Felgi i opony zimowe

Michal

Moderator
No więc wracają do tematu to są to opony Nokian'y 225/65 R17. Tak jak pisałem niestety nie mogę zważyć tych na Tesli więc trzeba czekać do wiosny, ale no wiecie "tak na oko", a właściwie rękę przy podnoszeniu wydawało mi się, że są (nokiany) cięższe od Teslowskich.
@Pabloss, z obliczeń rzeczywiście wychodzi, że masz cięższe opony na mniejszych felgach :) Przynajmniej w porównaniu do moich zimowych.
Oczywiście musiałem zrobić kilka założeń, co do których pewnie można się trochę spierać, ale cóż:
  • Grubość opony na bieżniku: 1,5 cm (strzeliłem, nie mierzyłem)
  • Grubość opony na ściankach: 0,5 cm (strzeliłem, nie mierzyłem)
  • Gęstość opony: 1,3 kg/dm3 (to jest tak naprawdę gęstość gumy i może w oponie będzie większa, przez stalowe druty, ale to ma niewielkie znaczenie, bo objętość i tak wyszła mniejsza)

1699603643074.png

Pabloss

Posiadacz elektryka
Wynika z tego że (być może w każdym BEV) projektują niższą wagę kół i w ten sposób starają się zaoszczędzić kilka kilogramów. W końcu przy BEV to ważne. Przez weekend spróbuję poważyć letnie.

Michal

Moderator
Tutaj kluczowe jest to, że te Twoje "mniejsze" felgi z oponami, są tak naprawdę niewiele mniejsze sumarycznie, a mają większy udział gumy w kole :)
  • 17 cali, wysokość profilu 65% x 225mm = 1,4625 dm + 17 cali (4,318 dm) = 5,7805 dm średnicy z oponą
  • 18 cali, wysokość profilu 45% x 235mm = 1,0575 dm + 18 cali (4,572 cm) = 6,0345 dm średnicy z oponą

Pabloss

Posiadacz elektryka
No tak co nie zmienia faktu że są lżejsze. Przypuszczalnie spaliniak na 18" i tym samym profilu byłby również cięższy.

Michal

Moderator
Nie rozumiem co masz na myśli.
Tutaj wychodzi na to, że niższy profil jest lżejszy przy podobnej szerokości.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Chodzi o to, że producenci w autach elektrycznych niezależnie od średnicy felgi czy profilu opony stosują lżejsze koła (felga + opona).

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Inny temat. Myślę o zakupie czarnych (najlepiej matowych ) felg do YLR na lato. Nie chce ciagle przekładać opon.
Macie jakieś fajne pasujące modele godne polecenia. Rozmiar 19”.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale felgi sie nie zwrócą. I tak powinno sie koła wyważyć co jakiś czas.
Więc odchodzi tylko zdjęcie opony, założenie drugiej i napompowanie 2x do roku.
Nowe felgi to tylko gdy rozmiar nam nie odpowiada albo wygląd, albo są uszkodzone.
ja brałem Brock B32 SKM 9,50x19 5x114,30 ET45,00