny to bym wziął. Ale jeśli w porównywalnej cenie znajdziesz coś co Ci będzie odpowiadać, to czemu nie.

map

Fachowiec
Przecież napisałem.

Swoją drogą napisz mi co oznaczało kupno Priusa 20 lat temu? Ja myślałem (może nawinie, ale pewnie mnie poprawisz i naprostujesz), że porostu te auto nabywali spokojni ludzie z nastawieniem na cichą i ekonomiczną jazdę? Stało coś więcej za tym, jakaś polityka, poglądy do manifestacji?

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Napisz o tych nastrojach, jakie są? Konkrety. W poprzednim tygodniu byłem w Arco i Innsbrucku swoją Teslą, zgadnij wszyscy byli mili dla Polaka z Teslą, ba nawet widziałem dużo Tesli, parkowały, jeździły dasz wiarę?

Ha! Bzdura i wymysły! Wszyscy wiedzą, że elektrycznym autem nie da się tak daleko dojechać!

Znasz moje poglądy, bo mam Teslę, więc jakie są moje poglądy powiedz mi? Pewnie lepiej wiesz ode mnie.

Jeśli kupiłeś po 20-tym stycznia, to zdecydowanie tak.

Już pisałem kup Chińczyka, wtedy powiem, że wspierasz komunistyczny reżim i duszenie Nepalu. Kup Niemca to określę ciebie jako popierającego emigrację i zalew Europy uchodźcami z Afryki. Kup auto, a powiem ci kim jesteś. XD

Jesteś trollem w sieci tyle.

Naprawdę masz jakiś problem i na siłę próbujesz udowodnić światu, że wcale że nie. Próbujesz na siłę zracjonalizować zakup Tesli, ale wychodzi z Ciebie typowe "afcależenie"..

Nie postawię Ci dokładniejszej diagnozy zdalnie, ani tym bardziej za darmo... Ale dobrze Ci radzę - przejdź się do psychologa.

Ja bym dzisiaj nie kupił. Ale kupiłem to jeżdżę. Rozejrzyj się po rynku porównaj z konkurencją i się zdecyduj. Moim zdaniem warto brać działania Trumpa i Muska pod uwagę. Oczywiscie jakby dawali Teslę za pół ceny to bym wziął. Ale jeśli w porównywalnej cenie znajdziesz coś co Ci będzie odpowiadać, to czemu nie.

Otóż to. To, co pół roku temu było tylko samochodem - w dniu dzisiejszym już nie jest.