😁 Rozumiem Giacomo i krzyss`a, ale skłaniam się do bycia bliżej opinii newbe. Można by gadać godzinami i się spierać. Korzystam z tej funkcji na co dzień i było by mi jej brak.
Mam dziesiątki sytuacji przeżytych, gdzie auto de facto jechało same, a ja kompletnie robiłem co innego niż jego prowadzenie. W żadnym innym samochdzie tego by nie można było zrobić. (spokojnie czytam maile itp, grzebiąc w smartfonie itp) - teraz muszę jedynie używać kolana do "zaspokojenia Tesli".
Nazywam to FSD, bo ma być takie po 2x klik wajhą, ale wiem że nie jest.
A w korkach jako jedno z nielicznych nie deazaktywuje sie po kilku sek, lecz jest lekko mułowate w reakcji ruszenia nap na śiatłach....
ale to wynika głównie z naszego stylu jazdy i zniecierpliwienia. WSZYSCY się spieszą
.........................................
Zauważyłem jedną rzecz gdy jest tylko asystent, czyli dwie niebieskie po bokach wyprzedzi sama gdy będzie możliwa opcja APilota. Inaczej nie
MA WADĘ (albo robie coś nie tak). Przy chęci wyprzedzania trzeba albo walczyć albo wyłączyc Asystenta Pasa. Wrzucenie kierunkwskazu go nie wyłącza. W Leafie to robi i jest fajne, po zmianie pasa Leaf ponownie aktywuje Asystenta.
W Tesli gdyby był Autopilot aktywny, takie zachowanie czyli zmiana pasa bez dezaktywacji skończy się Obrazą Majestatu i wyłączeniem funkcji.