Enyaq iV, Akcesoria i modyfikacje

wojti12

Zadomawiam się
hej pytanko o Wasze zdanie w 2 tematach. wciąż czekam na odbiór ale myślę o:
- położeniu ceramiki na lakier? ktoś stosował i ma jakieś refleksje? warto czy nie?
- dołożenie systemu antykredziezowego IGLA? ktoś zastosował? jakieś rekomendacje innego zabezpieczenia? Jeszcze nie pytałem dilera czy takie dołożenie systemu wpływa na gwarancje auta...

Oxygen

Nowy na Forum
hej pytanko o Wasze zdanie w 2 tematach. wciąż czekam na odbiór ale myślę o:
- położeniu ceramiki na lakier? ktoś stosował i ma jakieś refleksje? warto czy nie?
- dołożenie systemu antykredziezowego IGLA? ktoś zastosował? jakieś rekomendacje innego zabezpieczenia? Jeszcze nie pytałem dilera czy takie dołożenie systemu wpływa na gwarancje auta...
Ja mam położony w enyaq ceramikę Gion - są różne systemy powłok ale to już trzeba pytac u detailerow. Każdy coś doradzi. Zazwyczaj im droższa tym lepsza. Systemów antykradzieżowych nie zakładałem bo jął chcą auto to i tak ukradną a wazniejsze jest dobre ubezpieczenie. Jedynie co wyłączyłem dostęp keyless. Trudnie auto na walizkę ukraść.

wojti12

Zadomawiam się
Ja mam położony w enyaq ceramikę Gion - są różne systemy powłok ale to już trzeba pytac u detailerow. Każdy coś doradzi. Zazwyczaj im droższa tym lepsza. Systemów antykradzieżowych nie zakładałem bo jął chcą auto to i tak ukradną a wazniejsze jest dobre ubezpieczenie. Jedynie co wyłączyłem dostęp keyless. Trudnie auto na walizkę ukraść.

dzięki za info. a możesz coś więcej napisać w temacie praktyczności takiej powłoki? czy faktycznie zauważyłeś ze mniej się brudzi czy np: samym ciśnieniem myjki ładnie brud schodzi? ogólnie byś polecił takie rozwiazanie czy to jednak sztuka dla sztuki?

Oxygen

Nowy na Forum
dzięki za info. a możesz coś więcej napisać w temacie praktyczności takiej powłoki? czy faktycznie zauważyłeś ze mniej się brudzi czy np: samym ciśnieniem myjki ładnie brud schodzi? ogólnie byś polecił takie rozwiazanie czy to jednak sztuka dla sztuki?
Ja mam od lat w różnych samochodach. Owady łatwiej schodzą. Brud tez. Nie tworzą się tak łatwo mikrorysy ale trzeba a każda jaka dbać i nie jest to rozwiązanie do końca życia ale to detailer dobry ci powie.

Mindive

Fachowiec
Co do ceramiki to jak masz hajs to chyba zawsze warto - jest to fajna technologia i nie widzę powodu, by z niej nie skorzystać. Natomiast co do kradzieży auta - wydaje mi się, że to problem na ten moment nieistniejący z powodu braku rynku zbytu - większość enyaqów jest w leasingu, ubezpieczona po dach więc naprawy tak czy siak muszą być w ASO. Każda część elektroniczna jest kodowana w systemie WAG, VIN jest powiązany z aplikacją...Na pewno nie jest to auto łatwe do upchnięcia po kradzieży, w częściach lub w całości. Dużo lepiej kraść tesle moim zdaniem - większa szara strefa, zwłaszcza za wschodnią granicą.

