Felgi i opony zimowe

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Jest możliwość zakupienia felg oryginalnych Tesli, żeby te kołpaki pasowały?

ypl

Pionier e-mobilności
Jest możliwość zakupienia felg oryginalnych Tesli, żeby te kołpaki pasowały?
Samych felg nigdzie nie widzę (olx, allegro) raczej tylko komplety z oponami. Felgi tylko pojedyncze sztuki są, albo próbuj kompletować z tych pojedynczych sztuk, albo kup komplet z oponami i same opony na sprzedaż wystaw.

KrzysztofFly

Moderator
Samych felg nigdzie nie widzę (olx, allegro) raczej tylko komplety z oponami. Felgi tylko pojedyncze sztuki są, albo próbuj kompletować z tych pojedynczych sztuk, albo kup komplet z oponami i same opony na sprzedaż wystaw.
I jest to dosyć sensowna opcja, ja zakupiłem właśnie taki nowiutki komplet 19" z oponami, do tego dokupiłem 4 nowe opony zimowe (letnie zostawiam sobie na potem). Co najlepsze, całość wyszła jeszcze dużo taniej, niż zestaw który miałem dokupić przy zakupie samochodu (wtedy był za 12.000zł, teraz 11.680), a mam jeszcze w zapasie 4 nowe letnie opony.

HMS

Zadomawiam się
Identyczne parametry Continental - Hankook
Cena 1150 do 859 ( dzisiaj 864 zł )
Warto płacić więcej ?

Attachments

• Zrzut ekranu 2023-10-2 o 20.08.17.png
    Zrzut ekranu 2023-10-2 o 20.08.17.png
    364,2 KB · Liczba wyświetleń: 12

Daro76

Fachowiec
Ja zainwestowałem w Pirelli SottoZero Serie 3 255/45 R19 104 V XL, TO.
Generalnie byłem nastawiony na Nokiany ale trafił się komplet 4szt Pirelli za 3,5k więc się zdecydowałem. Produkcja Maj 23, więc świeżutkie ;)

Jedynie to mnie zastanawia to że mają klasę głośności 73dB (więc wcale nie najcichsze) a w środku mają wkładki z gąbki - niby wyciszające. Czyli bez byłyby jeszcze głośniejsze? Bieżnik mają głęboki więc rozumiem że to może hałasować...
Pewnie za miesiąc zobaczę po założeniu - jak ktoś jest użytkownikiem z poprzedniego sezonu chętnie posłucham opinii.

Attachments

• SZ3.jpeg
    SZ3.jpeg
    547,6 KB · Liczba wyświetleń: 12

KrzysztofFly

Moderator
Sprzedaj opony. Rocznik się liczy.
Jeśli pisałeś do mnie, to odpowiem Ci tak, zostawiłem te opony dla siebie i zrobiłem to w sposób przemyślany, niedawno poruszaliśmy ten temat w innym wątku, chodzi mianowicie o to, że nowe opony Hankook, które są montowane w większości naszych modeli Y, mają jako nowe bardzo niski bieżnik (około 6,5mm), co daje do sensownego zużycia, aby zachować jeszcze jako takie parametry około 3-3,5mm (producenci opon zalecają ich wymianę przy wysokości bieżnika 3mm). Tak więc u mnie zapewne skończą swój żywot po najbliższym sezonie. Tak więc opony które mi zostały, będą jeszcze całkiem świeże. Z tego co pamiętam w przypadku sprzedaży opon nowych, opona z datą produkcji do 3 lat wstecz, jest traktowana jako pełnowartościowa. Kolejna rzecz, to komfort posiadania zapasowego kompletu, w razie W, też ma swoją wartość (miałem niedawno sytuację w e-C4, gdy żona uszkodziła jedną oponę, a posiadałem także cały komplet zapasowy, który odkupiłem od kolegi tego z forum, wystarczyło więc kilkanaście minut i już dwie nowe opony zostały zamontowane w samochodzie).
Natomiast gdybym chciał je teraz sprzedać, to musiałbym to zrobić dużo poniżej ich faktycznej wartości, gdyż to właśnie w tym roku na rynku pojawiło się mnóstwo nowych modeli Y, a one wszystkie mają nowe opony i raczej zainteresowanie takimi oponami jest niewielkie (jest trochę ofert ludzi którzy zmienili na wielosezonowe) i aby je sprzedać trzeba naprawdę mocno zejść z ceny. Popyt na takie opony pojawi się najwcześniej za 2-3 lata.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Czyli wynika z tego, że warto kupić komplet felgi + letnie (w lecie robie więcej kilometrów, więc spokojnie będą użyte w następnym roku lub za dwa lata. Do tego dokupię zestaw opon zimowych.

@KrzysztofFly dzięki bardzo za podsunięcie tego pomysłu.

KrzysztofFly

Moderator
W
Czyli wynika z tego, że warto kupić komplet felgi + letnie (w lecie robie więcej kilometrów, więc spokojnie będą użyte w następnym roku lub za dwa lata. Do tego dokupię zestaw opon zimowych.

@KrzysztofFly dzięki bardzo za podsunięcie tego pomysłu.
Sensowność tego rozwiązania zależy od ilości pokonywanych kilometrów, dla kogoś kto jeździ bardzo mało, raczej jest to bez sensu. Ja od końca lutego mam przejechane 21kkm, do zmiany na zimowe zapewne będę miał 25kkm. Liczę więc, że moje fabryczne opony wystarczą jeszcze na kolejny letni sezon.
Swego czasu ktoś na grupie na FB sprzedawał kompletne koła z oponami zimowymi (ktoś tu na forum chyba pisał, że kupił), miał ich trochę kompletów ale ostatnio żadne oferty mi się w oczy nie rzuciły.

KrzysztofFly

Moderator
Identyczne parametry Continental - Hankook
Cena 1150 do 859 ( dzisiaj 864 zł )
Warto płacić więcej ?
Myślę, że warto zwrócić także uwagę na wysokość bieżnika, bo bywa w nowych oponach znacząco różna.