FOTOWOLTAIKA Z BANKIEM ENERGII, ładowanie Tesli

Norbert

Posiadacz elektryka
Również nie rozumiem dużego przewymiarowywania falownika.
Falownik to relatywnie niewielki koszt całej instalacji PV i baterii i jest bardzo prosty do wymiany. Ja bym raczej szedł w maksymalizację paneli, bo ich dołożenie wiąże się z pracami na dachu (rusztowanie itp) i na pewno trwa dłużej (i pewnie drożej) niż wymiana falownika.
Zakup większego falownika to w zasadzie brak wad - a i tak zakładamy, że idzie do wymiany.
Jego wymiana to jednostkowo duży koszt, a później oddanie za bezcen starego = realna strata.
Jeśli ktoś dopiero buduje instalację, to co za problem wykonać podbudowę pod większą ilość paneli - tą są jednostkowo małe koszta, a ułatwią rozbudowę - praca która nas nie ominie.
Z ilością paneli też nie poszalejesz - ale to zależy od konkretnego przypadku (wielkości falownika).
Idealnie - zrobić taką instalację jaka będzie nam docelowo potrzebna ;)

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Również nie rozumiem dużego przewymiarowywania falownika.
Falownik to relatywnie niewielki koszt całej instalacji PV i baterii i jest bardzo prosty do wymiany. Ja bym raczej szedł w maksymalizację paneli, bo ich dołożenie wiąże się z pracami na dachu (rusztowanie itp) i na pewno trwa dłużej (i pewnie drożej) niż wymiana falownika.
U mnie moduł falownika kosztował 3 lata temu ponad 20% kosztu całej instalacji. Gdybym miał więc wydać z 8 tys. zł na nowy falownik + jeszcze drugie tyle na panele, systemy mocowa + ekipę która to zrobi to wyszłoby pewnie że wzrost o 2KW to połowa tego co wydałem za całą instalację 10KW.

ducarider

Posiadacz elektryka
Jest w tym racja, ale na dzień dzisiejszy ma dużo mniejsze znaczenie:
* falowniki mają ogólnie lepszą sprawność niż kiedyś
* falowniki hybrydowe (bo zakładam, że to jedyny sensowny wybór z myśleniem do przodu) działają 24h/7 - w związku z tym i tak pobierają z sieci (lub baterii) prąd potrzebny do działania = nie potrzebuje tych kilkudziesięciu watów na własne uruchomienie (oczywiście łatwo wywnioskować, że więcej przepala gdy nie ma Słońca*, ale za to masz całodobowy pomiar prądu)

*) podobno do 15W gdy nie działa odwracanie prądu AC/DC DC/AC, ani backup

View attachment 14727
View attachment 14728
Bardzo polecam źródło
Niestety nie jest to kilka W a nawet 120 :(
Cały czas żłopie.
Ale statystyki z cyklu wiedzy niepotrzebnej nikomu są fajne :)

Attachments

• Zrzut ekranu 2023-11-27 205654.png
    Zrzut ekranu 2023-11-27 205654.png
    470,9 KB · Liczba wyświetleń: 21