ATnet

Posiadacz elektryka
Przede wszystkim ceramikę polecam, można ją sobie samemu zaaplikować. Ja po tym jak nauczyłem się tego na motocyklu i skuterze, samodzielnie to zrobiłem na moim e-Niro. Auto się domywa samą myjką, brud mniej się czepia, same pozytywy.
Co do ryzyka kradzieży to się nie wypowiadam bo mogę być nieobiektywny, ale z doświadczenia powiem że GAP jest najlepszym zabezpieczeniem.

wojti12

Zadomawiam się
Hej nie wiem w których wątku może tutaj. pytanko Czy w Waszych Enyaq'ach działa bezprzewodowe ładowanie telefonu tam pod konsolą? Mam Samsunga S 21 bezprzewodowe ładowanie włączone w telefonie niestety nic się nie dzieje. Czy to kwestia telefonu czy ustawień w samochodzie. ma ktoś wiedzę?

KorekSAN

Zadomawiam się
Dziala. S20 ultra i s21 ultra. Telefon musi lezec w lewej czesci kieszeni, ekranem do gory, nie moze byc zadnych innych przedmiotow ktore moga zaklocac.

wojti12

Zadomawiam się
kurcze. mam S21 robie to na kilka sposobow. w telefonie bezprzewodowe włączone. zdejmuje etui z telefonu i nie łąduje.... moze cos w ustawianiach samochodu sie włącza?

wojti12

Zadomawiam się
Innego z bezprzewodowym nie mam spoko dzieki. Musze namierzyc taki tel i wyprobowac

kosior1988

Zadomawiam się
Cześć, czy ma ktoś pomysł jak zamontować ładowarkę na ścianie? Chodzi o tą co była dodawana do samochodu. Kurde uchwyt do ładowarki skoda / audi ( jest bliźniacza jak ra od skody) kosztuje 750zl. Za kawałek plastiku to jakaś masakra. Chciałbym powiesić ta ładowarkę żeby w garażu nie walała się po ziemi.

ATnet

Posiadacz elektryka
Po porostu zawiąż na ładowarce ładną linkę, a w ścianę ładne kółko metalowe. Tak zrobiłem i działa od pół roku.

krzyss

Pionier e-mobilności
Cześć, czy ma ktoś pomysł jak zamontować ładowarkę na ścianie? Chodzi o tą co była dodawana do samochodu. Kurde uchwyt do ładowarki skoda / audi ( jest bliźniacza jak ra od skody) kosztuje 750zl. Za kawałek plastiku to jakaś masakra. Chciałbym powiesić ta ładowarkę żeby w garażu nie walała się po ziemi.
Na ali sa takie uchwyty…

p0li

Pionier e-mobilności
ja wieszam za kabel na takim mocniejszym haczyku do prania - i też się trzyma :)

ps - ni mogę powiesić na stałe bo w tym szatańskim wynalazku żeby zmienić prąd to trzeba nim odpowiednio potrząsać :eek:

vwir

Pionier e-mobilności
w tym szatańskim wynalazku żeby zmienić prąd to trzeba nim odpowiednio potrząsać
To mi przypomina mojego sąsiada konfigurującego falownik do fotowoltaiki growatt. Tam się to robi... stukając w falownik. Tak, jakby się pukało do drzwi. Masakra jakaś. Ktoś miał fantazję...

Mindive

Fachowiec
A możesz zapodać link albo pod jakim hasłem szukałeś? Kiedyś szukałem po numerze części i nawet na Ali nic nie było. Też mam ten problem ze się wala po ziemi 😕

kosior1988

Zadomawiam się
A możesz zapodać link albo pod jakim hasłem szukałeś? Kiedyś szukałem po numerze części i nawet na Ali nic nie było. Też mam ten problem ze się wala po ziemi 😕

Znalazłem to tylko na stronie Audi, w konfiguratorze Q4. Mam znajomosci w salonie Audi, idzie to zamówić ale jak wspomniałem 750zl z rabatem 962E2968-211D-4DC3-A864-C7168AF489C1.jpeg

rav

Posiadacz elektryka
Bardzo fajne rozwiązanie ale też bardzo drogie