Sprzedaj opony. Rocznik się liczy.
Jeśli pisałeś do mnie, to odpowiem Ci tak, zostawiłem te opony dla siebie i zrobiłem to w sposób przemyślany, niedawno poruszaliśmy ten temat w innym wątku, chodzi mianowicie o to, że nowe opony Hankook, które są montowane w większości naszych modeli Y, mają jako nowe bardzo niski bieżnik (około 6,5mm), co daje do sensownego zużycia, aby zachować jeszcze jako takie parametry około 3-3,5mm (producenci opon zalecają ich wymianę przy wysokości bieżnika 3mm). Tak więc u mnie zapewne skończą swój żywot po najbliższym sezonie. Tak więc opony które mi zostały, będą jeszcze całkiem świeże. Z tego co pamiętam w przypadku sprzedaży opon nowych, opona z datą produkcji do 3 lat wstecz, jest traktowana jako pełnowartościowa. Kolejna rzecz, to komfort posiadania zapasowego kompletu, w razie W, też ma swoją wartość (miałem niedawno sytuację w e-C4, gdy żona uszkodziła jedną oponę, a posiadałem także cały komplet zapasowy, który odkupiłem od kolegi tego z forum, wystarczyło więc kilkanaście minut i już dwie nowe opony zostały zamontowane w samochodzie).
Natomiast gdybym chciał je teraz sprzedać, to musiałbym to zrobić dużo poniżej ich faktycznej wartości, gdyż to właśnie w tym roku na rynku pojawiło się mnóstwo nowych modeli Y, a one wszystkie mają nowe opony i raczej zainteresowanie takimi oponami jest niewielkie (jest trochę ofert ludzi którzy zmienili na wielosezonowe) i aby je sprzedać trzeba naprawdę mocno zejść z ceny. Popyt na takie opony pojawi się najwcześniej za 2-3 lata.