lukech
Zadomawiam się
Ja jeszcze nie odebrałem więc wystąpić nie mogę (zadałem jedynie ostatnie pytania przed zawarciem umowy leasingu/najmu), ale z tego co mi wiadomo, ubezpieczycielem jest Greenval, mocno skojarzony z Arvalem. Nie wiem na ile łatwo jest cokolwiek uzyskać z Greenvala bezpośrednio.Ubezpieczyciel zgodnie KC art 809: zobowiązany jest potwierdzić zawarcie umowy dokumentem ubezpieczenia. Korzystający znając ubezpieczyciela nie mogą wystąpić do niego indywidualnie z prośbą o wydanie potwierdzenia ochrony?
Ale tak jak wspomniałem - Arval to potwierdzenie zawarcia polisy dostarcza, ale z 2-3 miesięcznym opóźnieniem.
To czego brakuje to potwierdzenia zapłaty, na co zwracają użytkownicy na forum o dotacjach, że Fundusz ich wymaga wprost, a zapis "Zapłacono" na polisie był odrzucany.
Druga sprawa to cesja AC na Fundusz wymagana do wniosku o dotację. Nie każdy leasingodawca się na to zgadza. Czekamy na odpowiedź czy Arval tak. Jeśli nie, to alternatywą jest weksel in blanco wystawiony na Fundusz i dostarczony im w jakiś bezpieczny sposób (nieelektroniczny).
Podsumowując, to nie jest takie szybkie i proste z Arvalem. Ale pewnie ostatecznie się uda dostać wymagane potwierdzenia polisy i płatności za polisę, a cesja w ostateczności nie jest konieczna.