Ford Explorer

robik130

Zadomawiam się
Ford daje 8 lat gwarancji. Ale to jest najem przez Arval w programie ambasador więc nie wiem na co się tam poumawiali 😅 może jest 4 + 8 (bateria).
Auto podoba mi się na tyle, że zaczynam teoretyzować jak sie z nim za dwa lata nie rozstawać przy zachowaniu obecnych warunków najlepiej
Mi również, dlatego po informacji o nowym programie (potwierdził to również mój dealer) wystąpiłem o kompleksowe zwiększenie przebiegu do 20tyś/rok i umowy do 36 miesięcy. Odpowiedzieli, że jeszcze nie wiedzą czy to się uda i odezwą się w lipcu.
Z moich dotychczasowych doświadczeń kilkukrotnego wynajmowania samochodów służbowo i prywatnie (zawsze VW) w okresie 3 lat nic się nie działo i , jest to optymalny okres umowy.

Chmielinski

Zadomawiam się
To się czymś różni w ogóle od zwykłego najmu w Arvalu? Obecnie mam spaliniaka w Arvalu i wszystkie przeglądy są na koszt Arvala, podobnie wszelka obsługa pozagwarancyjna, o ile nie jest winą użytkownika, np. za wymianę tarcz i klocków zapłacili, za walniętą obudowę lusterka musiałem sam pokryć. Na fakturze jest opłata za obsługę serwisową i sam czynsz najmu finansowy, nie wiem czy tak samo jest w tych Fordach w ramach Ambasadora?

Last edited:

Esiak

Posiadacz elektryka
Z kontraktu Arvala:

Czynsz Najmu – wynagrodzenie pieniężne z tytułu najmu Pojazdu, w tym serwisu i ubezpieczenia, określone w Kontrakcie. Czynsz Najmu jest ustalany w oparciu o przewidywany Okres Najmu. Czynsz Najmu uwidaczniany jest jako składający się z dwóch elementów: Opłaty Finansowej oraz Opłaty Serwisowej obejmującej koszty serwisowania i koszt ubezpieczenia.

Chmielinski

Zadomawiam się
@Esiak Tak to jest u mnie na fakturze - jest pozycja "Czynsz finansowy" i "Opłata serwisowa". W Fordach ambasadorskich jest inaczej? Zastanawiam się skąd się tu bierze konieczność opłacenia przeglądu jeśli w normalnym najmie takie rzeczy pokrywa Arval (no i co w takim razie w ogóle obejmuje ta opłata serwisowa :D)

BartekEM

Zadomawiam się
Z kontraktu Arvala:

Czynsz Najmu – wynagrodzenie pieniężne z tytułu najmu Pojazdu, w tym serwisu i ubezpieczenia, określone w Kontrakcie. Czynsz Najmu jest ustalany w oparciu o przewidywany Okres Najmu. Czynsz Najmu uwidaczniany jest jako składający się z dwóch elementów: Opłaty Finansowej oraz Opłaty Serwisowej obejmującej koszty serwisowania i koszt ubezpieczenia.
To co przywołujesz to jest "owu". Sztampa, którą każdy dostaje. Są tam także zapisy o assistance, aucie zastępczym czy nawet oponach.
Jak się do tego ma część B kontraktu?
Puki auto jest na gwarancji producenta to można spać spokojnie. Jak już zdążyliśmy ustalić to serwis po 24 miesiacach jest płatny w zależności od aso ~ 700-800 pln.
I skoro nie mam obsługi serwisowej to na jakiej podstawie ma mi arval finansować np. usterkę skrzyni biegów po gwarancji producenta?

Attachments

• Screenshot_20250624_143421.jpg
    Screenshot_20250624_143421.jpg
    86,6 KB · Liczba wyświetleń: 4