@ducarider mam taki setup (falownik GoodWe ET + Pylontech H2). Warto wiedzieć:
* bateria 10,65 kWh ma moc 5,3 kW
* ET to falownik hybrydowy, czyli jak masz 8kW, to i tak masz 8kW (do 2,67 kW na fazę) - obojętnie czy będzie oddawał energię tylko z PV, czy z PV+magazyn
* GoodWe obecnie zatwierdza użycie Pylontech H2 od 3 modułów (czyli od 10,65 kWh) - przy 2 modułach napięcie baterii przy głębokim rozładowaniu mogło spaść poniżej obsługiwanego zakresu napięcia i były problemy
* baterię bez problemu możesz powiększyć do maksymalnych 4 modułów (do 14,2 kWh i 7,1kW mocy)
Moje doświadczenia:
* Latem kiedy jest słońce i dni są długie magazyn rozładowuje się w 1/3 do 66% (deszczowy wieczór do 50%) i o 10:00 już ma znowu 100% (deszczowy poranek - maks. do 12:00)
* Zimą kiedy dni są krótkie i zachmurzenie jest duże nie jest tak kolorowo

bateria naładowana w słoneczny dzień do 100%, rano ma 15% (wschód słońca chwilę przed 8:00)
* W grudniu 2022 było u mnie (Poznań) 5 dni ze słońcem! sam dom potrzebował 400 kWh a 7kWp wyprodukowałoby 113 kWh ... więc kupowanie w taniej taryfie to dobry pomysł.
* Falownik świetnie integruje się z systemami domu inteligentnego (rozmawia lokalnie po Modbus TCP-IP) i tak da się ogarnąć zmianę trybu z Ogólnego na Eko (kupowanie/sprzedawanie w określonych godzinach). Tryb Eko możesz skonfigurować w aplikacji GoodWe, więc tak naprawdę potrzeba tylko ogarnąć 1 operację - zmiana trybu (dostępne chociażby przez integrację w HomeAssistant)
* Jest jedno ale, które dla mnie nie jest takie proste. Mianowicie
baterię wypadałoby naładować w nocy - tylko jeśli następnego dnia nie będzie Słońca. Obecne prognozy mocy PV są do bani (przynajmniej dla Polski). Z drugiej strony wydajność procesu ładowanie/rozładowanie (za
https://solar.htw-berlin.de/wp-content/uploads/HTW-Energy-Storage-Inspection-2023.pdf dla tego falownika + innej baterii) to 97% * 97% = 94%, czyli zawsze się opłaci przy G12/G13.
Ładowanie samochodu nadwyżkami:
* GoodWe ma swoją ładowarkę, która potrafi rozmawiać z falownikiem (to do falownika jest podłączony licznik) - ale nie wiem czy jest dostępna w PL, jak by można ją skonfigurować i co najważniejsze - czy komunikuje się lokalnie z falownikiem, czy przez chmurę
* latem możesz założyć, że z 7kWp masz w określonych godzinach zawsze np. 3.5kW (8-16), a jak przyjdzie jakaś chmura, to najwyżej magazyn energii to wyrówna ... tylko, że z tego co było poruszane tutaj na forum - im mniejsza moc ładowania AC, tym większe straty (?)