FOTOWOLTAIKA Z BANKIEM ENERGII, ładowanie Tesli

daniel

Señor Meme Officer
Coś nie pozwala ładować Twojej baterii. Spróbuj naładować z sieci. Może być dużo powodów.
Jaki prod i typ baterii?
Gdzie stoi?
No właśnie bateria się ładuje i z PV, i z sieci. Rozładowuje się też.
Baterie to Pylontech Force H2.
W sumie dodam to sobie do stopki, bo już któryś raz powtarzam.

Norbert

Posiadacz elektryka
Czy te wasze falowniki GoodWe potrafią oddawać energię asymetrycznie na poszczególne fazy?
To jest zawsze pierwsze pytanie które zadaję, dlatego, że najwięcej (w przypadku prosumenta) traci się na bilansowaniu między fazami :) dodatkowo falowniki oddając energię z magazynu wypychają ją do sieci (asymetryczne obciążenie) symetryczna produkcja - dla przykładu, obciążenie 1kW na jednej fazie spowoduje oddanie 3x333,33W. Ma to jeszcze większe znaczenie w przypadku aktualnego sposobu rozliczania.
Jest już już trochę falowników hybrydowych które mogą być obciążone asymetrycznie do dobrych 70% swojej mocy. Dzięki temu, w przypadku włączenia odbiornika 2kW na falowniku np. 10kW, to falownik za "energetykę" dokona odpowiedniego zbilansowania i nie puści nic w sieć.
Dotyczy to produkcji ze słońca jak i oddawania energii z magazynu.
Drugą ważną rzeczą jest to, że kiedy mamy już ochotę na magazyn to warto mieć możliwość podłączyć całą "chatę" pod wyjście backup :) i nie mieć problemów z brakiem prądu ( przynajmniej do czasu kiedy nie skończy się słonko lub magazyn ). Przy niższych mocach falowników, może kombinować z przełączeniem newralgicznych obwodów.
Osobiście u siebie ogarnąłem rozwiązanie na dwóch falownikach hybrydowych 20kW tak na przyszłość (ogrzewanie, auta itp). Sumaryczna dostępna moc to 40kW i redundancja. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zastąpić przyłącze energetyczne o mocy 16kW jednym falownikiem o mocy 20kW. Falownik per fazę może oddać ok. 12-14kW nie wypuszczając ani wata do sieci. Do zastosowań profesjonalnych wykorzystuję z kolei falowniki Victrona (dla magazynu energii i do sterowania falownikiem PV).

to_masz

Posiadacz elektryka
Czy macie też taki komunikat o BMS?
Tak. GoodWe Polska informowało, że w najnowszym frimware będzie to lepiej komunikowane użytkownikom. To informacje diagnostyczne z protokołu BMSa.
Czy te wasze falowniki GoodWe potrafią oddawać energię asymetrycznie na poszczególne fazy?
Tak, pełna asymetria do 1/3 mocy falownika na fazę. Chwilowa więcej.
Niby godzinowe bilansowanie międzyfazowe na licznikach ma być obowiązkowe od kiedyś tam (do sprawdzenia czy to weszło).

Osobiście u siebie ogarnąłem rozwiązanie na dwóch falownikach hybrydowych 20kW tak na przyszłość
Kto bogatemu zabroni 😉 jaki masz do tego magazyn energii i PV? Dom w budowie, czy już użytkujesz?

Norbert

Posiadacz elektryka
Niby godzinowe bilansowanie międzyfazowe na licznikach ma być obowiązkowe od kiedyś tam (do sprawdzenia czy to weszło).
To dobra wiadomość, bez tego kasa w błoto.
Kto bogatemu zabroni 😉 jaki masz do tego magazyn energii i PV? Dom w budowie, czy już użytkujesz?
Bogatemu? nie pamiętam, ale 20tka kosztowała mnie coś w okolicy 11kPLN, to nie jest kosmos cena.
Na ten czas instalacja nie jest wykorzystywana do "życia" w przypadku falowników 20kW.
Magazyn DIY - bateryjki z Kony :D 22kPLN za 68kWh, docelowo PV w okolicy 40kWp i magazyn w okolicach 4 - 8 bateria z Kony. Się zobaczy.
Użytkuję też rozwiązania Huawei z magazynem 20kW - Luna (myślę czy go nie sprzedać ).
No i najlepsze rozwiązanie to Victron - w zasadzie łączy moc wszystkich źródeł, 100% asymetrii i wiele innych fajnych funkcji, ale ma jedną wadę - magazyn tylko niskonapięciowy, chociaż czasem może być to zaletą.
Victron posiada funkcję wspomagania - np. jeśli masz przyłącze 16,5kW (3x 5,5kW) i Victrona 5kW czy 10kW... to per fazę możesz puścić sumę 5,5 + moc Victrona (brana z magazynu) + w zasadzie moc produkcji z PV. Ale jeśli przyjmiemy, że nie ma PV to i tak masz 10,5 czy 15,5kW na fazę, a to już fajna opcja dla kogoś kto ma auto z ładowarką 1f 7,2kW.

ducarider

Posiadacz elektryka
No właśnie bateria się ładuje i z PV, i z sieci. Rozładowuje się też.
Baterie to Pylontech Force H2.
W sumie dodam to sobie do stopki, bo już któryś raz powtarzam.
To ja mam taki sam zestaw. U mnie nie ładuje bo nie ma z czego ale nie mam takiego komunikatu. Może masz baterie na zewnątrz i jej za zimno

ducarider

Posiadacz elektryka
Tak. GoodWe Polska informowało, że w najnowszym frimware będzie to lepiej komunikowane użytkownikom. To informacje diagnostyczne z protokołu BMSa.

Ja już mam nowy soft ale nie ma słońca. Bilansowanie działa dobrze. Z oddaniem mocy niesymetrycznie powinienem mieć mniej przerw. Miewam 253 v na jednej fazie a na innej 220. Wtedy wtłoczy w tą o niższym napieciu