EVSE marzeń:)

consigliero

Pionier e-mobilności
Podaj jakiś link bo znalazłem tylko taki a miszę coś nabyć

JareG

Pionier e-mobilności
Nie bardzo może.
Podałem tylko rozwiązanie techniczne..
Zostawiłbyś tak drogie urządzenie wiszące (niepotrzebnie zresztą) na ogólnodostępnym słupku?
Juice'a nie kupiłem chociaż mogłem - IMHO taki Khons, jakiego mam, jest lepszy. Ale tak sobie myślę, że twórcy JBoostera dobrze sobie sprawę przemyśleli i stawiam, że po zamknięciu auta nie można odpiąć evse ani od słupka, ani od auta, ani rozpiąć na łączeniu.. chyba, że siekierą 🤣
Albo ew. pozostaje wiara w uczciwość rodzaju ludzkiego :LOL:

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
O odpięciu kabla raczej nie decyduje evse, tylko samochód i słupek.
Dokładnie. Ze słupka pewnie nie odepniesz, i z auta też nie odepniesz.. a to łączenie wtyczki z evse to też jakieś rozwiązanie autorskie zapewne.

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Zależy jak masz ustawione w aucie i jakie auto i zależy jaki słupek.
Co do samochodów to na razie miałem 3 (2x e-Soul, 1x EQV) i każdy po wpięciu kabla od evse i zamknięciu nie pozwalał odpiąć wtyczki. Nic nie grzebałem w ustawieniach, tak było. To chyba jakiś standard jest..? Co do słupka to do tej pory nie korzystałem z takiego, do którego trza wpiąć własny kabel..

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Co do samochodów to na razie miałem 3 (2x e-Soul, 1x EQV) i każdy po wpięciu kabla od evse i zamknięciu nie pozwalał odpiąć wtyczki. Nic nie grzebałem w ustawieniach, tak było. To chyba jakiś standard jest..?

U mnie jest ustawiona std blokada tylko na czas ładowania.
Potem kabel możesz odpiąć.
Co do słupka to do tej pory nie korzystałem z takiego, do którego trza wpiąć własny kabel..
Czyli w ogóle nie korzystałeś ze słupka, bo słupek to właśnie taka stacja.
I są różne - w centrach handlowych raczej mozesz kabel odpiąć w każdej chwili.
W innych potrzeba się zidentyfikować, np. kartą.

elveh

Posiadacz elektryka
Kolega Famkot zapytał o EVSE. EVSE to urządzenie działające w 1 z 4 trybów opisanych i dokładnie zdefiniowanych w standardzie IEC.

Termin wallbox jest terminem potocznym. Termin EVSE jest zdefiniowany. Termin słupek - hmm...

To tyle w temacie EVSE / wallbox / urządzenie mobilne / słupek.

Jeśli chodzi o pierwotne pytanie - przy założeniu że chodzi o tryb 2 EVSE (kabel z ICCB), to moim zdaniem wynika to ze standardu IEC że taka konstrukcja jest niedozwolona:

"EVSE" - conductors, including the phase, neutral and protective earth conductors, the EV couplers, attachment plugs, and all other accessories, devices, power outlets or apparatuses installed specifically for the purpose of delivering energy from the premises wiring to the EV and allowing communication between them if required.

"cord extension set" - assembly consisting of a flexible cable or cord fitted with both a plug and a connector of a standard interface type

dalej w standardzie:

"A cord extension set or second cable assembly shall not be used in addition to the cable assembly for the connection of the EV to the EVSE. The vehicle manual shall clearly indicate this. A cable assembly shall be so constructed so that it cannot be used as a cord extension set."

Poważnie?
Gdyby pytał o wallboxa, to by to napisał.
Z kontekstu również wynika że chodzi o urządzenie mobilne.