Felgi i opony zimowe

gim-kg

Pionier e-mobilności
Nie, chcę się tu wymądrzać, bo moja wiedza nie jest zbyt wielka tym bardziej, że nie jestem prawnikiem.
No, ale.
W interesie towarzystwa ubezpieczeniowego, jest, aby nie wypłacać odszkodowań lub zaniżać jak się da i to właśnie robi.
A najlepiej wystraszyć tak, aby nie przychodziło ci do głowy coś od nich żądać.
Ale, jak dojdzie do procesu przed sadem to muszą udowodnić, że mniejszy rozmiar opon miał bezpośredni wpływ (i prawdopodobnie jedyny wpływ) na zdarzenie.
Z tym, że oni odmówią ci odszkodowania, do procesu musisz doprowadzić ty a to proces cywilny czyli także ponieść koszty założenia sprawy, koszty biegłych, prawników itd. Wcale nie mając pewności, że wygrasz sprawę. Dodatkowo w polskich realiach sprawa będzie trwała kilka lat, do tego odwołania itd. A wystarczy użyć homologowanego rozmiaru ogumienia, aby wyeliminować takie ryzyko.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Koledzy mam pytanie odnośnie wymiany opon przed zimą (tak wiem jest jeszcze trochę czasu, ale lubię wiedzieć). Dodam, że również przeczytałem instrukcję (Obsługa i konserwacja opon str. 204). Czy po zmianie opon na zimowe wraz z czujnikami TPMS muszę odłączyć w aucie (systemie) czujniki z opon letnich i dodać czujniki z opon zimowych. A może po założeniu opon zimowych wystarczy procedura "Automatyczne resetowanie czujników TPMS" str.207. W takim wypadku zakładam zimówki samo się wszystko robi. Czy dobrze rozumiem ?

Wolfshill

Zadomawiam się
Cześć, jeżdże sobie od miesiąca na kołach 20', pierwsze 2.5k km za mną i... dla mnie jednak jest dość twardo.
Owszem, wyglądają ładnie, ale na zimę będę szukał 19-tek, żeby trochę zwiększyć komfort.
I tutaj pytanie: czy oryginały i brocki to jedyne opcje? Czy wiadomo może skąd ma te felgi gemini ten ktoś kto sprzedaje na forum Tesli na FB?

Ma ktoś może coś takiego:

I jeszcze pytanie ekstra: czy jest może coś takiego jak "miękkie" zimówki? Chodzi o to, żeby maksymalnie zwiększyć komfort zostając wciąż w homologowanych rozmiarach, więc jeśli ktoś miał / trafił / słyszał o zimówkach, które były bardziej komfortowe (również w czysto subiekiektywynm odczucie), to będę bardzo wdzięczny za polecenie!

krzyss

Pionier e-mobilności
Cześć,
czy do modelu Y na nadchodący sezon zimowy Tesla ma już może rekomendacje/homologacje co do konkretnego modelu opon czy nadal bz??
Kupujesz rozmiar opony zgodny z homologacja i naciskami i indeksami predkosci. Nie musi byc zadnej teslowej homologacji.

inter

Pionier e-mobilności
Kupujesz rozmiar opony zgodny z homologacja i naciskami i indeksami predkosci. Nie musi byc zadnej teslowej homologacji.
Tesla tylko zaleca, bo współpracuje z producentami, jak Pirelli i Hankook. Jak na przykład przy nowej 3.

b4rteqq

Nowy na Forum
Wy wszyscy o zimowkach a pytanie czy ktos Tesla LR jezdzi na wielosezonowych ?

W leaf praktykowałem i byłem bardzo zadowolony. Zastanawiam się czy przy takiej mocy/osiągach to będzie wciąż bezpieczne.