Mindive
Fachowiec
Wątek o akcesoriach, które można dokupić do Enyaqa. Co warto, co nie warto - mini recenzje/wrażenia.
Jakiś czas temu zamówiłem poniższe produkty ze strony https://sklep.skoda.pl/pl/szukaj.html?q=&enyaq=595. Płatność w necie, akcesoria do odbioru u dealera.
Produkt: Plastikowa osłona portu ładowania
Symbol: 5LA054410
Cena brutto: 98,00 PLN
Cena brutto: 1
Cena łącznie: 98,00 zł
Takie gumowe cudo do ładowania AC - uwaga, myślałem, że tez DC. Przydać się może jesienią lub zimą podczas ładowania auta przez noc na wycieczkach. Podobno najwięcej ma sensu jak pada zamarzający deszcz lub śnieg, wówczas nie ma problemu z wyjęciem wtyczki z portu ładowania.
Produkt: Lejek do wlewu zbiornika płynu do spryskiwaczy
Symbol: 000096706
Cena brutto: 18,00 PLN
Cena brutto: 2
Cena łącznie: 36,00 zł
Lejek jest genialny. Kupiłem dwa i zamontowałem go też w Passacie
Pasuje 
Produkt: Listwa ochronna tylnego zderzaka - srebrna
Symbol: 5LG061195A
Cena brutto: 350,00 PLN
Cena łącznie: 350,00 zł
Listwa ochronna - głównie by ułatwić psu wchodzenie i wychodzenie z bagażnika.
Co ciekawe: w instrukcji piszą, by montaż zrobić w serwisie. Serwis mówi, że instrukcja ma na myśli zamontowanie listwy na mur beton na klej epoksydowy i wówczas listwa jest nieusuwalna. Mogą to zrobić, jak zamówią specjalny klej, ale nie ma go w Polsce
Więc polecają zamontować to na taśmy samoprzylepne naklejone fabrycznie na listwie. Po kilku tysiącach kilometrów potwierdzam, nie odpadło
Montaż 3 minuty.

Produkt: Nakładki na pedały ze stali nierdzewnej
Symbol: 5E1064205
Cena brutto: 380,00 PLN
Cena łącznie: 380,00 zł
Znane akcesorium z innych aut z gruby VAG. Pedał hamulca wymienia się bardzo łatwo, natomiast pedał gazu to jest wyzwanie. Generalnie pomaga posmarowanie go wazeliną lub lekkie rozgrzanie np. na słońcu. Zapomniałem zrobić swoje zdjęcie, ale wyglądają identycznie jak na poniższym obrazku.

Produkt: Ochronna podkładka pod fotelik dziecięcy
Symbol: 000019819A
Cena brutto: 104,00 PLN
Cena łącznie: 104,00 zł
Podkładka jest gruba w dotyku i jest ochroną skóry przed okruchami i piaskiem, które wchodzą między siedzenie a podstawę fotelika.

Produkt: Komplet śrub zabezpieczających koła
Symbol: 000071597E
Cena brutto: 172,00 PLN
Cena łącznie: 172,00 zł
Tak, to nie jest w standardzie. W passacie też tego nie miałem w standardzie i trzeba było to kupić dodatkowo. Zaletą jest to, że jak się weźmie przy zamawianiu auta pakiet transport, to klucz do tych śrub ma swoje dedykowane miejsce, więc nic nie lata po bagażniku.

Jakiś czas temu zamówiłem poniższe produkty ze strony https://sklep.skoda.pl/pl/szukaj.html?q=&enyaq=595. Płatność w necie, akcesoria do odbioru u dealera.
Produkt: Plastikowa osłona portu ładowania
Symbol: 5LA054410
Cena brutto: 98,00 PLN
Cena łącznie: 98,00 zł
Takie gumowe cudo do ładowania AC - uwaga, myślałem, że tez DC. Przydać się może jesienią lub zimą podczas ładowania auta przez noc na wycieczkach. Podobno najwięcej ma sensu jak pada zamarzający deszcz lub śnieg, wówczas nie ma problemu z wyjęciem wtyczki z portu ładowania.
Produkt: Lejek do wlewu zbiornika płynu do spryskiwaczy
Symbol: 000096706
Cena brutto: 18,00 PLN
Cena brutto: 2
Cena łącznie: 36,00 zł
Lejek jest genialny. Kupiłem dwa i zamontowałem go też w Passacie
Produkt: Listwa ochronna tylnego zderzaka - srebrna
Symbol: 5LG061195A
Cena brutto: 350,00 PLN
Cena łącznie: 350,00 zł
Listwa ochronna - głównie by ułatwić psu wchodzenie i wychodzenie z bagażnika.
Co ciekawe: w instrukcji piszą, by montaż zrobić w serwisie. Serwis mówi, że instrukcja ma na myśli zamontowanie listwy na mur beton na klej epoksydowy i wówczas listwa jest nieusuwalna. Mogą to zrobić, jak zamówią specjalny klej, ale nie ma go w Polsce

Produkt: Nakładki na pedały ze stali nierdzewnej
Symbol: 5E1064205
Cena brutto: 380,00 PLN
Cena łącznie: 380,00 zł
Znane akcesorium z innych aut z gruby VAG. Pedał hamulca wymienia się bardzo łatwo, natomiast pedał gazu to jest wyzwanie. Generalnie pomaga posmarowanie go wazeliną lub lekkie rozgrzanie np. na słońcu. Zapomniałem zrobić swoje zdjęcie, ale wyglądają identycznie jak na poniższym obrazku.

Produkt: Ochronna podkładka pod fotelik dziecięcy
Symbol: 000019819A
Cena brutto: 104,00 PLN
Cena łącznie: 104,00 zł
Podkładka jest gruba w dotyku i jest ochroną skóry przed okruchami i piaskiem, które wchodzą między siedzenie a podstawę fotelika.

Produkt: Komplet śrub zabezpieczających koła
Symbol: 000071597E
Cena brutto: 172,00 PLN
Cena łącznie: 172,00 zł
Tak, to nie jest w standardzie. W passacie też tego nie miałem w standardzie i trzeba było to kupić dodatkowo. Zaletą jest to, że jak się weźmie przy zamawianiu auta pakiet transport, to klucz do tych śrub ma swoje dedykowane miejsce, więc nic nie lata po bagażniku.